• 20

Šta bi se desilo da Beograd pogodi zemljotres poput onoga iz Drača?

Naučnici se suzdržavaju od prognoza ali neke činjenice su neupitne

  • 20

Retko koja prirodna katastrofa može da izazove paniku kao što je to slučaj sa zemljotresima. Balkan se nalazi na trusnom području u blizini mesta na kome se dodiruju evropska i severnoafrička tektonska ploča zemljine kore. Zbog toga u našem okruženju pa i kod nas ovakvi događaji nisu retkost i umeju da budu razorni.

Iran zemljotres

Foto: Tanjug/AP

Kolik oće zemljotres biti opasan ne zavisi samo od snage potresa u epicentru, već i dubine na kojoj se potres dogodio u hipocentru zemljotresa. Hipocentar je tačka u zemljinoj kori gde je došlo do potresa i ona se nalazi na najkraćoj mogućoj putanji od epicentra. Dublji zemljotresi šalju svoju energiju dalje pa se osećaju na većem području. Plići zemljotresi su jači ali ne postoji nikakvo pravilo.

Razorna snaga zemljotresa zavisi i od tipa zemljičta i same topografije- zemljotres u ravnici ne može imati iste posledice kao onaj u planinskim područjima. Sve su ovo parametri koje seizmolozi koriste prilikom procene da li će zemljotres iste snage imati različite posledice u odnosu na to da li se dogodio u Draču ili u Beogradu.

Travnik zemljotres

Printskrin: google. maps

Poslednja stvar koja utiče na razaranje su ljudi i njihovo delovanje. Japan je država koja je naučila dosta iz svoje istorije i mnogi konstruktorski principi u izgradnji objekata nastali su u Japanu kao način da se posledice katastrofe ublaže. Visoka zgrada, projektovana i izvedena po tim principima, će veoma lako izdržati čak i jače potrese, dok će zgrada iste veličine sagrađena "na divlje" da padne kao kula od karata i u smrt povuče sve koji se nalaze u njoj.

Video: Odnošenje tela stradalog u stravičnom zemljotresu u Albaniji

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Marko

    Posle razornih zemljotresa u Skoplju I Banjaluci, znatno so poostreni propisi I uslovi pod kojima se grade objekti, posebno veci...Tako sagradjeni objekti konstrukcijski odolevaju potresima od 9 stepeni merkalijeve skale. Poznato je remek delo inzenjerskog ispitivanja kada je jedna od novosagradjenih zdrada na Novom Beogradu ispitana na zemljotres od projektovanih 9 stepeni Merkalija. Potres je izazvam vestacki mehanizmom I sklopovima postavljenim na krov. Oscilacije su vestacki izazvane i, odgovarale onima koje proizvodi zemljotres...E to je bilo srecno vreme postovanja inzenjerstva...Danas bi 9 stepeni MCS sravnilo veci deo objekata izgradjenih posle 90 godine...Jer od tada ne postoji primena stabilnosti I dinamike konstrukcija, statika se svodi na redukciju armature I preseka...Jednom recju neka nam je bog u pomoci...

  • Boža zemunac

    Ne daj GOSPODE. Daleko bilo.

  • Cica S

    To je ona losa strana prirode, protiv koje se nazalost ne moze.Vec nam samo preostaje da se molimo da se nigde na svetu ne desava.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima