• 0

Zbog preslice ženama nekada nije trebao bensedin, a evo zašto neki kažu da je i preteča SMS poruka

Etnolog Snežana Ašanin govori o našoj tradiciji predenja, o preslicama koje su bile pravo umetničko delo

  • 0

Od davnina je poznato da u hladnim zimskim danima najbolje greju vunene čarape i vuneni džemperi. I dok se danas to u većini slučejava kupuje, nekad su to naši stari radili mnogo drugačije. Šišanjem ovaca dobijala se najbolja vuna koja se kasnije prela – na preslici.

Vuna se nekad prela satima Foto: RINA

- To je bila prava umetnost. Kad se prede, kudilja se stavi za pas, levom rukom se čupa vuna, a desnom se okreće vreteno i tako dobija konac. Onda bi se ono motalo u klupka i čuvalo za pletenje. Većinom su prele starije iskusnije žene, a mi tada mlađe smo od njih krale zanat - priseća se starih vremeana Dragačevka Rakila Stojković.

Preslice su bile drvene, najčešće su se pravile od borovih grana i pravili su ih samo provereni majstori. Međutim, moglo bi se reći da su one davna preteča današnjih sms poruka, pošto bi onaj koji pravi preslicu na nju obavezno utkao i po neku rečenicu ili sliku za onog kome je namenjena.

Snežana Ašanin, etnolog Foto: RINA

- Većina preslica imala je neku simboliku, svaki majstor u nju želo je da utka svoju dušu i da nešto poruči. Nekad su to bile prijateljske, a nekad i ljubavne poruke - rekla je etnolog Snežana Ašanin.

Tada od velikog društvenog značaja, preslice su se nalazile i u bogataškim kućama i na dvorovima, a često na njima pored ljubavnih mogli su se naći i politički simboli.

Simboli i slike utkani na preslici Foto: RINA

- Verni tradiciji, majstori su uglavnom stavljali srpska obeležja, grb i krunu, a kasnije kako su se vremena menjala mogle su se često videti petokrake. Majstori koji su to radili bili su izuzetno cenjeni, a za rad im je trebala vešta ruka, kvalitetno domaće drvo i inspiracija - kaže Snežana.

Srpski simboli bili nezaobilazni, Foto: RINA

Preslice se danas retko mogu videti, a još ređe ih prave majstori i domaćice koriste. Sa njihovim odlaskom u istoriju stari često kažu da su se vremena mnogo promenila, a ljudi postali poprilično nervozniji.

- Kad predete satima, smirite živce, niko tad nije pio bensedine - zaključila je Rakila.

(Telegraf.rs/RINA)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima