• 0

Carinici se zapanjili: U automobilu Rumuna našli preparirano mladunče iz roda Varana

Rumunski državljanin je na prelazu Đerdap izjavio da nema ništa da prijavi

  • 0
Preparirani guster, zaplena

Foto: Uprava carina

Carinici su 22. decembra 2019. godine na prelazu Đerdap zaplenili prepariranog guštera iz roda Varana, koji se nalazi na listi zaštićenih vrsta prema CITES Konveniciji o međunarodnom prometu ugroženih vrsta divlje flore i faune.

Prekršaj je otkriven kada je na red za izlaznu kontrolu stigao automobil „sitroen“ francuskih registarskih oznaka, kojim je iz Italije ka Rumuniji sam putovao 40-godišnji rumunski državljanin.

Automobil uhapšenog rumunskog državljanina /Foto: Uprava carina

Na pitanje carinika da li ima nešto da prijavi on je odgovorio odrično, rekavši da sa sobom nosi samo lični prtljag. Kako je detaljna kontrola prtljaga ipak usledila, carinik je na torbama i koferima pronašao zamotuljak u platnenom čaršavu i u njemu preparirano mladunče zaštićenog guštera.

Protiv rumunskog državljanina je pokrenut prekršajni postupak, a prepariranu životinju će preuzeti Grupa za CITES Ministarstva zaštite životne sredine.

Preparirani gušter iz roda Varana /Foto: Uprava carina

Rod „Varanus“ čini ukupno 78 različitih vrsta i sve su zaštićene CITES konvencijom, Zakonom o zaštiti prirode i Pravilnikom o prekograničnom prometu i trgovini zaštićenim vrstama. Varani su porodica kojoj pripadaju najveći među danas postojećim gušterima.

Rasprostranjeni su u tropskim predelima srednje i južne Azije, Africi i Australiji. Mogu dostići dužinu i do tri metra, dok su primerci najmanje vrste dugi samo 23 cm od vrha njuške do kraja repa i maksimalne težine od samo 20 grama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima