• 15

Velike promene: Komunalna milicija će legitimisati i bez uniforme

Odbornici Gradske skupštine odobrili su nekoliko novina vezanih za rad komunalne milicije

  • 15

Odbornici Gradske skupštine nedavno su usvojili nekoliko novina vezanih za rad komunalne milicije, koji sada imaju ovlašćenje da legitimišu građane i bez službene uniforme. Građanin koji im traži nalog na uvid, mora da potpiše zahtev milicioneru.

Poslove komunalne milicije ubuduće će moći da obavljaju i komunalni milicionari bez službene uniforme, ali sa pisanim nalogom načelnika. Kako pišu "Novosti", nalog mora da sadrži podatke o patroli, oblast kontrole, tačnu lokaciju i vreme odnosno početak i kraj planirane akcije. Ove izmene koje je predložio Sekretarijat za poslove komunalne milicije usvojili su gradski odbornici na nedavno održanoj sednici.

U slučaju da kontrolisani čovek zatraži nalog na uvid, pre toga mora komunalnom milicionaru da potpiše izjavu da je to tražio.

- Milicionari mogu da upozore građane, upute usmeno naređenje, provere identitet, zaustave i pregledaju vozilo, ali i privremeno ga oduzmu - navodi se u Odluci Komunalne milicije.

Kada je za to ovlašćen zakonom, milicionar može da izda prekršajni nalog, podnese prijavu nadležnom organu za učinjeno delo, ali i da podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka. Protiv rešenja komunalnog milicionara, građani će ubuduće imati pravo da upute žalbu Gradskom veću u roku od 15 dana od dostavljanja rešenja.

Nova ovlašćenja odnose se i na nadzor i kontrolu parkiranja. Odnosno, ako milicionari uoče nepropisno parkirano vozilo, mogu vozaču izdati usmeno naređenje da ga odmah ukloni.

Pomoć ugroženima

Pripadnici komunalne milicije ubuduće će učestvovati i u obavljanju "spasilačkih funkcija i pružanja pomoći drugim organima na otklanjanju posledica elementarnih i drugih nepogoda". Milicionari će dobijati ovlašćenja kada pomoć ugroženima ne mogu da pruže nadležni gradski organi i ovlašćene organizacije.

Video: Bežanje građevinske mafije sa divlje deponije na Čukaričkoj padini

(Telegraf.rs/Novosti)

Komentari

  • Klara

    Napravite nama gradjanima i logor

  • duca

    A hoce li da mere koliko smo dragocenog vazduha potrosili?Dali ce imati prirucni blesimetar?Kada smo stoka zasto da ne?Buducnost je stigla jer veliki brat vas gleda,Cipovi su spremni,A i terminator je pred vratima.Idem da mu otvorim da me resi ove bede od zivota!

  • Rade

    Pa to je normalna Srbija, tražili ste evo vam ga!!!

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima