Zbog preslice ženama nekada nije trebao bensedin, a evo zašto neki kažu da je i preteča SMS poruka

Etnolog Snežana Ašanin govori o našoj tradiciji predenja, o preslicama koje su bile pravo umetničko delo

  • 0
Foto: RINA

Od davnina je poznato da u hladnim zimskim danima najbolje greju vunene čarape i vuneni džemperi. I dok se danas to u većini slučejava kupuje, nekad su to naši stari radili mnogo drugačije. Šišanjem ovaca dobijala se najbolja vuna koja se kasnije prela – na preslici.

Vuna se nekad prela satima Foto: RINA

- To je bila prava umetnost. Kad se prede, kudilja se stavi za pas, levom rukom se čupa vuna, a desnom se okreće vreteno i tako dobija konac. Onda bi se ono motalo u klupka i čuvalo za pletenje. Većinom su prele starije iskusnije žene, a mi tada mlađe smo od njih krale zanat - priseća se starih vremeana Dragačevka Rakila Stojković.

Preslice su bile drvene, najčešće su se pravile od borovih grana i pravili su ih samo provereni majstori. Međutim, moglo bi se reći da su one davna preteča današnjih sms poruka, pošto bi onaj koji pravi preslicu na nju obavezno utkao i po neku rečenicu ili sliku za onog kome je namenjena.

Snežana Ašanin, etnolog Foto: RINA

- Većina preslica imala je neku simboliku, svaki majstor u nju želo je da utka svoju dušu i da nešto poruči. Nekad su to bile prijateljske, a nekad i ljubavne poruke - rekla je etnolog Snežana Ašanin.

Tada od velikog društvenog značaja, preslice su se nalazile i u bogataškim kućama i na dvorovima, a često na njima pored ljubavnih mogli su se naći i politički simboli.

Simboli i slike utkani na preslici Foto: RINA

- Verni tradiciji, majstori su uglavnom stavljali srpska obeležja, grb i krunu, a kasnije kako su se vremena menjala mogle su se često videti petokrake. Majstori koji su to radili bili su izuzetno cenjeni, a za rad im je trebala vešta ruka, kvalitetno domaće drvo i inspiracija - kaže Snežana.

Srpski simboli bili nezaobilazni, Foto: RINA

Preslice se danas retko mogu videti, a još ređe ih prave majstori i domaćice koriste. Sa njihovim odlaskom u istoriju stari često kažu da su se vremena mnogo promenila, a ljudi postali poprilično nervozniji.

- Kad predete satima, smirite živce, niko tad nije pio bensedine - zaključila je Rakila.

(Telegraf.rs/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA