• 0

Ministarstvo zdravlja: Reagovali smo blagovremeno na problem u kompaniji "Cryosave"

Nakon vesti o problemima Cryo Save-a u Švajcarskoj, Ministarstvo po hitnom postupku preduzelo odgovarajuće mere

  • 0

Ministarstvo zdravlja Srbije saopštilo je večeras da je među prvima u Evropi reagovalo na problem u kompaniji Kriosejv (Cryo Save) i obavestilo porodilišta u Srbiji da se saradnja s tom porodičnom bankom matičnih ćelija prekine u cilju zaštite interesa pacijenata, a Udruženje porodičnih banaka matičnih ćelija isključilo je tu kompaniju iz članstva.

- Kao i svaka oblast medicine i deponovanje matičnih ćelija iz krvi pupčanika i poslovanje banaka matičnih ćelija, ima jasno definisane procedure i pravila rada, koje kompanije iz ove oblasti poštuju... Ključni problem je nastao jer predstavništvo kompanije Cryo Save u Srbiji, suprotno dobroj poslovnoj praksi, nije o poteškoćama u radu blagovremeno obavestilo Upravu za biomedicinu" Ministarstva zdravlja kako bi ona potom preduzela na vreme odgovarajuće mere - navodi se.

U saopštenju Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja i predstavnika Udruženja porodičnih banaka matičnih ćelija sa današnjeg sastanka piše da je, nakon vesti o problemima Cryo Save-a u Švajcarskoj, Ministarstvo po hitnom postupku preduzelo odgovarajuće mere.

- Posle obaveštavanja porodilišta o prekidu saradnje sa CryonSave-om, (Ministarstvo je) kontaktiralo Famicord, najveću banku matičnih ćelija u Evropi, koja je preuzela uzorke od Cryo Save-a i zatražila kompletnu informaciju o postupku prenosa uzoraka u laboratoriju Famikord group-a u Varšavi, kao i informaciju o stanju i statusu uzoraka koji su sačuvali roditelji iz Srbije.

Uprava za biomedicinu i Udruženje porodičnih banaka matičnih ćelija obaveštavaju buduće roditelje da ostale članice Udruženja posluju normalno bez ikakvih poteškoća i da se roditelji koji žele da sačuvaju matične ćelije svoje dece mogu obratiti bilo kojoj od članica Udruženja, zaključuje se u saopštenju.

Video: Dr Nada Basara, ekskluzivno: Koliko je ljudsko telo programirano da živi i kakva je budućnost lečenja matičnim ćelijama?

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima