• 7

Deca će "ispite" poput male mature ubuduće polagati i u drugom, četvrtom i šestom razredu

"Pravimo vrlo jak model koji još niko u Evropi nije napravio", kazao je ministar Šarčević

  • 7

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je da je u planu redizajn modela male mature i dodao da je plan da se deca testiraju na svake dve godine.

On je za list "Blic" rekao da je važno da se deca pripreme, jer se obrazovanje ne može na pravi način proveriti ako se sa takvim testom deca prvi put sretnu u osmom razredu.

Prema njegovim rečima, plan je da deca posle polaganja obaveznog testa u predškolskom uzrastu u školi na svake dve godine imaju test sličan maloj maturi, ali prilagođen znanju koje su u tom trenutku usvojila, kao i da će prvo prolazno vreme biti u drugom, a drugo u četvrtom razredu.

Šarčević je podsetio da Srbija već dve godine učestvuje u međunarodnom testiranju dece tog uzrasta i da je poslednji put Srbija zauzela 27. mesto što je jako dobar rezultat.

- Treće prolazno vreme je šesti razred, a četvrto je mala matura kada potpuno imamo uvid u znanje deteta, jer će ti testovi biti potpuno nezavisni od ocena koje đak dobija u školi. Pravimo vrlo jak model koji još niko u Evropi nije napravio. Proverio sam - rekao je Šarčević.

Govoreći o državnoj maturi za srednjoškolce, ona će biti održana u školskoj 2020/2021 i da će je učenici polagati kao generalnu probu i neće se računati za upis na fakultete.

Kako je rekao, projekat državne mature je bio spreman, ali su se učenički parlamenti pitali zašto bi sadašnja treća godina prva radila tu maturu iako je upisala školu kada takav koncept nije bio poznat.

- Takvo pitanje je bilo umesno. Analizirali smo i mišljenje Saveta roditelja i đačkih parlamenata, jer šta bi se desilo da ih nismo ispoštovali - uradili bismo korektno, ali ne bismo dobili rezultat koji će biti standardan kada krene generacija koja je sada druga godina, jer paralelno se dešava i reforma gimnazija -rekao je Šarčević.

Video: Afera mala matura: Novinarka Telegrafa o detaljima krađe testova

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • majalena

    To se u Crnoj Gori radi vec godinama.Treci, sesti i deveti razred.I mogu vam reci da je to obicna budalastina.

  • Školarac

    Šarčević umislio da je pronašao toplu vodu pa se hvali stvarima koje nemaju veze sa normalnim. Testirati njega i njemu sličnim svake nedelje, pogledajte okruženje, nepismenjakovići i neznalice kolo vode

  • Gaga

    Nema u Evropi tako nazadnih mozgova kao kod nas pa cemo zato biti prvi.Gluplji i tuplji.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima