• 64

Student Pravnog fakulteta napravio mapu krsne slave u Srba

Reč je o jednom od tri običaja u Srba na UNESKO listi nematerijalnog kulturnog nasleđa

 • 64
mapa krsna slava

Foto: Dušan Dačić

Mapu rasprostranjenosti i osobenosti srpskog slavskog običaja napravio je student četvrte godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Dušan Dačić. Od Ankoridža do Vladivostoka, svugde gde ima Srba, slavi se i krsna slava.

Kako je Dušan naveo na mapi, reč je o jednom od tri običaja u Srba na UNESKO listi nematerijalnog kulturnog nasleđa, pored igranja kola i pevanja uz gusle. Tako se navodi da je u Hrvatskoj 1991. godine živelo 581.663 Srba, dok je 2011. godine taj broj 186.633, od tog broja dve trećine govori hrvatskim jezikom. Hrvatska sela na Makarskoj rivijeri čiji žitelji slave slavu: Zaostrog, Drvenik, Podaca, Brist, Gradac, Baćina, Živogošće, Igrane, Podgora, Drašnice. Vrgorac, Kokorić, Sriduša, Klenak, Kozica, Zavojane, Ravča, Dragljane, Banja, Kotezi. Do 10. veka se u Dubrovniku slavio Srđevdan.

U delu BiH koji danas pripada Federaciji Bosne i Hercegovine, 1991. godine živelo je pola miliona Srba, a danas ih je deset puta manje. Najčešće slave u Bosni na kraju 19. veka bile su Đurđevdan, Nikoljdan, Jovanjdan, Stefanjdan i Aranđelovdan.

U rumunskom delu Banata Srbi su činili znatan deo stanovništva, danas, njihov broj je zanemarljiv. Najčešće slave među Vlasima su Mitrovdan, Nikoljdan i Aranđelovdan.

Slavski običaji su skoro u potpunosti potisnuti u zapadnoj Bugarskoj do Prvog svetskog rata. Zamena je bio do tada nepoznati praznik imendan. Slava se do nedavno održala u selima oko Vidina. Bugari u caribrodskim selima nemaju krsnu slavu, slave samo seosku slavu.

Slavarska albanska katolička plemena: Grude, Hoti, Klimenti, Kastrati, Škrelje, Šalje, Beriše, Dušmani, Šoši, Toplana, Mazreku, Kiri, Plani, Merturi i Nikaj. Pokrovna slava svih plemena je Nikoljdan.

Mnogi muslimani raške oblasti obeležavaju slavu pored islamskih praznika.

U staroj Srbiji i Makedoniji, slava ima i stare nazive, u Metohiji, Kosovu, Skopskoj Crnoj Gori, Kolašinu, Ohridu je slava i sveti. Povardarje, Šopi zovu je služba, sluga, den i velikden; Skopska dolina, Mijaci i Polog - sveden i slava. Na ovim područjima najbrojnija slava je Nikoljdan.

Kako navodi Dušan Dačić, delovanjem bugarske egzarhije i grčkih fanariota u 19. i početkom 20. veka, slava biva delom potisnuta odnosno zamenjena imendanom i u delovima vardarske i belomorske Makedonije.

Video: Hrvatski istoričar tvrdi: Srpska slava vuče korene iz Lepenskog vira

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Andrijana

  Nema ovo veze s mozgom ,ni truda ni pogodka .Izlupetao covek ! Ja sam sa Kosmeta i znam da nema kuce koja ne slavi slavu .Dominiraju Sv.Petka,Arandjelovdan,Sv.Nikola,Sv .Jovan Krstitelj ...A on je po svetiteljima cija imena nose opstinske crkve procenjivao porodicne slave .Cak mi je cinicno da tako nesto objavi "tek tako ."

  17
  0

  Podelite komentar

 • Blok

  Srbija, skoro ceo Balkan joj je pripadao. A većina danasnjih naroda na Balkanu su poreklom Srbi, hteli oni to da priznaju ili ne. Oni su naterani na menjanje vera, nacija, jezika. Sramota ih je toga i sujeta (ozbiljan greh, smrtni greh) im ne dozvoljava da mućnu malo glavom i da se vrate Pravoslavlju i srpskoj naciji. Ali zlo je toliko veliko, da cak kad bi oni to omasovljeno i hteli, opet zapad na neki način ne bi to dozvolio. Izmislili bi nam opet neki rat, nekog bi potplatili, kao i uvek (sto je rekao onaj sultan, potkupljivijeg li naroda, samo da se nadje kupac), a nasli bi i usijane glave, iskompleksirane iz svojih nekih primitivnih pobuda i eto rata.

  22
  5

  Podelite komentar

 • Saša

  Ovaj je 100% puk'o, "mnogi muslimani raške oblast slave krsnu slavu pored islamskih praznika", prvo, ja živim tamo i to je notorna laž, drugo, tu teritoriju tamo niko ne naziva "raška oblast" nego Sandžak, treće, slava je običaj koji se zadržao iz paganskih vremena, i niti je pravoslavni, niti je hrišćanski, a pogotovo nije islamski običaj.

  11
  20

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima