• 2

Meteorolog objasnio kakva je nepogoda zadesila Inđiju: "Nije tornado, ali da je leto - bilo bi ga"

- Vrtlozi su opasni, iako kratkotrajni. Mogu da obore krov, da ga polome, pa čak i da zanesu i prevrnu auto

  • 2

Vetar koji je juče duvao u Inđiji, u jednom trenutku je, zbog kružnog oblika, građane podsetio na tornado. Meteorolog Nedeljko Todorović za RTS navodi da su ovakvi vrtlozi posledica nestabilnosti atmosfere i da se obično javljaju u letnjim mesecima.

On je istakao da je sreća što nije leto, zato što bi tada najverovatnije bilo tornada.

- Taj vrtlog je predznak mogućnosti stvaranja tornada, tj. vrtloga velikih dimenzija za naše podneblje, koji se kod nas nazivaju tromba ili 'pijavica'. Da je bilo letnje vreme, najverovatnije bi došlo do stvaranja tornada - naveo je Nedeljko Todorović.

Todorović dodaje da su ovi vrtlozi opasni, iako su kratkotrajni.

- Nisu velikih dimenzija, ali kružno kretanje vazduha može da dostigne i do 100 kilometara na čas. Tamo gde se zadese mogu da naprave štetu. Mogu da obore krov, polome krov, ogradu, pa čak i da zanesu i prevrnu auto - napomenuo je Todorović u izjavi za RTS.

Poginule dve osobe

U teškom udesu auta i kamiona, koji se dogodio neposredno nakon "tornada" na autoputu Novi Sad kod Inđije poginuli su vozač i suvozač iz automobila sa austrijskim tablicama.

Kako je Telegraf.rs saznao, nastradali su baba i deda koji su vozili tri unuke, bliznakinje od 10 godina i dečaka (2). Poginuli su Radovan Filipović (60), na mestu suvozača i austrijska državljanka Dragica Filipović (56). Povređena su deca L. N. (2), državljanin Austrije i bliznakinje S. F. (10) i J. F. (10).

Video: Tornado kod Inđije izazvao udes

(Telegraf.rs/ RTS)

Komentari

  • Stana

    Pa jel Inđija u Kaliforniji SAD !!??

  • Matko

    Pa napisao sam da nije Tornado ! Ali budale udaraju minuse ... .

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima