• 6

Mlada doktorka iz Kragujevca zadivila Evropu i svet: Među priznanjima i jedno iz Bele kuće

Valentina je dobitnica prestižne nagrade Evropskog udruženja radiologa, ali postigla je i još mnogo toga

  • 6

Kragujevčanka Valentina Opančina, specijalizant završne godine radiologije, dobitnica je prestižne nagrade Evropskog udruženja radiologa. Ovo je prvi put da naučno-istraživački rad iz oblasti radiologije, koji je urađen u Kragujevcu, dobije priliku da bude predstavljen na najvažnijem skupu radiologa u Evropi, a i šire, što je veliki uspeh i za Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu i Klinički centar Kragujevac.

- Učestvovala sam na konkursu i poslala naučno-istraživački rad, još pre nekoliko meseci, a juče je stigao odgovor iz Beča. Od 9.000 pristiglih radova, stručni Odbor eminentnih evropskih radiologa je odabrao mali broj radova koji će moći da se predstave na Evropskom kongresu radiologa u Beču, u martu 2020.godine - kaže Valentina.

Rad je prihvaćen i to u formi usmene prezentacije, a pored toga dobila je i nagradu u kategoriji mladih radiologa.

Valentina Opančina

Foto: Privatna arhiva

- Ovo istraživanje iz oblasti neuroradiologije sam radila sa svojim mentorom na specijalističkim studijama, docentom dr Radišom Vojinovićem, koji je Šef Odseka za neuroradiologiju, KC Kragujevac, a sam postupak prikupljanja i obrade podataka je bio dug, ali se na kraju isplatio. Srećni smo jer su radiolozi iz Kragujevca po prvi put u istoriji Evropskog kongresa radiologa, dobili priliku da prezentuju svoj rad - priča mlada doktorka.

Valentina je zaposlena u Kliničkom centru Kragujevac u Službi za radiološku dijagnostiku, od januara ove godine. Posao je dobila Odlukom Vlade Republike Srbije, kao najbolji diplomac doktor medicine Univerziteta u Kragujevcu, a ugovor o radu na neodređeno vreme joj je uručio Predsednik Aleksandar Vučić lično, nakon 4 godine volontiranja u Kliničkom centru.

Osim specijalizacije, radi i doktorsku tezu na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu i apsolvent je Pravnog fakulteta u Kragujevcu.

Valentina Opančina

Foto: Facebook Valentina Opančina

U toku svog dosadašnjeg školovanja i rada je dobila veliki broj domaćih, ali i inostranih priznanja, između ostalog i Đurđevdansku nagradu Srpskog lekarskog društva za najboljeg diplomiranog lekara u Srbiji, nagradu Predsednika SAD i Bele kuće za građanski aktivizam, stipendije Vlade SR Nemačke, nagradu Ambasade Japana za naučni rad, nagradu Fonda "Mihajlo Pupin", Dositeja...

Valentina ima veliki broj objavljenih naučnih radova iako se naučno-istraživačkim radom bavi volonterski, pošto još uvek nije zaposlena na Fakultetu. Kako kaže, to joj je velika želja jer bi na taj način imala mnogo više sredstava a i više podstreka za dalji rad i nove uspehe.

(Telegraf.rs/ikragujevac.com)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toma

    Ne dalje od Srbije zafo ministar Loncar I ministar prosvete Sarcevic kao i ministar Djordjevic da se hitno dogovore I zaposle je na fakultetu odakle je potekla!?Da urade to sto pre da vredna i pametna devojka ne ode van!? Pa posle, kazu, eto odlaze mladi i strucno zadržite ih sa ostalima dok nije kasno!?

  • Rada

    Bravo i što dalje odavde. Ni slučajno nemoj sebi da dozvoliš da radiš za 800€ plate koliko imaju radiolozi u državnoj ustanovi,na Zapadu bi imala par hiljada eura.

  • Aca

    Bravo!!!cestitam i ostani nam ovde a ne ko ona pre neki dan u komentaru sto opljuva mladog istrazivaca koji je resio da nam ostane a ,,gospodja doktorka ,,otisla pre dve godine jer ovde nije bila ,,adekvatno,,placena

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima