≫ 

Ana iz Topole pravi eliksir mladosti: Otkrila je tačan recept!

Ovo tradicionalno piće, po starom receptu priprema se i danas u domaćinstvu Nikodijević u selu Ovsište

  • 1
Ana Nikodijević Foto: RINA

Naši stari su govorili da će zimu najlakše pregurati onaj ko svaki dan "zaviri" u pušnicu, bure sa kupusom, ali i vodnjiku.

Ovo tradicionalno piće, po starom receptu priprema se i danas u domaćinstvu Nikodijević u selu Ovsište u opštini Topola, a domaćica Ana za RINU otkriva recept:

- Vodnjika ili voćna turšija, priprema se od bobičastog voća. Ovi plodovi su puni antioksidanata, vitamina C. Ja dodam i mušmule kao i mirišljavo grožđe zbog arome. Priprema se u razmeri 1:4, odnosno jedan kilogram voća i četiri litra vode, dodaje se med ili žuti šećer, a može i bez toga. Složi se u teglu, drveno bure, ko šta ima, i tako pripremljeno stoji 20 -25 dana na svetlosti, ako se ne dodaje med onda stoji 40 dana.

Ana Nikodijević Eliksir mladosti, Foto: RINA

Naša domaćica ističe da su ovaj napitak s pravom nazivali eliksir mladosti jer je u zimskom periodu štitio od prehlade, zapaljenskih procesa, ima dosta vitamina C u sebi. Takođe je dobar za probavu, ubrzava metabolizam.

Voće se ne jede

- Voće se ne jede već se samo koristi tečnost koja je jaka, naročito ona prva pa se zbog toga razblažuje sa vodom. Kad se otoči prva voda, može se dodati još tečnosti, ali ta prva vodnjika je najbolja i najzdravija. Voće je najbolje da se ne seče, već da bude u komadu, da budu tvrdi, zdravi plodovi i što više voća to je bolja. Kad se stavi u bure, teglu, ne sme hermetički da se zatvori, mora se prekriti gazom - objašnjava Ana.

Video: Muškarci u Srbiji lude za ovom biljkom: Travar Mirko zna tajnu napnikura, boljeg od vijagre

(Telegraf.rs / RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA