• 49

U mestu gde je Monika nestala seksualni zlostavljači dece šetaju slobodno. Svaki sekund je opasnost

* Roditelje u ovakvim situacijama najviše ubija neznanje šta im je sa detetom, da li je gladno, žedno, da li ga neko tuče, siluje... * Škole moraju da obaveštavaju roditelje ako se dete ne pojavi u prvih 15 minuta, zato pokrećem novu inicijativu * Svaki sekund za Moniku opasnost *

  • 49

Devojčica Monika Karimanović (12) iz Niša, koja je nestala od petka na putu od kuće u Suvom Dolu do škole u Brzom Brodu, još nije pronađena, a kroz šta prolaze njeni roditelji najbolje zna Igor Jurić, otac mučki ubijene Tijane Jurić (15) i osnivač fondacije koja nosi ime po njegovoj ćerki, koji je danima tragao za njom i proživljavao košmar svakog roditelja koji ne zna gde mu je dete i šta se dešava sa njim.

Jurić od prvog dana prati sve u vezi sa Monikom, na vezi je sa njenim roditeljima, na svom Fejsbuk profilu konstatno ostavlja statuse o njoj i po ko zna koji put zaključuje šta je ono što država zaobilazi uradi kako bi se ovakve situacije brže rešavale.

Pored uvođenja sistema Ambert alert, ističe i da je Monikin nestanak opomenuo i da škole moraju da imaju obavezu kao u Švedskoj da ako se dete ne pojavi na čas 15 minuta, da se o tome odmah obaveste roditelji.

Porodica Jurić, da podsetimo,  ovakvu sudbinu doživela u juču 2014. godine. Tijanu, tada petnaestogodišnju devojčicu iz Subotice, oteo je i ubio u noći između 25. i 26. jula u blizini sela Bajmok mesar Dragan Đurić (34). Njeno telo pronađeno je čak 12 dana kasnije, 7. avgusta, na zapuštenom smetlištu u naselju Čonoplja u opštini Sombor.

Igor Jurić

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Za tih 12 dana ono što je najviše ubijalo Juriće jeste neizvesnost. Najgore je neznanje šta je sa detetom koje im je nestalo. To je ono, kaže, kroz šta sada prolaze i Monikini roditelji.

- Nekoliko puta sam ponovio da, kada dete nestane, da je neizvesnost šta je sa njim, najgora. Nekoliko puta sam ponovio da se naša agonija na neki način završila kada nam je rečeno da je Tijana mrtva. Jer, neizvesnost i neznanje šta je sa vašim detetom, da li je gladno, žedno, da li mu je hladno, da li ga neko tuče, siluje je najgora. To polako ubija čoveka - kaže Jurić za Trelegraf.rs.

Suvišno je reći da razume Monikine roditelje. I njene i roditelje Barbare Vitez, i svih onih koji ne znaju šta je sa njihovim najmilijima.

Napominje da je ovaj najnoviji nestanak dokaz da Srbija nije dovoljno uradila na ovom polju i da će zato, kada se ova priča završi, nada se srećno, krenuti u agresivnu kampanju.

Naša deca ne zaslužuju da mi ne brinemo o njima. Zato ću krenuti u agresivnu kampanju jer se lepim putem ništa ne postiže. Sistem potrage mora da se uredi. Mora tačno da se zna šta radi policija, šta tužilaštvo a šta je ono što treba da rade građani. Da bi se to uradilo nema nikakvih troškova. Znači, to je samo neodgovornost.  U drugim zemljama u kojima sve to funkcioniše, deca se mnogo brže pronalaze u odnosu na našu - napominje naš sagovornik, koji se zalaže sa Amber alert, sistem pomoću kojeg bi nestala deca u Srbiji brže i lakše bila nađena.

Ovaj sistem radi tako što, kada se prijavi nestanak deteta, reaguje policija, a potom se uključuju svi mediji, prekidaju se TV i radijski programi, objavljuje informacija o detetu, to se prenosi i na internetu, slika deteta se pojavljuje na bilbordima, benzinskim pumpama, na mobilne telefone stižu SMS poruke.

Reč je o sistemu upozorenja kada postoji realna procena da je nestalo dete u životnoj opasnosti i predstavlja jedan od intenzivnih i javnih mehanizama potrage, koja u praksi rezultira pronalaženjem nestale ili otete dece.

Monika Karimanović porodica

Foto: Telegraf

Za Moniku se, kaže, plaši.

Postoji više razloga za taj strah koji, između ostalog, uteruje i statistika.

Monika Karimanović

Printskrin: google.maps

- Plašim se jer u naselju gde je Monika nestala ima dosta seksualnih zlostavljača dece koji šetaju potpuno slobodno, a moraju da se stave pod kontrolu. To nije slučaj samo u Nišu, i u Subotici, već u celoj Srbiji. Sa druge strane, statistika je surova. Ako se nestalo dete ne pronađe prvog dana, odnosno u prva tri sata, smrtnost je jako velika. Moja Tijana je od nestanka živela 3 sata i 15 minuta. Zato je svaki sekund za Moniku opasnost - napominje Jurić koji je ubeđen da je Monika oteta:

- Ubeđen sam da je otmica u pitanju, zapravo, po svemu sudeći je oteta i zato svaki minut povećava opasnost po nju.

Žandarmerija traži nestalu devojčicu Monika Karimanović, Niš

Foto: Telegraf/D.K.

Jurić najavljuje za Telegraf.rs da će kada se Monika pronađe pokrenuti inicijativu da se u škole uvede obaveza da odmah obaveste roditelje čije dete nije došlo u školu i nema ga 15 minuta.

- U Monikinom slučaju se pokazalo da njeni roditelji nisu bili svesni da dete nije došlo u školu. U Švedskoj se odmah posle 15 minuta, ako deteta nema, alarmiraju roditelji. To će biti moja prva inicijativa kada se ovo, nadam se, srećno završi - najavio je Jurić za naš portal.

(Lj. Račić)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljiljana

    U normalnim zemljama Mora's nazvati skolu ,u roku od 15 min po pocetku case u protivnom nastavnik zove roditelje gde je dete I zasto nisu zvali da je odsutno.A sta reci sta je kod nas normalno a sta ne uzas

  • Garda

    U slucaju da se pojavi osumljiceni ili krivicni pocinitelj zamolio bih da mi se jave svi koji znaju odakle je, ko je itd... Ako neko insistira podatke ostavljam, ali pre bih da mi neko dostavi podatke osumljicenog policijo sisala si vesla!

  • policijooooo

    Nasta ovo liči , država se oslonila samo na kamere i ako nema kamera , nikom ništa . Bas lepo , a policija sedi po kaficima ili na Zvezdari satro kontrolisu brzinu , a sa strane stoje i jedu pljeskavice . Trebalo bi i njih malo kontrolisati , valjda imaju svoje nacelnike , a ne samo da sede po kancelarijama i kafenisu .

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima