• 3

Zatvoren jedan univerzitet, smenjen dekan drugog: "Ovo nije lov na veštice već sređivanje fakulteta"

Planira smenu kadrova na strukovnim studijama; ocenjuje da postoji potreba za uređenjem svih nivoa obrazovanja

  • 3

Zatvaranje Evropskog univerziteta zbog neposedovanja akreditacije i smena dekana Akademije umetnosti "Alfa" univerziteta jer nije ispunjavao uslove da bude na njenom čelu, samo su uvod u mere koje treba da uvedu red u visoko obrazovanje, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević.

- Sporne akreditacije nisu najveći problem, već nepostojanje trajnih bankarskih garancija za rad većine privatnih visokoškolskih ustanova u Srbiji - kaže Šarčević za "Politiku".

Kako navodi, do sada su privatni fakulteti uglavnom dobijali privremene, polugodišnje garancije od banaka.

- Ako imate visokoškolsku privatnu ustanovu bilo kog ranga, morate imati deponovane pare u vrednosti koju banka garantuje da bi sutra, ukoliko vam se nešto desi, ukoliko se univerzitet zatvori, vaši studenti mogli da pređu na druge fakultet o vašem trošku. Koliko imate studenata, puta cena školarine, to je iznos koji će ubuduće morati da bude deponovan u banci kao garancija rada svake privatne visokoškolske ustanove - rekao je Šarčević i dodao da bankarska garancija može biti i nekretnina, a ne samo novac.

Prema njegovim rečima, pomenuta bankarska garancija je jedna od najbitnijih stavki koju je trebalo da proverava inspekcija, ali da to nije rađeno.

Kada je reč o studentima ugašenog Evropskog univerziteta, ministar kaže da su bezbedni, jer je akreditacija istekla Univerzitetu, a ne pojedinačnim fakultetima.

- Oni su ponovo podneli zahtev i dok ne dobiju akreditaciju trebalo bi da priđu nekom drugom univerzitetu da bi studenti mogli da nastave studiranje što pre - objasnio je Šarčević.

Prema njegovim rečima, akademsko obrazovanje u državnom sektoru je najbolje, a najveći problem predstavljaju strukovne studije u kojima "pola kadra ne valja".

Najavljuje da planira zamenu tih profesora mladim ljudima koji su tek doktorirali.

Ministar prosvete je naglasio i da postoji potreba za uređenjem svih nivoa školstva, jer stanje, kako kaže nije sjajno ni u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad

    Mesto u penziju, čovek ministar školstva. Kod nas ne može čovek da bude ministar starosti 30-ak, godina, sve neke starkelje, koji ne znaju gde im je dupe a gde glava.

  • KKKK

    Ministre, samo ti radi svoj posao!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima