• 97
 ≫ 

Monika je viđena dok je Malčanski berberin vuče po pruzi i niko nije reagovao?! Kako je to moguće?

 ≫ 

"Nije mi jasno kako je neko mogao da vidi da neko vuče dete po pruzi i ne preduzme ništa"

 • 97
Ninoslav Jovanović, Malčanski berberin, Monika Karimanović

Foto: Telegraf/D.K, Facebook/Aleksandra Caka, Facebook

Malčanski berberin, odnosno Ninoslav Jovanović, osumnjičen da je oteo Moniku Karimanović (12) iz Suvog Dola kod Niša viđen je kako u blizini Knjaževca vuče devojčicu po pruzi, ali se postavlja pitanje: kako je moguće da niko nije odreagovao i pomogao detetu?

Rasprava o tome na vest da je devojčica viđena sa Jovanovićem, vođena je na društvenim mrežama među komentarima.

- Danima kruži priča o nestaloj devojčici. Nije mi jasno kako je neko mogao da vidi da neko vuče dete po pruzi i ne preduzme ništa. Taj neko je manijak kao i on. Kamen, motka... ima svakakvih načina da se detetu pomogne. No, nažalost, ne razmišljamo svi isto - jedan je od komentara.

Ninoslav Jovanović, Malčanski berberin

Jovanović je vukao devojčicu po pruzi, Foto: MUP

I drugi su se priključili pitajući se isto: zašto niko nije pomogao Moniki?

- Ako je istina da je neko video da vuče devojčicu po pruzi, što nije pomogao tom detetu? - pita se još jedna od korisnica Fejsbuka.

I ostali korisnici društvenih mreža podelili su svoje razmišljanje i strah, izrevoltirani što devojčici nije pružena pomoć.

Monika, komentari

Foto: Facebook/Telegraf

"Viđena je, ali niko nije pomogao devojčici. Aman bre više ljudi! Bože pomozi devojčici" i "Videli ga, a niko nije odreagovao da pomogne devojčici? Kakav smo mi narod?", neki su od izrevoltiranih komentara.

Monika, komentari

Foto: Facebook/Telegraf

Monika, komentari

Foto: Facebook/Telegraf

Monika, komentari

Foto: Facebook/Telegraf

Ipak, ovakva (ne)reakcija očevidaca u naučnim i stručnim krugovima nije nepoznata. U kriminološkoj i viktimološkoj literaturi je poznata kao apatija očevidaca ili efekat nemog posmatrača (bystander effect). Stručnjaci pod ovim terminima podrazumevaju nezainteresovanost građana prema viktimizaciji koju opažaju, čak i u situaciji kada mogu pomoći, a da se ne izlažu opasnosti.

Silovanje, praćenje, manijak, ulica, zlostavljanje, maltretiranje

Zašto niko nije pomogao devojčici, ako su je videli u nevolji? / Foto: Profimedia/Alamy

Veruje se da je osnova nereagovanja u fenomenu difuzije (raspršivanja) odgovornosti koju su uočili socijalni psiholozi kao pojavu redukovanja odgovornosti pojedinca u većoj grupi. Tada se pojedinac najčešće neće ponašati u skladu sa vlastitim etičkim principima već će se kao i ostali "utopiti u masu", zbog čega će njegova reakcija izostati.

Navodi se i da pažnja nije usmerena na pojedinca koji ostaje pasivan, ne oseća se odgovornim za ono što se dešava i smatra da je neko drugi podobniji i kvalifikovaniji da reši problem (policajac, lekar i dr). Takođe, stvara se emotivna distanca i udaljavamo se od situacija koje su nam naročito teške i emotivne.

Podsetimo, devojčica je nestala 20. decembra na putu do škole. Šestog dana potrage, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova izdali su saopštenje da intenzivno tragaju za Jovanovićem zbog sumnje da je na teritoriji Niša izvršio krivično delo otmica i potvrdili da je poslednji put viđen u okolini Knjaževca.

Prema našim saznanjima, Jovanović se u aprilu vratio u Malču, ali je u junu nestao. Njegov nestanak prijavili su roditelji i od tada se tragalo za njim.

Video: U ovoj kuci je pronađena odsečena kosa i posteljina, malčanski berberin je bio ovde

(D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Pero

  25. decembar 2019 | 20:37

  Moguće je,jer je u Srbiji,Bosni,CG normalna pojava da roditelj ošamari dete,da ga vuče za uši,ruku,dere se na dete itd i logično mnogi su mislili da su otac i dete. A drugo, kakvo nam je sudstvo niko se ne usuđuje da se meša, jer da ga premlatis, ubiješ šta god, zaglaviš u zatvoru. Eto ovakav lik je na slobodi, u Americi bi bio osuđen na 200 godina zatvora. Zakon je nula, jer su i sudiji vezane ruke, ovakve ne mogu da osude na doživotan zatvor. A odluku da se pusti pre vremena i da taj skot nema nikakav nadzor ne mogu ni komentarisati.

  205
  53

  Podelite komentar

 • Tanja K.

  25. decembar 2019 | 21:21

  Kladim se da bi bilo koji čovek koji bi pretukao ili ubio ovog manijaka bio osuđen na robiju dužu nego što je ova strvina dobila za sva počinjena silovanja.Takvo je srpsko pravosuđe.Setim se samo čoveka kome je lopov upao u zlataru da ga opljačka i koji je u samoodbrani pucao na lopova i zato ,,popio" zatvor jer se suprotstavio napadaču i naneo mu povredu.Zbog ovakvog sramnog sistema sam i otišla sa porodicom iz Srbije.

  161
  1

  Podelite komentar

 • sony😎

  25. decembar 2019 | 22:23

  Boze pomozi ovom malom nevinom detetu da se spasi monostruma

  120
  4

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA