≫ 

Tatjanini psi žive s njom u kući: Azil u Starčevu prima neželjene pse i potrebna mu je pomoć

Tridesetak pasa, lutalica i vlasničkih, živi u Tanjinom skloništu za pse

  • 3
Tanja's dog shelter, Starčevo, azil za pse Foto: Tanja Tatomirović

"Ko ne voli životinje, ne voli ni ljude", glasi izreka, jer ako možete da učinite nažao nekome ko je toliko bespomoćan, šta biste tek uradili čoveku koji može da vas iznervira svojim mišljenjem ili vas napadne prvi. Shodno tome, mogli bismo da kažemo da je Tanja Stana iz Starčeva ogrejana ljubavlju životinja.

U njenoj kući i dvorištu, koji služe kao omanji azil, trenutno boravi tridesetak pasa, što rasnih, što mešanaca. Većina pasa živi s Tatjanom u kući. Kuća jeste stara, kaže Tanja, ali je veoma uredna, iako se neki uplaše kad čuju da toliko pasa živi u kući. Mnogi od njih ipak budu udomljeni.

Iako se Tatjana dosta dugo bavi čuvanjem životinja, od prošle godine dobila je i pomoć. Tanja Tatomirović je, kako sama kaže, finansijski menadžer, vozač i sve drugo što zatreba u azilu, a što Tatjana ne stiže dok brine o psima.

Ona je na Fejsbuku pokrenula i akciju prikupljana novčanih sredstava za azil.

Tanja's dog shelter, Starčevo, azil za pse Tanjino sklonište za pse u Starčevu, Foto: Tanja Tatomirović

Za 1.000 dinara, kaže Tanja, može da se kupi 10 kilograma hrane, a već su dobri ljudi uplatili sredstava dovoljno da je azil zbrinut u narednim mesecima, a novca će se naći, osim za hranu, i za unapređenje uslova u kojima žive psi.

VLASNICI SE LAKO ODRIČU PASA

Azil prima pse sa ulice, koje dovedu oni koji žele da ih spasu, ali ih i sama Tatjana Stana pronalazi i udomljava. I stalno prima nove. Ima mnogo i ostavljenih vlasničkih pasa. Dešavaju se i situacije za Riplijevu rubriku "Verovali ili ne".

- U azil je došao čipovan pas i utvrdili smo ko je vlasnik, da bi on potom negirao da je pas njegov. Kad sam se pozvala na zakon i posledice koje bi mogao da trpi, promenio je "ploču", rekao da će primiti psa nazad. Ali, nažalost, ne možemo da proverimo šta radi s tim psom i u kakvim uslovima životinja živi, jer nemamo nikakva ovlašćenja - priča Tanja.

Tanja's dog shelter, Starčevo, azil za pse Trenutno u skloništu ima tridesetak pasa, Foto: Tanja Tatomirović

Ona navodi slučaj Holandije, koja je pre nekoliko decenija takođe imala problem sa psima lutalicama.

- Sproveli su akciju, pokupili lutalice sa ulica, sterilisali ih i potom vratili nazad. Na taj način oni ne mogu da se razmnožavaju i nemate nove pse na ulicama. Vi više na ulicama Holandije ne možete da vidite ulične pse. Za takvu akciju ipak treba vremena, a kod nas, pritom, to ide jako slabo.

Tanja's dog shelter, Starčevo, azil za pse U azilu ima lutalica, ali i ostavljenih vlasničkih pasa, Foto: Tanja Tatomirović

Ona podseća da je obaveza vlasnika pasa da životinje čipuju i vakcinišu protiv besnila.

Tanja's dog shelter, Starčevo, azil za pse Na ulicama Pančeva u zadnje vreme otrovano 40-tak pasa i mačaka, Foto: Tanja Tatomirović

I sama vlasnica retriverke koju su prethodni vlasnici izbacili na ulicu, najverovatnije jer je porasla, Tanja misli da vlasnički psi završe napušteni, na ulici onda kad vlasnici shvate da su psi ipak obaveza, da je to živo biće koje moraš da izvodiš nekoliko puta dnevno.

- Mnogi ne očekuju da im se pas toliko linja ili da će da poraste tako veliki, dok su mali onda su slatki, ali kad više nije zanimljiv deci, roditelji se često odluče da psa puste na ulicu, jer je pas ipak obaveza - smatra Tanja.

Tanja's dog shelter, Starčevo, azil za pse Dok su mali, psi su svima slatki, kad porastu, nastaju problemi, Foto: Tanja Tatomirović

NOVČANA NAGRADA ZA INFORMACIJU O TROVAČU

Ona podseća da je na ulicama Pančeva i okoline u poslednja tri meseca otrovano četrdesetak pasa i mačaka, što vlasničkih, što lutalica. Građani su se, kaže, obraćali i policiji i pokrenuli krivične prijave protiv NN lica. Policija je pokrenula istragu i ostalo je na tome.

- Sami građani su prikupili 300.000 dinara nagrade za svaku informaciju o trovaču životinja koji još nije uhvaćen. Između ostalog, kod Tatjane u Starčevu završe i psi koje želimo da spasimo tog trovanja - kaže Tanja Tatomirović.

Tanja's dog shelter, Starčevo, azil za pse U Tanjinom skloništu psi imaju idealne uslove, Foto: Tanja Tatomirović

Dovoljan je jedan pogled na fotografije Tanjinog skloništa za pse i da shvatite da te životinje uživaju, da su čiste, negovane i nahranjene.

Ako možete i želite, Tanjinom skloništu za pse možete da pomognete donacijom putem Fejsbuka.

(J. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vladimir V

    29. septembar 2019 | 21:55

    Svaka Vam čast Tanja. Radite predivnu stvar što pomažete predivnim stvorenjima. Ja sam pre dve godine usvojio psa sa ulice, sada se zove Suri, dobio je svoj dom, porodicu, ljubav. Najsrećniji na svetu, i ja sa njim

  • PRC

    30. septembar 2019 | 00:27

    Iza udomljavanja napuštenih pasa u inostranstvu, pod lažnim izgovorom da će tamo biti maženi i paženi, sve češće se nažalost krije šverc četvoronožnih ljubimaca. U igri su pozamašne sume novca, pa ne čudi što je "pseća mafija" razgranala posao i svojim kanalima pse sa ulica Srbije "izvozi" u inostranstvo. Krijumčarene životinje najčešće završavaju u Austriji i Nemačkoj gde se, u zavisnosti od rase i starosti, bez ikakvih papira prodaju po ceni od 200 do 500 evra

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA