≫ 

Kako je Ekonomski fakultet u Nišu uveliko pomogao starim studentima da diplomiraju

Prvo što su uradili, na adrese svih starih studenata poslali su dopis

  • 22

Da nije dovoljno samo produžavati rokove starim studentima kako bi došli do diplome, već da i fakulteti moraju da se uključe i da im pomognu prvi su shvatili na Ekonomskom fakultetu u Nišu, gde je kroz projekat "Završi započeto" za deset meseci diplomiralo 28 studenata.

Projekat je pokrenula nova uprava fakulteta, koji su na dužnost stupili od 1. oktobra 2018. godine. Dekan Tadija Ðukić kaže da je za to imao podršku celog kolektiva.

- Shvatili smo sa samo produženje roka za završetak studija nije dovoljno i da ne znači ništa ukoliko se fakulteti ne aktiviraju i uključe da pomognu starim stuudentima - kaže Ðukić za Tanjug.

Prvo što su uradili, na adrese svih starih studenata poslali su dopis gde ih pozivaju da se uključe u projekat kako bi okončali studije koje su upisali pre 2005. godine.

Na poziv se odazvalo 135 studenata, kojim je glavobolju zadavalo desetak istih predmeta. Fakultet je vikendima organizovao dvoipomesečna predavanja, kako bi studenti sa profesorima ponovo prešli najvažnije iz gradiva i osvežili znanje.

Na ispite su mogli da izlaze svakog meseca, a one najteže da polažu iz više delova. Što je najvažnije nastavnici su im za konsultacije bili stalno dostupni.

Ðukić kaže da je od 135 studenata za proteklih desetak meseci diplomiralo 28, a da je mnogima ostao samo jedan ispit ili diplomski i da očekuje da će do kraja septembra diplomirati 45 do 50 studenata.

- Radujem se svakoj njihovoj diplomi, kao da je neko moj najrođeniji završio fakultet. Mnogi od njih uspešni su u poslu kojim se trenutno bave, ali nisu odustali od diplome fakulteta. Ne možete da verujete kolika je to sreća kada polože ispit ili dva koji su im ostali i dođu do diplome - pojašnjava on.

Interesantno je da među starim studentima na Ekonomskom u Nišu ima uspešnih biznismena, ljudi koji su pokrenuli privatni posao i zapošljavaju više stotina radnika, ali nisu odustali od fakultetske diplome.

Mogli su do nje da dođu i na neki drugi način, da se prebace na druge fakultete gde se studije završavaju brže i lakše, ali nisu želeli. Njihova jedina želja je da diplomu dobiju na fakultetu koji su upisali.

- To su generacije studenata koje su više učile i koji do diplome nisu stigli zbog jednog predmeta, zbog jednog profesora i treba im pomoći. Što je najvažnije nastavnici mi se ne žale na njihovo znanje, čak šta više kažu da izlaze na ispit samo kada su spremni, za razliku od mlađih studenata koji izlaze samo da ''pokušaju'' - naveo je Ðukić.

Bilo je i studenata koji nisu želeli da se uključe u program, ali većina jeste. Dekan kaže da je ključno bilo i što su pozive da se vrate i završe školovanje uputili na adrese njihovih roditelja, zapravo adrese na kojima su stanovali kada su započeli studije.

- Roditelji su na mnoge od njih uticali da se uključe i završe započeto. Jer kada roditelji vide dopis, krene i pritisak na stare studente ''zovu te sa fakulteta, probaj, vidi, imaš mogućnost -kaže Ðukić.

Starim studentima rok za završetak studija po starom programu ističe 30. septembra. Pokrenuli su peticiju za produženje roka koju je potpisalo više od 3.000 studenata. Ministar prosvete Mladen Šarčević kategoričan je da novog produžetka neće biti i da će svi morati da se prebace na studiranje po Bolonji.

VIDEO: Večiti studenti moraju da završe studije po novom programu:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sanja

    20. avgust 2019 | 17:47

    Ovako rade pravi pedagozi i ljudi,pokusavaju da pomognu,a ne da se smeju i vracaju ljude da studiraju sve iz pocetka,kako kaze ako treba i tri godine,sramota za ministra Sarcevica,cilj je brz novac,ali mi nemamo i da hocemo da vam damo.

  • VM

    20. avgust 2019 | 14:59

    Bravo za inicijativu, tako se to radi, a ne kao naš ministar, nameračio se da uništi 3000 mladih porodica.

  • Iznad proseka

    20. avgust 2019 | 14:56

    Predmeti, udžbenici, ispitna pitanja, profesori, sve nam je isto kao i Bolonjcima. O kakvom nedostatku tehničkih uslova govorite?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA