Gasi se Work & Travel? Amerikanci pooštravaju uslove za vize zbog sve češćih ilegalnih ostanaka Srba

U proseku svake godine oko 2.500 studenata iz Srbije završi W&T program

  • 12

Jedan od najpopularnijih međunarodnih programa za studente, Work & Travel, preti da se ugasi u Srbiji zbog sve učestalijih ilegalnih ostanaka naših učenika u Americi, ekskluzivno saznaje Serbian Times od izvora iz jedne beogradske agencije.

Kako tvrdi sagovornik, inače dobro upućen u zbivanja u američkoj ambasadi u Beogradu, kriterijumi za dobijanje studentskih viza, popularnih J-1 (džej van), su već pooštreni, ali očekuju se nove mere.

- U poslednje vreme veliki broj naših aplikanata je odbijen, nije im odobren petomesečni program u SAD. A iz ambasade su nam poručili da će ubuduće biti još strožiji, jer je sve veći procenat naše dece, studenata, koji ostaju u Americi i onda na razne načine pokušavaju da dođu do papira, tj. legalnog boravka, uglavnom preko brakova sa američkim državljanima.”

On dodaje da su u njegovoj agenciji rešili da, u skladu sa novim merama ambasade SAD, i sami pooštre kriterijume.

- Cilj nam je da smanjimo negativan trend nelegalnog ostanka studenata iz Srbije u Americi, kako ne bi došlo do gašenja programa kod nas, kaže naš izvor iz jedne od najvećih agencija uz čiju pomoć akademci odlaze na prekookeanski rad, uz mogućnost putovanja po SAD.

Inače, u proseku svake godine oko 2.500 studenata iz Srbije završi W&T program. Oni na ovaj način dolaze do dragocenog iskustva američkog načina života i kulture, usavršavanja engleskog jezika, bogatijeg CV-a angažovanjem u inostranim kompanijama, ali i jedinstvene prilike da putuju američkim kontinentom u trajanju od 30 dana.

Program se uglavnom sprovodi tokom leta, kada učesnici imaju pauzu između dve godine na fakultetu, a pravo da konkurišu imaju svi redovni studenti osnovnih i master studija koji su završili minimum jedan semestar.

Pored toga, potrebno je da imaju do 30 godina starosti, da poznaju engleski jezik na komunikativnom nivou (B2), da imaju važeći pasoš i vizu J1. Cene apliciranja za W&T variraju od toga da li student sam nalazi poslodavca ili to prepušta agenciji i uglavnom se kreću između 1.200 do 1.500 dolara.

Poslovi obuhvaćeni programom su oni u hotelima, restoranima, zabavnim i nacionalnim parkovima, marketima, na bazenima itd.

Redakcija Serbijan Times-a poslala je Ambasadi SAD u Beogradu pitanja u vezi sa pooštravanjem mera za dobijanje studentskih J-1 viza, ali odgovore na njih još uvek nisu dobili.

(Telegraf.rs/Serbiantimes)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jelena

    20. oktobar 2019 | 13:25

    Bila 4 puta. Odlican program. Ponovo bih!!🤗

  • nikolas

    20. oktobar 2019 | 18:43

    NISU DECA KRIVA STO BEZE IZ SRBIJE VEC TAJKUNI POSLODAVCI I MAFIJA KOJA TRAZI OD DECE DA IM RADE ZA 200EURA A ONDA NI TO NEDOBIJU A RADE NE PRIJAVLJENO!!! SRAM VAS BILO STA RADITE SA DECOM!!! PA VI IH TERATE IZ SRBIJE!!!

  • DRagutin

    20. oktobar 2019 | 16:57

    Samo neka Ameri prestaju da uništavaju države širom sveta ekonomski i mladi neće zloupotrebljavati te vize... Ali cinično je to malo sa njihove strane jer uglavnom im ostaju mladi ljudi sa skoro završenim fakultetima!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA