Majka nestale Nore: "Otac je oteo, nije joj dao da jede, piškila je u kutiju. Ne znam da li je živa"

"Davio bi me, napadao nožem, a Nora bi stala između nas i molila ga da me ne ubije", ispričala je devojčicina mama

  • 1
Eleonora Arežina

Foto: nestalisrbija.rs

Miroslava Babić iz Subotice od novembra 2017. godine ne zna ništa o svojoj ćerki Eleonori, koju je uprkos sudskom rešenju otac kidnapovao i odveo sa sobom. Miroslava ne zna ni da li je mala Nora uopšte živa.

Dete je, prema rečima majke, zajedno sa njom trpelo fizičko i psihičko nasilje dok su bile u zajednici sa Norinim ocem, ali maltretiranje nije prestalo ni kasnije, zbog čega strahuje da više neće imati priliku da je zagrli.

Tužbu za razvod braka podnela je u Subotici marta 2017. godine, a od maja iste godine ima rešenje subotičkog Osnovnog suda da Nora pripada njoj. To rešenje je priznato u Austriji, ali je dete potom oteto, tvrdi majka, a nadležni u Austriji "nisu reagovali".

- Venčali smo se u Danskoj, živeli u Berlinu, zatim u Beču gde se rodila Nora. Odlazimo u Budimpeštu, ali već u Beču je počelo nasilje. Najgore je bilo u Mađarskoj o čemu postoje policijski zapisnici. Davio bi me, napadao nožem, a Nora bi stala između nas i molila ga da me ne ubije. Jednom se zatvorio sa njom u sobu i nije joj dao da jede i pije vode. Morala je da piški u kutiju - priča Miroslava.

Otac nasilno uzeo pasoš i oteo je

 

Prema njenim rečima, ali i sudskim dokumentima, od sredine juna 2016. do februara 2017. Nora je sa majkom živela u Subotici, sve dok otac u Mađarskoj "nije nasilno uzeo njen pasoš i oteo je". Nora je imala nemački pasoš i dva državljanstva: srpsko i nemačko, a otac nije hteo da potpiše papire za njen srpski pasoš.

- Jedini način da se vrati u zemlju je bio rešenje našeg suda kako bih mogla da izvadim putni list za dete bez njegovog potpisa. Zajedno smo otišle u Budimpeštu 19. februara 2017., ali više nismo bile u stanu sa njim zbog nasilja. On je na silu oteo njen pasoš. Nisam mogla da je vratim u Srbiju, ali sam je bar vikendom viđala. Podnela sam u Subotici tužbu za razvod i krivičnu prijavu za nasilje u porodici. Suprugu je tužba u aprilu te godine stigla u Budimpeštu i on je tada oteo Noru - kaže Miroslava Babić.

Tražio je Interpol

 

Malu Noru tražio je Interpol, izlazili su na adresu u Budimpešti, ali je nisu našli. Konačno je u Beču pronalaze kod nepoznate žene koja je izjavila da je "dete otac vratio iz Srbije".

- Interpol pronalazi Noru bez prisustva oca, sa nepoznatom osobom, i ostavljaju je tamo, a pritom Nora ne govori nemački i nje mogla ništa da im kaže. Ta žena je lagala. Čim sam dobila rešenje da dete pripada meni, otišla sam u Beč i sudija me je uputio na takozvanu Hašku otmicu, zahtev za vraćanje deteta koji se rešava u roku od 6 nedelja. Preko našeg Ministarstva pravde sam podnela zahtev za "Hašku otmicu" - kaže Norina majka.

Na ročištu u Beči majku savetuju da je bolje da se ide na priznavanje rešenja suda po kome muž mora da joj vrati Noru. Ali sud u Beču nije obavezao njenog muža da vrati dete.

Upisana u Francusku privatnu školu

 

- U julu 2017. godine Nora mi šalje poruku da je nazovem, ali da ne kažem njenom ocu. Bila sam u strahu. Cele nedelju smo bile u kontaktu. Čim je sud u Beču priznao rešenje o hitnoj meri, odlazim u Francusku privatnu školu u koju su je upisali protiv moje saglasnosti, jer sam i obavestila da pripada meni na osnovu sudskog rešenja i da ne smeju da je upišu - priča u dahu Miroslava.

U školi su, međutim, rekli, da Nora nije tamo, a ispostavilo se da jeste, dok je "direktor tvrdio da je majci zabranjen pristup školi".

- Pozvala sam policiju, a škola Norinog oca. On je doveo obezbeđenje i svojim telom nije dozvolio Nori da mi priđe. Nisam pravila buku jer sam imala dogovor sa našom ambasadom da, uz njihovu asistenciju, uzmem dete, da dobije putni list i da je vratim u Srbiju. Sutradan je nije bilo u školi i od tada je više nisam ni videla ni čula - očajna je majka.

Na kraju dodaje da nikada neće odustati od potrage za svojim detetom.

- Nemam šta da izgubim. Idem do kraja, šta god to značilo. Istina će otvoriti mnoga pitanja, ali spremna sam da učinim sve za moju Noru.

(Telegraf.rs/Blic.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cica S

    11. decembar 2019 | 10:06

    Jadno dete, preko njenih nejakih pleca , sve se lomi..Ukradeno joj je srecno detinjstvo, koje bi svako dete trebalo da ima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA