• 15

Redari na utakmici neće smeti da koriste biber sprej i lisice: Stiglo objašnjenje iz policije

Redari imaju 6 ovlašćenja

Uvođenje novog Pravilnika koji bliže reguliše ovlašćenja privatnog obezbeđenja donelo je mogućnost da oni koriste i biber sprej u obavljanju svog posla, u uslovima u kojima bi takva odbrana obezbeđenja bila neophodna. Međutim, postavilo se pitanje da li biber sprej imati i redari na utakmicama i drugim priredbama.

Kako kažu u MUP, to neće biti moguće.

- Zakonom o privatnom obezbeđenju propisano je da redar može da izda upozorenje ili naređenje licu ili zabrani licu ulazak i boravak u štićenom objektu, proveri identitet lica, zaustavi i pregleda lice, predmete ili prevozno sredstvo, privremeno oduzme predmete, kao i da privremeno zadrži lice, a ne može da upotrebi gasni sprej, sredstva za vezivanje, dresirane pse i vatreno oružje - navode u MUP.

Kako je ranije za Telegraf objasnio Aleksandar Nedić, sekretar Udruženja za privatno obezbeđenje Privredne komore Srbije, novim pravilnikom "nejasno je definisano da li redar u vršenju poslova redarske službe može da upotrebi sredstva za vezivanje; gasni sprej i posebno dresirane pse (sredstva prinude)". Ovu dilemu razrešio je citirani odgovor MUP, koji je naknadno stigao na našu adresu.

Autobus, biber sprej

Foto: Pixabay, Profimedia

Za razliku od redara, pripadnici privatnog obezbeđenja moći će da primenjuju biber sprej kada fizički ne budu mogli da savladaju napadača.

- Upotreba gasnog spreja dozvoljena je nakon neuspešne upotrebe fizičke snage radi odbijanja napada ili savlađivanja aktivnog otpora lica. Pripadnik obezbeđenja prestaje sa upotrebom gasnog spreja čim prestane napad ili aktivan otpor lica. Nakon upotrebe gasnog spreja licu se mora obezbediti pružanje adekvatne medicinske pomoći - objasnio je Nedić.

ŠTA REDARI MOGU DA RADE

Redari imaju sledeća ovlašćenja:

- izdavanje upozorenja licu da se nalazi u štićenom prostoru
- izdavanje naređenja licu da napusti štićeni prostor
- provera iendtiteta lica koje se nalazi u štićenom prostoru
- pregled lica i predmeta koje lice nosi sa sobom, kao i saobraćajnog sredstva tj. vozila
- privremeno oduzimanje oružja ili oruđa podobnog za napad
- privremeno zadržavanje lica do dolaska policije

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Kole

  Kad je kod nas utakmica kao rat. Umesto da samo gledaju i navijaju, uzivaju, oni gledaju nacin kako da se pobiju.

  4
  1

  Podelite komentar

 • PaJa

  Kad budete vođe navijača pohapsili i strpali u "buvaru" , a ostale navijače "narkomane" poslali u bolnice na "lečenje", ako je to uopšte moguće, i ne budete očekivali od takvih "bitangi" glasove na izborima, neće tada više ni biti nereda na sportskim terenima! Alo, državni lopovi, dokle ćete od ovakvih probisveta živeti i biti na vlasti?

  3
  0

  Podelite komentar

 • 🐺

  Odlično novi neredi na tribinama su na pomolu .

  16
  2

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima