• 4

Vršnjačko nasilje nije u porastu, samo je vidljivije: Ministar prosvete tvrdi da je on krivac za to

Zaboravlja se odgovornost roditelja, poručuje ministar

  • 4

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je tokom sastanka sa sindikatima prosvete, da vršnjačko nasilje nije u porastu, nego je sada vidljivije.

- Ja sam glavni krivac što je to vidljivije, jer je do sada taktika bilo da se što više prikrije i onda ne znate koliki je obim toga - izjavio je Šarcević za RTS, dodajući da situacija u Srbiji nije ništa drugačije nego u drugim evropskim zemljama.

Prema njegovim recima, sve vreme se govori o nastavnicima, školi i direktorima, ali se zaboravljaju roditelji, kao i da su oni najodgovorniji.

- Ja volim da sa svojim kolegama podelim odgovornost tako što će ustanove, Ministarstvo prosvete i škole uraditi svoj deo posla. S punim pravom očekujem da to uradi i socijala, policija, tužilaštvo i svi drugi društveni organi. Mi imamo međuvladin tim sa šest ministara koji se bave ovom temom - istakao je ministar prosvete.

Kao odgovor na vršnjačko nasilje, Šarcević je naveo uvođenje jednosmenskog rada kroz celodnevni boravak dece u školi.

- Kada je dete ceo dan izloženo pedagozima, dobrim sadržajima, sportu, informatici, izradi domaćih zadataka, ručku - tada nema priliku da se bavi lošim stvarima - kaže Šarčević.

Taj koncept će uskoro početi da se primenjuje na teritoriji grada Užica.

Naglasio je da slučaj vršnjačkog nasilja mora da se prijavi školskoj upravi, lokalnoj inspekciji ili timu za nasilje.

- Imamo 74 spoljna saradnika koji su vešti ljudi u toj oblasti. Oni rade po terenu. Sada formiramo jednu jedinicu zajedno sa UNICEF-om - to su nove mere, gde ćemo da formiramo opštinske savete roditelja. To smo pre dve godine započeli i pitanje je što lokalne sredine nisu odreagovale - rekao je Šarcević.

U petak 8. novembra obeležava se Dan prosvetnih radnika. Ministar prosvete čestitao je praznik svim kolegama u obrazovnom sistemu i naveo da će se proslava održati u Požarevcu - gradu u kome su, kako kaže, sve ustanove organizovane tako da imaju đačke kompanije i učeničke zadruge.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Jasmina

    Upravo je to nasilno odvajanje dece od roditelja i dovelo do toga da su deca mali vandali.... a roditeljima jedina bitna stvar " živela sloboda"99% roditelja samo izbaci u 07:00 decu u školu i u 18:00 ih tek uzmu.... izvlače se na razne debilizme: te socijalizacija , te hoće dete društvo , pa baš im je lepo u školi itd itd , a činjenica je da su deca nesrećna, da plaču i mole roditelje da dođu po njih kako bi bili malo svojoj kući sa svojom porodicom....TUGA....

  • Ljubisa

    Vrati se u PRIVATNU SKOLU i pusti da to radi covek koji ima ZNANJA I AUTORITETA. Zasto te nema na nekoj tribini da istrpis MUSKI opravdane kritike. Ponasa se tipicno za umisljenog CRNOGORCA

  • Sale1971

    Nasilje nije u porastu??? Pa gde ovaj čovek živi????

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima