• 1

Studentkinja Jovana (21) je primer svima nama: Zasadila je drvo i odužila se Majci Prirodi

Ona se uključila u akciju "Zasadi drvo" koja je sprovedena širom Srbije

  • 1

U okviru akcije "Zasadi drvo", koja je sprovedena širom Srbije, na obroncima Suvobora zasađene su sadnice bora. Cilj akcije je da se podigne svest o značaju šuma, koje su jedan od najvažnijih faktora očuvanja životne sredine za buduće generacije.

Dvadesetjednogodišnja Jovana Mijailović, studentkinja fakulteta Tehničkih nauka u Čačku dan je posvetila ozelenjavanju padina Suvobora, a na Jeljenu je zasadila svoje drvo.

- Pročitala sam da svako od nas udahne onoliko kiseonika koliko jedno drvo proizvede u toku života. Tako da sam zbog toga odlučila da se na neki način odužim planeti i da zasadom drveta vratim to što ću potrošiti - izjavila je Jovana.

Jovana Mijailović, Zasadi drvo

Jovana se odužila prirodi, Foto: RINA.rs

U akciji je učetvovalo desetak volontera, koji su uz pomoć  radnika Šumske uprave u Čačku zasadili oko 1.000 sadnica bora, a prema rečima volontera, svaki čovek u svom životu treba da zasadi bar jedno drvo u životu.

U velikom požaru 2012. godine na obroncima Suvobora nestalo je oko 400 hektara četinara, najviše borova starih i po pola veka, izgorelo je upravo na području Jeljena i Rožnja.

Jovana Mijailović, Zasadi drvo

Drvo koje je Jovana zasadila, Foto: RINA.rs

Šumska uprava u Čačku do sada je obnovila oko 300 hektara.

- Taj sanacioni program traje 10 godina. Već 6 godina deo po deo pošumljavamo i vraćamo ga u neko normalno stanje kao što je i bilo - rekao je šef Šumske uprave u Čačku Dragan Belošević.

Jovana Mijailović, Zasadi drvo

U akciji učestovalo deset volontera, Foto: RINA.rs

Inače, na području Čačka i Lučana pod šumom je oko 32 hiljade hektara, od toga je 23 hiljade u privatnom vlasništvu, dok nad 9.000 hektara gazduje Šumska uprava.

Mnoga od tih stabala zasadili su đaci u raznim akcijama pošumljavanja.

Video: Ponos Crne Gore je stariji od Isusa Hrista i to nije đetićko preterivanje

(Telegraf.rs/RINA)

Komentari

  • Goran

    Ja sta ih posadi jelke za zivota pa me ne slikaste za novine. I onda se ovde kao trud isplati ?

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima