• 1

Jagodina prepuna vrana: 10.000 ptica stiglo u dolinu Velike Morave

U odnosu na letnju, gnezdilišnu populaciju, zimska brojnost vrana poraste šest do osam puta, sa maksimumom u februaru

  • 1

Na hiljade vrana i ove jeseni stiglo je iz planinskih krajeva srednje i istočne Evrope, gde se gnezde, u dolinu Velike Morave i Jagodinu, da prezime.

Uveče i u jutro, u pojedinim delovim grada, njihova jata prekriju nebo koje postaje crno, a ta slika i zvukovi graktanja, kod građana izaziva nelagodu i strah i , kako kažu, ne vole da budu sami.

U Domu zdravlja i Policijskoj upravu u Jagodini, rečeno je Tanjugu da se "niko nije žalio da su ga vrane napale ili povredile".

Pomoravlje Velika Morava ptice

Na zimovanje dolazi više od 10.000 vrana Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Biolog iz Gradske uprave za zaštitu životne sredine Jagodine Boban Stanković, tvrdi da u Jagodinu "na zimovanje dolazi više od 10.000 vrana, oko šest puta više nego što ih ima u ostalim godišnjim dobima".

Dolaze iz srednje i istočne Evrope i planinskih krajeva da prezime u dolini Velike Morave, objasnio je Stanković, koji je i poznati istraživač ptičijeg sveta.

- U odnosu na letnju, gnezdilišnu populaciju, zimska brojnost vrana poraste šest do osam puta, sa maksimumom u februaru, kada u Jagodini zimuje i spava više od 10.000 čavki, gačaca i sivih vrana - rekao je Stanković.

Pomoravlje Velika Morava ptice

Zimska brojnost vrana poraste šest do osam puta Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Najviše ih je u Turističkom centru grada, na Đurđevom brdu, Izletištu "Potok", na objektima Tržnog centra "Vivo", Sportskoj hali JASA, oko Akva patka, Gradskog stadiona... gde u večernjim satima zaposednu drveće, krovove kuća i objekata, bandere, ulične svetiljke, ne završene hale...

Stanković ističe da se hrane po poljima i smetlištima oko naselja i "pravi su čistači prirode". Veterinari objašnjavju da vrane, eventualno, mogu da nasrnu na čoveka ako osete da su im mladunci ugroženi, što je u proleće, a ne sada.

Video: Da li ove ptice pokušavaju nešto da nam kažu?

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Borko

    Jel ih palma izbrojao 😂😂😂😂

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima