≫ 

Gde ste pošli, mangupi? Pribojci koje su vređali na CG granici kažu za Telegraf: "Ne damo svetinje"

Na uvrede su odgovorili skandiranjem "Milo, lopove"

Srbija Crna Gora Foto: Privatna arhiva/D. Marković

Grupa mladića krenula je danas iz Priboja u Crnu Goru kako bi, kako kažu, pružili podršku svom narodu u odbrani svetinja. No, već na granici njihov pohod je zaustavljen kada su ih graničari dočekali pretnjama i psovkama.

Mladići iz Priboja su, uz blagoslov lokalnog sveštenstva i uz pomoć Milana Stamatovića, koji im je obezbedio prevoz, krenuli za Crnu Goru, za Nikšić. Našu granicu su odmah prošli, ali problemi su nastali kada su došli pred crnogorske graničare.

- Momentalno po dolasku na crnogorsku granicu, maltretiranje je počelo. Neljubazni graničari su sve vreme bili neprijateljski nastrojeni, što je kulminiralo izjavom jednog od graničara, koji nam se obratio rečima, citiram: "Gde ste pošli vi mangupi, gde su vam beogradske pi*ke?" - napisao je na svom Fejsbuk profilu Milan Kašerić.

Srbija Crna Gora Na granici sa Crnom Gorom Foto: Facebook/Milan Kašerić

Na ovu uvredu su odgovorili skandiranjem "Milo, lopove".

- Nakon zabrane ulaska, na crnogorskoj granici i pisanja izjava, vozačeve i moje, svratili smo u manastir Kumanicu, kod moštiju svetog oca Grigorija Kumaničkog. Braćo Srbi, mi smo tu, sa vama smo i spremni smo, nećemo vas ni ostaviti, niti izneveriti. Braćo naša u Sparti srpskoj, pobedićemo!!! - kazao je on.

Kako je dodao, na granici im je i zaprećeno interventnom policijskom jedinicom, koja navodno čeka iza granice.

- Na to je jedan od momaka iz naših redova odbrusio: "Zovni 10 najjačih, mi ćemo naših 10 izabrati, pa da rešimo." Čisto da znaju sa kim imaju posla. Da znaju da nas nisu uplašili, da znaju da smo spremni! - napisao je on.

U razgovoru za Telegraf.rs Milan je rekao da ni on, ni njegovi sugrađani neće odustati od borbe protiv nepravde.

- Osećam se kao da mi kidaju komade duše i još mi serviraju da ne treba da se opirem, da se borim protiv toga. Ipak, znamo mi dobro sta je Srpska SPARTA, i gde su temelji celokupnog srpstva. Zato nikada nećemo odustati, niti prihvatiti da ono sto je vekovima naše sada nasilno uzima bilo ko. Borićemo se, zajedno, Srbi sa ove i one strane granice, za ono sto je naše. Boriti i izboriti! Brat do brata, srpska Sparta. Sve braća - rekao je on.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Црна Гора Српска Спарта☦️ (@crna_gora_srpska_sparta) on

Protesti širom Crne Gore

Podsetimo, širom Crne Gore i danas su se održale šetnje u znak protest protiv usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, kojim će, sva su predviđanja, država Crna Gora oduzimati imovinu Srpske pravoslavne crkve.

U Nikšiću je narod počeo da se okuplja nakon molebana i večernje službe, dok je u Beranama 2.000 ljudi marširalo do manastira Đurđevi stupovi. 

RTCG navodi i da je Radio Berane javio da su građani Berana na kratko blokirali magistralni put Berane - Bijelo Polje na saobraćajnom čvorištu na izlazu iz grada, ali da je policija uzvratila suzavcem na narod. 

Grupa građana Podgorice prošetala je nakon molebana od hrama Hristovog Vaskrsenja ka zgradi Javnog servisa, gde je na kratko blokirala raskrsnice. U Podgorici je nakon večernje službe i molebana počelo zasedanje Episkopskog saveta Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Odluke Saveta povodom novonastale situacije biće saopštene sutra, u nedelju 29. decembra, nakon liturgije.

Kako je javio portal CDM, građani su se danas okupili i u Herceg Novom i Pljevljima.

Inače svakog dana do Božića služiće se molebani u pravoslavnim hramovima u Crnoj Gori.

VIDEO: Protest u Podgorici zbog novog Zakona o slobodi veroispovesti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Outsider

    29. decembar 2019 | 08:28

    Mnogo vise ste vi i svi mi izgubili OVDE U SRBIJI a niko se ne buni?!?! NE RAZUMEM, DA NIKOME BAS NISTA NE SMETA STO VISE U SRBIJI ZIVOTA NEMA?! I PATRIJARHU JE IZGLEDA SVE POTAMAN?!

  • Micko

    28. decembar 2019 | 22:51

    Nemate vi vise sta traziti nidje izvan granica srbije,nego bolje pripazite to sto imate.

  • Miki

    29. decembar 2019 | 07:55

    Kakva crna sparta? Neka su samo sto dalje od nas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA