• 9

Sinod SPC podržao odbranu verskih prava u Crnoj Gori

- Apelujemo na poslanike u skupštini Crne Gore da poslušaju glas jerarhije i vernih naše Svete Crkve, koji je nedvosmisleno i jasno izražen na dva crkveno-narodna sabora, i ne glasaju za ovaj predlog - navodi se u saopštenju Sinoda SPC

  • 9

Sinod Srpske pravoslavne crkve uputio je danas podršku arhijerejima, sveštenstvu, monaštvu i vernom narodu četiri eparhije u Crnoj Gori da nastave odbranu svojih verskih prava u toj državi, a poslanike su pozvali da ne glasaju za predloženi zakon o slobodi veroispovesti.

Podrška je upućena eparhijama crnogorsko-primorskoj, budimljansko-nikšićkoj, mileševskoj i zahumsko-hercegovačkoj, a povodom najnovijih dešavanja u Crnoj Gori u vezi sa najavljenim usvajanjem Predloga zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnog položaja verskih zajednica.

U sinodskom saopštenju ponovljen je stav Svetog arhijerejskog Sabora, iz maja ove godine, protiv predloženog zakona kojim, kako se navodi, predstavnici vlasti u Crnoj Gori žele da od mitropolije i eparhija Srpske pravoslavne crkve nasilno oduzmu crkve i manastire i njihovu imovinu i čijim odredbama bi se ukinulo neotuđivo pravo svakog pojedinca na slobodu veroispovesti i savesti.

- Imajući u vidu kakve sve mogu biti posledice usvajanja jednog takvog Zakona, apelujemo na poslanike u skupštini Crne Gore da poslušaju glas jerarhije i vernih naše Svete Crkve, koji je nedvosmisleno i jasno izražen na dva crkveno-narodna sabora, i ne glasaju za ovaj predlog - navodi se u saopštenju.

Sinod je podržao inicijativu mitropolita Amfilohija upućenu Zakonodavnom odboru i Skupštini Crne Gore da predloženi Zakon bude povučen iz procedure, čime bi se stvorili uslovi da se pripremi novi, koji bi bio u skladu sa standardima savremenih demokratskih država i prihvatljiv za SPC.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salko

    milo stara komunjara.

  • Дејан Младеновић

    То све вуче конце нато и ватикан

  • brck

    ovo ve dovesti do krvi ako na vjeru taknu!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima