≫ 

Sveštenici i monasi Eparhije mileševske vraćeni sa crnogorske granice: Ne daju im na skup u Nikšić

Skup koji je najavljen kao “sabor u odbranu vere i svetinja”, kako naglašavaju organizatori, biće poslednja crvena linija u zaštiti duhovnog i verskog identiteta naroda Crne Gore

  • 62
Sveštenici i monasi Eparhije mileševske, vasilije ostroski Foto: RINA

Sveštenicima i sveštenomonasima Eparhije mileševske koji su jutros krenuli put Nikšića na crkveno-narodni sabor, i na pokolonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog, nije bio dozvoljen ulazak u Crnu Goru na svim graničnim prelazima i vraćeni su nazad u Srbiju, piše PP Media.

- Ipak, blagodareći Bogu i Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu Eparhiju mileševsku na ovom svecrkvenom saboru predstavljaće njen predstojatelj, Njegovo Preosveštenstvo Episkop mileševski Atanasije koga smo izvestili o ovim nemilim događajima. Vladika Atanasije je poručio da zadržimo u duhu jednomislije, slogu, ljubav sa svom braćom i u Crnoj Gori i Srbiji, naglašavajući da među nama nema granica, jer svi mi koji smo u Bogu i u dobroj nameri, zajedno smo i onda kada smo fizički razdvojeni - navodi se u saopštenju Eparhije mileševske.

Inače, u Nikšiću se očekuju desetine hiljada vernika koji će se okupiti kod Saborne crkve, kao i na Trgu vojvode Šaka Petrovića.

Protojerej stavrofor Marko Papić iz Eparhije mileševske jutros je vraćen sa graničnog prelaza Čemerno. Prema njegovim rečima ista situacija je bila i na prelazima Ranče Polje i Dobrakovo.

"Zgrožen sam ovim činom"

- Zgrožen sam ovim činom, zabranjeno mi je da pređem u Crnu Goru kao da sam najveći kriminalac. Vraćeni su svi sveštenici i monasi ali i civilna lica koja živi na teritoriji Eparhije mileševske. Ali, što je još gore preko granice nije mogao da pređe niko još od sinoć od 22 sata - rekao je za RINU Papić.

Skup koji je najavljen kao “sabor u odbranu vere i svetinja”, kako naglašavaju organizatori, biće poslednja crvena linija u zaštiti duhovnog i verskog identiteta naroda Crne Gore.

Da podsetimo, u crkvi Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca u Nikšiću, održava se veliki crkveno-narodni saborna kome će biti izložene i mošti tog sveca i odakle će biti upućena poruka protiv usvajanja Predloga zakona o slobodi veroispovesti, koji je predlozila crnogorska vlada.

Prema informacija dela crnogorskih medija, zbog zabrane ulaska u grad, stvorene su kilometarske kolone na prilazima Nikšiću.

Vernici od ranog jutra pristižu iz cele Crne Gore, Srbije i Republike Srpske.

Poruka podrške današnjem velikom crkveno-narodnom saboru u crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću stigla je i od sveštenstva manastira Hilandara, u kojoj kažu da se u Crnoj Gori danas sprema pljačka zavetnih hramova i da, ako bude dopušteno da se to zlo razmahne, sutra može da nasrne i na sam ljudski život.

Video: Na hiljade vernika u Sabornoj crkvi u Nikšiću, portom odzvanja molitva

(Telegraf.rs/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Khal Drogo

    21. decembar 2019 | 10:49

    Када монтенегрински медији појачају лавеж и режање на СПЦ, када прва глава злочиначке хоботнице која влада Црном Гором крене грозничаво оптуживати СПЦ да реалитује идеологоју великосрпског национализма, значи да их је баш ухватила паника, ради гуза. Знају добро каква је ситуација на терену, не привид који протурају преко медија које контролишу, него каква је заиста ситуација. Знају и да СПЦ има велики ауторитет, препознали су да је ту главна сметња у процесу расрбљавања, на медијима зато СПЦ упорно клевећу, основали су и своју цркву, ЦПЦ, но та нема ни сто сљедбеника, укључујући и оне који су по задатку у тој цркви. Сада се прешло на план Б, под плаштом закона о слободи вјероисповјести, спровести отимачину СПЦ, а убрзо избацити свештенство и вјернике СПЦ из храмова СПЦ. Наум је наравно прочитан, реакција примјерена. Олош која је узурпирала власт у Црној Гори, неће лако одустати, а и не смију, ипак ваља извршавати наређења ментора и газде, продубљивати кризу, завадити народ, по потреби дозирати мало хауса, а у свом пасјалуку ти ће изазвати и крвопролиће, траг хуља је лако препознати. СПЦ, митрополиту Амфилохију и свим часним Србима у Црној Гори пуна подршка да издрже у овој борби и да одбране светиње на простору Црне Горе.

  • ДР

    21. decembar 2019 | 11:15

    ЉУДСКА ЛАВЕЖ ИЗ КОЛАШИНА - ИСТИНИТА ПРИЧА Пише: Предраг Т. Шћепановић, публициста Негдје 50-тих година кад је Тито кренуо из Подгорице за Колашин није могао даље од Мијоске. Због одрона на путу морао је назад.Тако је поворка на челу с Титом из Подгорице преко Жабљака дошла до Биоградског језера.Тамо је затечена већа група Удбаша наоружаних до зуба, државних службеника, помоћног особља и нешто народа. Сви су били из Колашина. На челу су били командир милиције, предсједник општине, начелник, предсједник СУБНОР-а и др. Тито се није изненадио што их је видио наоружане али се запрепастио када је у својој непосредној близини видио јелена. Кажу да је рекао: "Мајку му Божју шта је ово? Пушке имамо дај те керове". Удбаши су то схватили веома озбиљно. Одредили су 8 људи да трче кроз шуму и да лају. Међу тим људима били су високи службеници и пар обичних послушних људи. Трчали су кроз шуму и лајали да онога јелена што га је Тито видио натјерају му га на нишан јер се од гомиле био уплашио и мало удаљио. Причало се да се Тито смијао овоме удбашком подухвату и да је то, вјероватно, доживио као шалу. Чак се причало да је рекао да један кер не лаје добро него кевће и да би га требало замијенити. Тога трена је пао улов али не од Тита. Јелен је налетио на колашинског удбаша Мила Вујошевића који није могао да одоли томе изазову и убио је јелена. Тада су удбаши колеге хтјеле да га убију што није пропустио јелена другу Титу, али га је линча спасио лично Тито. Од тих осам лајача жив је још један који је звучно име савремене мрачне идеологије на црногорском нивоу како народ каже "владар из сјенке".

  • Dare

    21. decembar 2019 | 13:32

    Sve crnogorce skinuti sa visokih funkcija u Srbiji i proterati u svoju drzavu i zatvoriti granice za ulazak njihovigh gradjana pa da vidimo kako ce to da izgleda , bice kuknjave lepe.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA