• 13

Lela (47) diplomirala posle 28 godina: Podmladila sam se kada sam se vratila u studentsku klupu

Ona je jedna od 70 studenata koji su okončali akademsko obrazovanje zahvaljujući projektu "Završi započeto"

  • 13

Lela Spasić Milosavljević (47 ) iz Vladičinog Hana diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Nišu 28 godina nakon što je dobila indeks ove visokoškolske ustanove.

Lela je jedna od 70 tzv. večitih studenata koji su ove godine okončali akademsko obrazovanje zahvaljujući projektu „Završi započeto“, koji je niški Ekonomski fakultet sproveo jedini u Srbiji. Na adresu 135 nesvršenih akademaca stigao je poziv da se vrate na fakultet što je više od polovine iskoristilo da stekne dugo čekanu diplomu.

Samo četiri ispita delilo je Lelu od diplome kada je 1999. godine odlučila da digne ruke od fakulteta.

- Poslednji ispit sam položila tačno pre dvadeset godina a onda se desilo mnogo stvari koje su se isprečile izmedju mene i diplome. Udala sam se, imala sam tešku trudnoću zbog koje nisam smela da putujem, posvetila sam se porodici, zaposlila se i udaljila se od fakulteta. Kada sam čula da je usvojen novi program te da su nam dodati novi ispiti, za mene je to bio kraj - priča Lela.

Priznaje da se mnogo obradovala kada je dobila poziv sa Ekonomskog fakulteta da završi školovanje.

-  Oduševila sam se, čini mi se i podmladila kada sam se vratila u studentsku klupu. Iako sam bila najstarija nisam imala nikakav problem da se uklopim sa drugim studentima. Svi smo bili usmereni ka istom cilju, da dobijemo ono što nam je za dlaku izmaklo. Priznajem da mi nije bilo lako, u ovim godinama teško je ponovo učiti ali mnogo su mi pomogla predavanja koja nam je fakultet organizovao. Kada sam položila poslednji ispit, osetila sam kao da mi je s leđa pao teret koji sam dugo nosila. Često sam razmišljala kakva je šteta što me samo četiri ispita dele od diplome ali nisam imala snage da fakultet dovedem do kraja - kaže ponosni diplomirani ekonomista.

Stečena diploma stavila je tačku na neizvesnost oko njenog radnog mesta koje je bilo ugroženo manjkom obrazovanja.

- Radim kao šef računovodstva u OŠ "Sveti Sava", uvek sam bila u strahu da će mi ga neko drugi sa diplomom zauzeti. Ovo je neopisiv osećaj, suprug je presrećan zbog mog uspeha, dobila sam veću platu, ali ono što mi je najvažnije je što sam dokazala da nijedan cilj nije nedostižan bez obzira na godine - ističe Lela.

Oni koji nisu okončali visokoškolsko obrazovanje pre usvajanja Bolonjskog programa imaju šansu da to učine u naredne dve godine.

Dekan Ekonomskog fakulteta u Nišu Tadija Đukić kaže da će program "Završi započeto" biti nastavljen i tokom tog perioda.

- Na ovaj način pokazali smo poštovanje za studente koji su nam ostali lojalni i nisu okončali školovanje na drugim fakultetima. Pružili smo im šansu, organizovali im predavanja, omogućili da ispite polažu iz delova kao studenti po Bolonji a 70 diplomaca je dokaz da smo uradili dobar posao - naveo je Đukić.

Video: Student u čitaonicu Pravnog fakulteta doneo pisaću mašinu

(D. K.)

Komentari

  • Pa

    Pre 50 i 40 godina se islo na Kosovo u Bosnu i u Makedoniju za diplome ko kod nije mogao dobiti u Srbiji tamo je dobijao fakultetske i ostale diplome

  • Pa

    Na Kosovu i Metohiji ,Bosni i u Makedoniji ko kod nije mogao da diplomira i dobije diplomu 60 tih i 70 tih godina u Srbiji isao je tamo i dobijao expresno diplome o zavrsenom fakultetu

  • Tina

    Meni je ostao jedan ispit i diplomski na Filozofskom. Nema svrhe, vec bih trebala biti u penziji, a necu nikad. Neka zivot ide.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima