• 2

"Gvozdeni mačak 2019": Izvedena taktička vežba rečnih jedinica Srbije i Mađarske

Multinacionalna taktička vežba izvedena je, kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, u okviru bilateralne vojne saradnje

  • 2
Aleksandar Vucic, Titel

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Pripadnici Rečne flotile Vojske Srbije i Prvog puka za razminiranje Oružanih snaga Mađarske izveli su danas na privremenom poligonu Titel, na reci Tisi, multinacionalnu taktičku vežbu sa bojevim gađanjem sa tematikom zaštite rečnog saobraćaja pod nazivom "Gvozdeni mačak 2019".

Multinacionalna taktička vežba izvedena je, kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, u okviru bilateralne vojne saradnje, a kroz sedam vežbovnih sekvenci zajedničkog angažovanja prikazani su rad ronilaca i pontonira prilikom vađenja potonulog automobila iz reke.

Tokom vežbe prikazani su i protivminska dejstva u pronalaženju, deaktiviranju i uništavanju postavljenih podvodnih mina, protivbrodska dejstva i razne varijante borbe protiv terorističkih grupa na vodi.

Glavni inspektor za Kopnenu vojsku Oružanih snaga Mađarske brigadni general Atila Takač kazao je da je ova vežba važna za njihove vojnike, jer u Mađarskoj nemaju priliku da vrše bojeva gađanja na vodi.

- Prikazana je odlična osposobljenost kako pojedinca, tako i angažovanih jedinica. I ovogodišnja vežba je pokazala da je zajednička saradnja na nivou grupe brodova, uz izvođenje bojevih gađanja kao najvišeg izazova, zaista jedinstveni nivo naše saradnje - naveo je Takač.

Komandant Rečne flotile kapetan bojnog broda Andrija Andrić ocenio je da je današnja vežba uspešna i istakao da je prvi put izvršeno gađanje mešovite grupe brodova.

Dodao je da je saradnja pripadnika dve vojske, kao i do sada, bila odlična.

U vežbi je bilo angažovano 90 pripadnika Rečne flotile, 29 pripadnika Prvog puka za razminiranje Oružanih snaga Mađarske i više plovnih objekata sa jedne i druge strane, a njom je rukovodio kapetan korvete Dalibor Tasić.

Vežbu su sa palube broda pratile posebne namene "Kozara" brigadni general Zoran Nasković, komandant Prve brigade Kopnene vojske, pukovnik Goran Stamenković, načelnik Odeljenja za obuku u komandi Kopnene vojske i pukovnik Žolt Silađi, komandant Prvog puka za razminiranje Oružanih snaga Mađarske.

Za najbolje strelce proglašeni su mlađi vodnik Nemanja Ugren i desetar Janoš Pocok, kojima su brigadni generali Takač i Nasković uručili značke odličnog strelca.

Prva zajednička vežba Rečne flotile i Prvog puka za razminiranje Oružanih snaga Mađarske pod nazivom "Gvozdena mačka" (Iron cat), izvedena je 2011. godine na poligonu kod Titela, na reci Tisi, a sledeće godine u Varpaloti, na Dunavu u Mađarskoj.

Narednih godina vežba se naizmenično održavala u Srbiji i Mađarskoj.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima