Zašto je Beograd kao predgrađe Sao Paula? U istoj ulici leš i razigrana deca kao da ništa nije bilo

Da li je Beograd postao poput predgrađa Sao Paula, gde su smaknuća, pucnjave i izrešetana tela svakodnevica?

  • 62
Dete i uviđaj Foto: M. B.

Dok je telo ubijenog navijača Partizana, Ljubomira Markovića Kiće ležalo na pumpi, na terenu koji se nalazi odmah pored, na uzvišenju, igrao se fudbal. Momčići iz kraja, tinejdžeri, kada su završili partiju, povukli su se i otišli.

Baš odatle, sa terena, najbolje se video jezivi prizor beživotnog tela koje obrađuju forenzičari.

Istovremeno, u kolonama su sa samog mesta zločina ograđenog trakom prolazila deca koja su bila "zarobljena" na treningu u balonu, istom onom sportskom objektu iz koje je izašao Kića, dok ga je napadač čekao.

Klinci su više puta zastajali ispred trake i gledali šta se to desilo u njihovom kraju.

Video: UZNEMIRUJUĆE: Telo ubijenog vođe navijača ispred dvorišta škole, dok se u njemu igraju deca

Da li je Beograd postao poput predgrađa Sao Paula, gde su smaknuća, pucnjave i izrešetana tela svakodnevica? Šumice, kao favela, tako je zaista izgledao prizor posle zločina u Grčića Milenka.

Snimak ovog ubistva otkrio je da je i sam trenutak pucnjave bio još strašniji nego što se mislilo - meci su leteli između prolaznika, a jedan momak za dlaku je izbegao da i sam postane žrtva. Srećom, čini se da nijedno dete nije bilo neposredno pored napadača i žrtve.

Sve ono što godinama gledaju na televiziji, u video igricama i na filmovima, deca su na Šumicama videla uživo. I nisu delovali potreseno - oni koji su kratko zastajali kraj trake, tražeći drugare su odlazili, a grupa tinejdžera koja je igrala fudbal nonšalantno je prošla pored rotacija.

Hronika, ubistvo, Partizan, Ljubomir Marković Kića Foto: ATA Images

Kako kaže psiholog Aleksandra Janković, ipak je u pitanju šok i deca to što vide posmataju kao nešto nestvarno, kao slike u dometu virtuelne realnosti.

- To jeste trenutak šoka i negacije. Deca prosto nemaju reakciju, jer je to toliko šokantno, da nemaju načina da to odmah obrade. Veliko je pitanje šta se događalo posle odnosno, kakva je bila reakcija tih mladih ljudi, odnosno dece - kazala je Jankovićeva.

Dakle, to što su imali prilike da vide: rotacije, forenzičare, beživotno telo, kamere usmerene ka mestu zločina - u tom momentu deca su mogla da dožive kao da je u pitanju film, a ne stvarnost, tj. realnost je na neki način negirana.

- To je generacija koja živi u vreme virtuelnoj realnosti. Ovo što su videli pre izgleda kao virtuelna realnost. Često se ljudi zalede i nemaju nikakve propratne emocionalne reakcije, dok do svesti ne dopre šta se tu stvarno dogodilo - kazala je psihološkinja Janković.

Takva, dodaje ona, moguća je i kod starijih ljudi. Ipak, i činjenica da se nasilje tako često plasira na malim ekranima utiče na "hladnokrvnost" prolaznika.

- Naravno, kod nas je jednim delom prag tolerancije na nasilje prilično visok - kazala je naša sagovornica.

Video: UZNEMIRUJUĆI VIDEO Trenutak kada je likvidiran vođa navijača Kića Marković

(M. Beljan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • toni

    4. novembar 2019 | 22:59

    Gde je sad ministar policije da se oglasi,kaze policija najbolju godinu imala,da vidim bas super

  • Nozomi

    4. novembar 2019 | 22:49

    Zato sto svaki od tih hodajucih lesava, radi za policiju ili za nekog iz redova organa vlasti neke kriminalne poslove. Zbog toga im je dozvoljeno da budu hodajuci, dok ne postanu lesevi.

  • Ttt

    5. novembar 2019 | 00:17

    Da je ovo ozbiljna drzava, nova "Sablja", vanredno stanje 3 dana i pohapsiti sva ta goveda i dati im preventivno 10 godina robije.Za tri dana bi se pohapsilo 70 % kriminalaca a ostalih 30% bi se sakrilo u misiju rupu. Ali ovo je banana drzava koja je u sprezi sa tim kriminalcima, ali nije svesna da ce tako oterati i ovo malo normalnih ljudi(robova) koji placaju porez da bi se neko sprdao sa njima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA