• 46

U Dafina i Jezda stilu: Službenica iz Leskovca ojadila stotine klijenata, uzimala i do 800.000 evra

Sumnja se da joj je u svemu tome pomagala bivša direktorka jedne banke

 • 46

Posle više od dve i po decenije od piramidalne prevare Dafine Milanović i Jezdimira Vasiljkovića, u Leskovcu se, kako pišu lokalni mediji, dogodila veoma slična afera. Tamo je navodno službenica filijale "Viner štediše" ojadila na stotine klijenata za milionske devizne iznose, a sumnja se da joj je u tome pomagala smenjena direktora filijale jedne banke u ovom gradu.

Naime, sumnja se da je suspendovana agentica za životno osiguranje iz Vlasotinca I. D. (25) od klijenata uzimala novac u iznosima od 10.000 pa do preko 800.000 evra u dinarskoj protivrednosti na ime "prinosa kapitala", odnosno životnog osiguranja na tri meseca do godinu dana, uz obećanu kamatu od 7,7 posto na mesečnom nivou, piše juGmedia.

Menjačnica, evri, novac, pare, banka, šalter

Na konto životnog osiguranja uzimala ogromne pare Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Prvi klijenti su zaista dobijali kamatu, ali većina nije.

Sporna je i osnovica, pa je slučaj najpre dospeo do leskovačke policije. Kada su prevareni počeli masovno da se javljaju, aferu su preuzele "mnogo jače službe“ u okviru MUP-a. Sumnja se, zapravo, da je 80 posto novca klijenata iz Vlasotinca, Leskovca i, čak, iz Pirota, završilo u privatnim džepovima, pa je neizvesno kako će prevareni biti obeštećeni.

Među ojađenima je i jedan od najimućnijih Vlasotinčana, građevinar, koji je u više navrata ulagao novac i dobijao kamate, ali kada je poslednji put uložio preko 800.000 evra, kamate su prestale da stižu. Izvori ovog portala tvrde da je drugi imućniji Vlasotinčanin kamatirao 200.000 evra na godinu dana, te da je samo za tri meseca dobio kamatu.

- Posle višemesečnog insistiranja da im se isplate preostale kamate i vrate osnovice, slučaji su prijaviljeni policiji - priča za juGmediu dobro upućen sagovornik.

Nije bolje prošao i jedan od glumaca leskovačkog pozorišta koji je uložio celu ušteđevinu od 30.000 evra i koji je protiv I. D. podneo krivičnu prijavu za prevaru.

Dao 10.000 evra, ni dinara više nije video

Četvrti Leskovčanin je prevaren za 10.000 evra.

- Imao sam redovnu životnu polisu preko koje je novac ulagan u investicione fondove i tu polisu sklopio sam upravo sa I.D. Dobit mi je redovno isplaćivana i bio sam zadovoljan. Stekla je moje poverenje. Kada sam jednom prilikom otišao u njenu kancelariju, ponudila mi je dodatnu primamljivu soluciju, odnosno, da uložim 10.000 evra sa vrlo povoljnim kursom i da za mesec dana dobijem kamatu od 7,5 posto.

- Rekla je da ne trebamo ponovo da sklapamo ugovor pošto već postoji, pa mi je izdala neku vrstu potvrde sa pečatom "Vinera" i logom, za koji sam kasnije utvrdio da nije isti kao na ugovoru. Nisam dobio ni jedan dinar kamate iako sam novac uplatio 24. avgusta. Zvao sam svaki dan, imam prepisku s njom na Viberu gde ona obećava u smislu – biće danas, biće sutra, ali to sutra nije stizalo, pa sam sve prijavio policiji - objašnjava sagovornik juGmedije, koji će od "Vinera" traži da mu se vrati makar osnovica, ali i raskine prvobitni ugovor.

Novac, Evri, Placanje

Uložio 10.000 evra, a nije video ni dinara Foto: Pixabay.com

- Jedan čovek koga sam sreo u policiji pokazao mi je potvrdu istu kao moju na iznos od preko 800.000 evra, a počeo je da ulaže od 2017.godine - tvrdi  sagovornik, uz ocenu da Vlasotinčanka nije mogla sama da dođe na ovako veliku "prevarantsku ideju“.

"Viner štediše": U šoku smo

Takvu sumnju izražavaju i nadležni organi, ali i nadležni u "Vineru".

- Mi sada spremamo krivične prijave još za neka lica koja nisu iz "Vinera“ - kažu u ovoj austrijskoj kompaniji s tradicijom dugom preko 200 godina, čiji su oko 1.000 službenika u šoku zbog afere o kojoj se dugo ništa nije znalo.

U "Viner štediši“ se ograđuju od službenice i kažu da je to izolovan slučaj, koji preti da nanese veliku štetu ovoj osiguravajućoj kući koja konstantno u Srbiji širi svoj posao i koja za 16 godina nikada nije bila vezana za neku od afera.

- Svi smo u šoku - kažu.

Umešana i direktorka banke?

Prevareni klijenti, koji su se, doduše, polakomili na laku zaradu, tvrde da ih je u "Viner štedišu“ upućivala direktorka filijale u Leskovcu jedne poznate banke, koja je naterana da raskine radni odnos nedelju dana.

- Ja sam otišao da mojih 20.000 evra uložim u banku, ali mi je direktorka rekla da je mnogo bolje da odem u "Viner" jer su tamo kamate daleko povoljnije. I poslušao sam je. I nisam jedini. Ta direktorka je slala mnoge svoje klijente kod I.D. - priča drugi prevareni sagovornik ovog portala iz Leskovca, koji formira Klub prevarenih.

Banka, banke, klijent, kredit

Sumnja se da je i direktorka jedne banke umešana u šemu Foto-Ilustracija: Profimedia/Oredia

Zanimljivo je da je direktorka filijale banke u Leskovcu sporazumno raskinula radni odnos pre nedelju dana i "nije više u banci“, kako je portalu rekao njen nadređeni iz Beograda koji trenutno obavlja kontrolu u Leskovcu i traži novog direktora.

- Priče da je bivša direktorka upućivala klijente naše banke u "Viner štedišu" došle su i do nas, ali do sada nas niko nije kontaktirao, nema prijava. Ona više nije direktor zato što su joj rezultati u poslednjih šest meseci bili veoma slabi“ - tvrdi sagovornik, mada izvor juGmedije kaže da je to "smirivanje situacije i pranje ruku“.

Sarađujemo sa nadležnima i pripremamo prijave

Iz kompanije "Viner štediše" dostavili su juGmediji saopštenje i naveli šta su sve preduzeli kada je prevara otkrivena.

- Kompanija Wiener Städtische osiguranje utvrdila je nepravilnosti u postupanju jedne zastupnice za prodaju životnih osiguranja zaposlene u ekspozituri u Leskovcu naše kompanije.

Nepravilnosti se ogledaju u izdavanju potvrda o nepostojećim produktima kompanije Wiener Städtische osiguranje od predmetne osobe.

Novac, dinari, stednja, novcici

Pokušali da za kratko vreme zgrnu veliki novac, pa postali žrtve prevare Foto: Shutterstock

U skladu sa tim preduzeli smo sledeće:

Odmah smo uspostavili saradnju sa nadležnim državnim organima i sve naše resurse stavili im na raspolaganje.

Bez odlaganja smo preduzeli sve raspoložive mere unutar kompanije, a u skladu sa zvaničnim procedurama i zakonskom regulativom, kako bismo prikupili i detaljno analizirali sve relevantne informacije.

Prema zastupnici u prodaji životnih osiguranja za koju je utvrđeno da postoji osnov sumnje da je izvršila krivično delo odmah su pokrenute mere u skladu sa Zakonom o radu.

Kompanija je protiv predmetne osobe podnela krivične prijave mesno nadležnim javnim tužilaštvima.

U postupku je podnošenje nove krivične prijave kojom će biti obuhvaćena i lica koja nisu povezana sa našom kompanijom, a za koja postoje osnovi sumnje da su bila uključena u ovaj slučaj.

Napominjemo da se radi o izolovanom slučaju obmanjujućeg i prevarnog ponašanja jedne zaposlene koji je u suprotnosti savažećim pravilima poslovanja i korporativnim vrednostima naše kompanije.

Od prvog saznanja o ovom slučaju sarađujemo sa nadležnim državnim organima i pružamo im svu potrebnu pomoć u istražnom postupku.

Kompanija Wiener Städtische osiguranje posluje u skladu sa zakonskom regulativom i strogim etičkim i profesionalnim kodeksima.

Pretnje novinarima

Kako iz redakcije juGmedije tvrde, oni su pokušali da stupe u kontakt sa službenicom I. D.

Redakciji se najpre javio čovek koji se predstavio kao brat I. D., čiji je mobilni telefon pre pisanja teksta bio nedostupan, rekavši da je ona voljna da iznese svoju stranu priče.

- Nije ona to sama radila bez naredbe - kazao je.

Zakazali su razgovor za sutra, ali se nekoliko minura kasnije javila I. D. s nepoznatog broja i pretila da će tužiti juGmediju, tvrde iz ovog portala.

(Telegraf.rs/juGmedia)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Sever

  Jug Srbije sta reci ,polupismen svet

  1
  4

  Podelite komentar

 • ?

  Odakle pojedincima tolike pare?

  1
  0

  Podelite komentar

 • Jovan

  Klijenti nemaju veze sa zaposlenima winer neka nadoknadi stetu, sutra u mojij banci salterska radnica sama ili sa celom bankom uzme moj novac ja potrazivanja naplacujem od banke jer sam pare dao banci a ne njoj ko je postavio na to mesto neka oni to medjusobno vide a meni banka da vrati pare.

  15
  0

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima