• 5

Dobrila pronađena mrtva, zaglavljena između drveća na Orlovici: "Prizor nas je prenerazio"

- Ugledali smo je zaglavljenu između četiri graba. Nismo verovali šta vidimo - rekao je Novak Pejović, vođa čuvara zaštićenog područja

  • 5

Nakon dvodnevne potrage, čuvari Rezervata prirode Uvac, Dobrilu su pronašli mrtvu između drveća na nepristupačnim predelima. Iako je ova ženka beloglavog supa letela čak do Turske, smrt ju je zadesela nedaleko od mesta gde se izlegla.

- Nakon što smo pronašli njen satelitski odašiljač, pošli smo u potragu. Tražili smo je po liticima Orlovice u blizini gnezda gde se prošle godine izlegla i odakle je odletela. Ugledali smo je zaglavljenu između četiri graba. Nismo verovali šta vidimo. Prizor nas je prenerazio - rekao je Novak Pejović, vođa čuvara zaštićenog područja.

Proletos zalutala u Tursku

Nova Varoš, Dobrila ženka beloglavog supa

Foto: rina.rs

Ovu mladu ženku beloglavog supa prilikom markiranja prozvali su Dobrila jer je bila izuzetno pitoma prilikom kontakta sa ljudima. Čuvari su sa njom slikali selfi fotografije i igrali se. Ovog proleća u svom prvom letu je zalutala i otišla u Tursku, a u Srbiju je vraćena avionom i dopremljena u rezervat prirode Uvac.

Nova Varoš, Dobrila ženka beloglavog supa

Foto: rina.rs

- Nekoliko meseci je boravila u volijerama i bila u procesu podivljavanja. Nakon što smo je pustili, svi smo strepeli da li će se ponovo uklopiti u svoje prirodno stanište, jer je bila izuzetno pitoma, razmažena i naviknuta na ljude. Međutim, ona je to uspešno uradila i krstarila kanjonom, ali izgleda da ipak nije uspela da se snađe u ovim vrletima - kaže Pejović.

Nova Varoš, Dobrila ženka beloglavog supa

Foto: Rezervat prirode Uvac

Igor je živ i zdrav

Pored Dobrile, čuvari su tragali i za beloglavim supom, trogodišnjim Igorom.

- On je živ i zdrav, pratimo ga preko krilne kartice - naglasio je Pejović.

(Telegraf.rs / RINA)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • RCINUS

    Da je baksuzi nisu vratili još bi bila živa

  • Zo

    Steta

  • Ra

    Pa videli ste valjda da se jedan dan ne pomera sa mesta da nesto nije ok, a za dva dana nije mogla uginuti. 🤨

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima