≫ 

Zapadna Srbija okovana snegom: Tri porodice spasavane, beli pokrivač visok i do 2 metra

Putarima i vozačevima problem predstavaljaju i visoki snežni nanosi koje formira jak vetar

  • 0
Ivanjica, sneg Foto: RINA

Zapadna i centralna Srbija i jutros su zavejane snegomObilne snežne padavine okovale su ivanjička sela, dok su na Divčibarama nadležni morali da spasavaju tri porodice sa malom decom, koje su bile odsečene od sveta, sa nedovoljno hrane i ozbiljnim zdravstvenim problemima.

Do akcije spasavanja došlo je na vrhu Kraljev sto, gde su tri porodice ostale sa hranom još samo za jedan obrok. Sa roditeljima su bila i deca uzrasta od jedne do sedam godina, a najmlađe dete trpelo je ozbiljne zdravstvene probleme, jer su mu zbog bakterije oba oka otekla do mere da mu sezatvaraju. U toku dana je tri puta povraćao.

Bilo je nemoguće pešice izaći iz kuće, a očevi nisu uspeli da stignu do prvi prodavnice. Nadležni su obećali da će još u toku dana doći i raščistiti put, što je i učinjeno, pišu Novosti.

Inače, sneg je na Divčibarama neprestano padao više od 48 sati i prestigao visinu od 70 centimetara, dok je na pojedinim mestima iznosi i do dva metra. 

Kritično i u Ivanjici

Oko 70 centimetara visini pokrivača iznosi i u pojedinim ivanjičkim selima, a najkritičnija situacija je u Devićima, Ostatiji, Brusniku.

Ivanjica, sneg Ivanjica pod snegom Foto: RINA

- Sva raspoloživa mehanizacija je na terenu, reagujemo prema prioritetima. U planiniskim selima sneg je skoro metar, a u nižim predelima do 50 centimetara. Putevi prvog reda su očišćeni, a sada se radi na osposobljavanju lokalanih puteva. Dve mašine čiste sneg na području Erčega, Кovilja i Vučaka dok je jedna upućena ka putnim pravcima Šarenik, Čepovo, Glog, Močioci, Кatići, Bela crkva - naglasio je Momčilo Mitrović, zamenik predsednika opštine Ivanjica.

Ono što otežava situaciju putarima jeste sneg koji i dalje pada i visoki snežni nanosi koje formira jak vetar.

Danas oblačno i u minusu

U Srbiji će ujutru biti slab i umeren mraz, mestimično magla ili niska oblačnost koja ce se ponegde u nižim predelima i kotlinama zadržati i pre podne. Tokom dana biće umereno oblačno, na severu sa sunčanim periodima, a na jugu ujutro i pre podne oblačno sa slabim snegom, saopštio je RHMZ.

Jutarnja temperatura biće od -6 do -2 stepena, a najviša dnevna od -1 do 2 stepena, u Negotinskoj Krajini oko 4 stepena.

Video: Znamenje na Vavedenje: Pojavila se crna zmija u dvorištu pod snegom u dragačevskom selu?

(Telegraf.rs/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA