• 4

Stiže pomoć Srbiji u izdavanju državljanstva i zdravstvenog osiguranja izbeglicama

Od 2008. godine nadležni organi u Srbiji dodelili su azil ili supsidijarnu zaštitu za 162 nove izbeglice

  • 4

U protekla dva dana u Ženevi je održan Globalni forum za izbeglice, na kome je Srbija, kao potpisnica Konvencije o izbeglicama iz 1951. godine i Globalnog kompakta za izbeglice, predstavila oblasti u kojima je ostvarila napredak, kao što su pristup izbeglica srednjem i visokom obrazovanju, stručnim obukama, stanovanju i radnim dozvolama.

Šefovi država i vlada i više od 100 kompanija i fondacija obavezalo se na veću podelu odgovornosti, povećane mogućnosti za obrazovanje, zaposlenje i obezbeđenje egzistencije, poboljšanje infrastrukture i snabdevanja energijom i zaštitu više od 25 miliona izbeglica širom sveta, saopštio je Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR).

Šef Predstavništva UNHCR-a u Srbiji Hans Fridrih Šoder istakao je na skupu da je Globalni forum za izbeglice još jednom naglasio značaj odgovora na različite potrebe i prava izbeglica i migranata, kao i na njihove obaveze

- Agencija UN za izbeglice pozdravlja doprinose koje je Srbija objavila na Forumu. Spremni smo da pomognemo Vladi (Srbije) da olakša pristup izbeglica dokumentima, zdravstvenom osiguranju, državljanstvu i drugim pravima i uslugama - rekao je Šoder.

Migranti, Prihvatni Centar Obrenovac, Kriket

Foto: Nikola Tomić

On je dodao da UNHCR i partneri podržavaju Srbiju u implementaciji Konvencije za izbeglice i Globalni kompakt, prema kome će, kako je istakao, koristi imati i primajuće zajednice i izbeglice, stoji u saopštenju.

Kako se navodi, Bosna i Hercegovina je na Forumu, u svoje ime i u ime Hrvatske, Crne Gore i Srbije predstavila Regionalni stambeni program kao model dobre prakse u domenu pomirenja i izgradnje poverenja, te obezbeđenja stambenih rešenja za izbeglice.

U protekle tri godine više od 15.000 najugroženijih izbeglica dobilo je stambena rešenja u okviru Regionalnog stambenog programa u partnerskim zemljama, a u Srbiji oko 12.000 izbeglica.

Od 2008. godine nadležni organi u Srbiji dodelili su azil ili supsidijarnu zaštitu za 162 nove izbeglice, navodi se u saopštenju.

UNHCR tesno sarađuje s Komesarijatom za izbeglice i migracije Srbije i u izradi individualnih planova integracije za svaku novu izbeglicu.

Deklaracijom iz Njujorka iz septembra 2016. godine, države članice Ujedinjenih nacija obavezale su se na izradu dva različita globalna dogovora, Globalnog kompakta za izbeglice i Globalnog kompakta za bezbedne, uređene i regularne migracije.

Na Globalnom forumu za izbeglice u Ženevi okupila se 181 država, godinu dana nakon što su potpisale Globalni kompakt za izbeglice.

Video: Migranti logoruju pod Kalemegdanom: Zapalili vatru, sede na ofucanoj fotelji, u smeću i gareži

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zijad Žigić

    Kakvo crno državljanstvo, aman zaman! Daleko im lepa kuća.

  • Baš

    Tu pomoć neka im daju u svojoj zemlji, samo nam pakuju!

  • Boris

    Broj izbeglica koji se zadrzavaju u Srbiji mnogo je veci nego sto se prica.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima