• 3

Snimak sa "Rakijade" obišao Srbiju, i vredi svaki sekund: "Svi pijani, a niko nikom ne psuje majku"

Bitno je da se svi vesele

  • 3

Emisija "Marka žvaka" donela nam je kadrove koji u fragmentima kruže društvenim mrežama. Reč je o isečcima, odabiru najboljih od najboljih - po raznim kriterijumima, sa ovogodišnje "Rakijade" kod Subotice.

U pitanju je mesto Ljutovo, u kojem se svake godine početkom novembra sabiraju ljubitelji i poštovaoci, sami kažu, najvećeg srpskog brenda.

- Rakija je najbolji brend ove zemlje. Da l' je šljiva, kruška, jabuka - rekao je mladi posetilac iz Čačka, ističući da se ne bi ograničavao.

Ono što ovu manifestaciju čini posebnom jeste jedan uslov - rakija mora da bude ovogodišnja. Na koji se način razlikuje od one odstojale probali su da objasne.

- Kod mlađe više osećaš ukus, kod starije jačinu - poredi jedan, rešava zagonetku.

- Kad je rakija mlada više se oseća alkohol, kad odstoji ona je bolja - kaže drugi unoseći potpunu zabunu.

Barem slabijim poznavaocima. A možda se to dvoje i ne potire. A možda su i oni bili pijani.

Svakako je bilo onih koji su bili spremni i da buljajući daju ispravan odgovor - nisam pijan. To ne znači da je bio i tačan, ali na "Rakijadi" netačnih odgovora ionako nema. Ljudi se smeju, piju, pevaju, jedu čvarke, degustiraju šunku, neki povedu i žene.

Bilo je i onih koji su usred festivala rakije uhvaćeni sa napola oljuštenom bananom - delom u šaci, delom za zub - al' to možda i ne čudi kad čujete šta predlažu kao lek za pijanstvo - krišku jabuke.

- I posle udri! - otkriva jedan domaćin.

Supruga ga hvali - može mnogo da popije, pa mu i odobri - nek pije dok može. Na kraju doda da mu čašice ne broji, već mu se pridružuje.

I taman kad kamera opet usmeri pažnju na ručno pravljene točilice, kad se u kadru ugledaju dunjevača - mešana, nemešana, parfimisana, neparfimisana, bojena i nebojena - zatim, medovača, jabukovača, možda zlatni delišes, poneka čašica kruške, izjave posetilaca vas ponovo navedu da pomislite da je reč o festivalu humora.

Možete saznati da šljivovica košta 500, 600 dinara po litru, kajsijevača oko 1.500, ali ćete od mnogih čuti i da leče.

Meni pomaže za srce rakija.  Svako jutro pijem čašu, dve. Ostajem na tome, ali kad bude malo veća slava, bude i po pola litre. Onda ne koristim lekove, pošto sam imao infarkt, moždani udar... Bio sam u Kamenici na kontroli, svi oni preporučuju da možeš da piješ, ali određenu količinu - prenose iskren lekarski savet.

- Piti treba umereno, ne da se obeznaniš. Malo piješ da uvek možeš da radiš one stvari. Ako više nisi za to sposoban, nisi ni za šta - objasnio je drugi učesnik na kursu "ispravno bekrijanje", ocenivši ujedno atmosferu: - Toliko poztivne energije. Svi pijani. Niko nikom ne je*e mater, niko nikog ne vređa.

I zaista, čini se da je velika radost biti deo te ekipe.

(Telegraf.rs/ Marka Žvaka)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima