≫ 

"Slutim, predosećam, da ću biti ubijen", rekao je kralj Aleksandar Ivanu Meštroviću. I ubijen je

"Italija, Mađarska i Bugarska, zaverile su se protiv mene. Ali, varaju se svi oni da će, kada ja umrem, umreti i ova država"

  • 5

Kralj Aleksandar Karađorđević ubijen je na današnji dan 1934. u Marselju. U njega je pucao Vlado Georgijev Kerin, poznat kao Černozemski, član makedonskog VMRO-a (Unutrašnja makedonska revolucionarna organizacija) koji je i sam ubijen odmah po atentatu.

"Sastavljam Namesništvo... Slutim, predosećam, da ću biti ubijen. Musolini će biti naredbodavac, a ustaše moje ubice. Italija, Mađarska i Bugarska, zaverile su se protiv mene. Ubiće me zbog Dalmacije i zbog Jugoslavije. Ali, varaju se svi oni da će, kada ja umrem, umreti i ova država". To je kralj Aleksandar Karađorđević rekao vajaru Ivanu Meštroviću. I ubijen je.

Kralj Aleksandar I Karadordević rođen je 17. decembra 1888. godine na Cetinju, kao četvrto dete kneza Petra Karađordevića, budućeg kralja Srbije i Kraljevine SHS, i Zorke Petrović Njegoš. Školovao se u Ženevi, u Petrogradu, Rusiji i Beogradu.

Određen je za prestolonaslednika Srbije 27. marta 1909, posle odbijanja njegovog starijeg brata Đorđa da preuzme presto.

Pred Prvi svetski rat proglašen je za regenta Srbije, a od 1. decembra 1918, posle završetka rata i ujedinjenja, za regenta Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.U Prvom svetskom ratu, kao regent, Aleksandar je bio i vrhovni komandant srpske vojske.

Posle smrti oca kralja Petra I 1921, proglasen je za "kralja ujedinitelja" Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Nekoliko dana pred kraljevu posetu Francuskoj, na dvor je došao stari radikal Aleksa Žujović, veliki prijatelj Kralja Petra Oslobodioca, oca kralja Aleksandra i jedan od glavnih zagovarača za dolazak Karađorđevića na presto Srbije.

Došao je da ubedi kralja da ne ide na put jer su prilike i u Srbiji i van nje jako nestabilne. Pokušao je da ubedi kralja svojom mudrošću, iskustvom i prijateljstvom. Pričao je sa kraljem celo pre podne u parku ispred dvora. U ruci je imao štap i od nervoze je iskopao celu rupu ali nije uspeo da kralja ubedi da ne ide.

Video: Slovenci počeli da se lože na Kraljevinu Jugoslaviju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VukBgd

    9. oktobar 2019 | 11:10

    Veliki kralj, pobednik! Kasno je shvatio ko su Hrvati, Makedonci, Slovenci, Bošnjaci...tek pred kraj je shvatio i poverio se Živojinu Mišiću sa željom da se povuče granica, da se posebno Hrvati ostave Italijanima i Mađarima da ih rastrgnu!Vladao je kratko, mnogi ga mrze i osporavaju. Od 1918. (Ratne godine ne računam) do 1934...16 godina...malo.Hrvati, Slovenci bi trebali da mu drže portret u kućama na zidu.Sloba je vladao skoro toliko, DOS isto...Tito hrvat i crveni kavez od 50 godina su vam odgovaraili?Ostaje žal, veliki kralj...bili bismo Evropska super sila da je poživeo.Otvorio je širom vrata za Rusku emigraciju, intelektnu. Uvideo značaj ekonomskog razvoja, jačanja vojske... šteta.

  • RCINUS

    9. oktobar 2019 | 12:18

    Kakvu si državu i skim napravio teško je bilo slutiti

  • KK

    9. oktobar 2019 | 12:02

    Rodjenog brata je zatvorio u Toponicu , da bi bio siguran.Lepo je tata rekao Djordju, " Cuvaj se Aleksandra i Pasica!!!"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA