"Doktore, sve me boli, umreću do jutra": Živka je Hitna pomoć 4 puta vraćala kući, ubrzo je preminuo

Kada su ga konačno poslali za Loznicu, tamošnji lekari su bili šokirani što je stigao tek u tako lošem stanju

"Doktore, sve me boli, umreću do jutra", zavapio je Živko Matić (67) koji je četiri puta dolazio po pomoć u hitnu službu Doma zdravlja Ljubovija i sva četiri puta bio vraćen kući. Tek nakon petog dolaska, priča nam njegova supruga Vladanka, Živka su uputili za Loznicu, ali je bilo kasno. Imao je težak infarkt i nije ni dočekao ugradnju drugog stenta koji bi mu spasao život.

Supruga Vladanka zato sada krivi lekare Doma zdravlja Ljubovija što nisu prepoznali predinfarktno stanje njenog muža i tako mu pomogli da preživi.

- Sve je počelo u utorak, 5. novembra. Živko se žalio da je malaksao i da ga boli s desne strane u grudima. Otišli smo u hitnu službu Doma zdravlja gde su mu dali infuziju. Međutim, njemu je bilo sve gore - priseća se Vladanka.

Od bolnih urlika orila se kuća 

Živko Matić, Dom zdravlja Ljubovija, propust lekara

Kada se prvi put javio za pomoć, Foto: Privatna arhiva

Bol je, kaže, sa desne strane počeo da se širi na levu. U jednom trenutku, bol je postao toliko jak da se od Živkovih urlika orila kuća.

- U hitnoj službi Doma zdravlja Ljubovija su mu izvadili krv i rekli da su nalazi dobri. Nijednom mu nisu uradili ultrazvuk niti posumnjali na predinfarktno stanje. Za 24 sata, četiri puta su ga vratili kući. On je u jednom trenutku i sam rekao: Doktore, sve me boli, umreću do jutra. Nije umro to jutro, ali jeste par dana kasnije - priča neutešna supruga.

Živko Matić, Dom zdravlja Ljubovija, propust lekara

Još jedna poseta Domu zdravlja, Foto: Privatna arhiva

Kada su ga po petom dolasku, iz Hitne službe Ljubovija poslali za Loznicu, već je bilo kasno. Vladanki su rekli da ima težak infarkt i da je "sad u Božijim rukama".

- Lekari su bili šokirani što smo stigli kad je on već bio u tako lošem stanju. Odmah su nam rekli da su male šanse da preživi. Jedan stent su mu ugradili i on je izgubio svest. Pokušali su elektrošokovima da ga povrate, ali uzalud. Drugi stent tako nisu ni stigli da mu ugrade. Umro je jadničak bez ikakve šanse da se izbori za život - opisuje Vladanka agoniju kroz koju su prošli.

Živko je preminuo 9. novembra, a danas bi, tvrdi njegova supruga, sigurno bio živ da su lekari u Ljuboviji reagovali kako treba i na vreme.

Živko Matić, Dom zdravlja Ljubovija, propust lekara

Živku je bilo sve gore i gore... Foto: Privatna arhiva

- Pitala sam posle doktora u Ljuboviji zašto ga nisu odmah poslali za Loznicu, a on je samo rekao: "Mi to ne praktikujemo" - dodaje Vladanka.

Pre samo dva meseca dogodilo se da su hitnu pomoć Ljubovije takođe optužili za smrt pacijenta.

Živko Matić, Dom zdravlja Ljubovija, propust lekara

Još jedan slučaj je pre dva meseca potresao Ljuboviju, Foto: Privatna arhiva

Naime, kako su tada naveli, pacijentu koji je prebačen na hitan pregled navodno su tražili 21.000 dinara za sanitet, kako bi ga hitno prebacili u Loznicu.

Pacijent je, inače, imao zdravstvenu knjižicu. Budući da nije imao taj novac kod sebe, prevezen je taksijem. Po prijemu je upao u komu i umro.

Dom zdravlja: Postupićemo po prigovoru supruge Vladanke i sprovesti kontrolu

Živko Matić, Dom zdravlja Ljubovija, propust lekara

Živko Matić, Foto: Privatna arhiva

U Domu zdravlja Ljubovija juče su nam poručili da je u toku unutrašnji nadzor povodom smrti Živka Matića i naveli da ćemo odgovore na poslata pitanja dobiti danas.

A danas su na poslali da shodno članovima 21. 22. 23. i 24. Zakona o pravima pacijenta ne mogu narušiti poverljivost podataka o zdravstvenom stanju pacijenta. I na kraju su napomenuli da će postupiti po prigovoru Živkove supruge Vladanke.

- Po prigovoru koji je Vladanka Matić, supruga pokojnog Živka Matića, podnela Domu zdravlja Ljubovija sa stacionarom dana 13.11.2019.godine, postupaće se u skladu sa zakonom propisanom procedurom, pre svega u postupku vanredne unutrašnje provere kvaliteta stručnog rada u zdravstvenoj ustanovi, a ukoliko to budu iziskivale okolnosti  spornog događaja, te zakonom propisani uslovi, biće sprovedena i  vanredna spoljna provera kvaliteta stručnog rada od strane stručnih nadzornih lica Ministarstava zdravlja - odgovorila je Dr Branka Radovanović, direktor Doma zdravlja Ljubovija.

Video: Samohrani otac je radeći u Hitnoj pomoći spasao hiljade ljudi, a sada njemu treba naša pomoć

(M. Leskovac)

Komentari

  • Milorad

    Lako je lečiti Austrijancima, Nemcima i ostalim bogatim zemljama, kad su im zdrave nacije, Pitao bih ja njih kako bi lečili narod u Srbiji.

  • Vile

    Lekarske greške zemlja pokriva .Ja sam imao sreću da preživim iako su lekari DZ u Ljuboviji napravili kardinalnu grešku - nisu kod mene prepoznali moždani udar , te me nisu transportovali odmah u odgovarajuću ustanovu .Srećom , preživeo sam , ali sa teškim i trajnim posledicama .

  • Horus

    Jedni lenji, drugi neznalice a treci ok...

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima