≫ 

Čuvajte ćirilicu, koristite je isto kao i latinicu: Deca srpske nacionalnosti iz Hrvatske kod Vučića

Mališanima iz Vukovara, Borovog sela, Islama Grčkog, sela Kašića, Ervenika, Uzdolja, Zagorja, Krnjaka, Knina i Kistanja kojima predsednik je u vili Mir uručio paketiće

  • 50
Aleksandar Vučić sa decom iz Hrvatske Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je 17 dece srpske nacionalnosti iz 10 mesta u Hrvatskoj, koja borave u jednodnevnoj poseti Beogradu, a povodom proslave Božića.

Mališanima iz Vukovara, Borovog sela, Islama Grčkog, sela Kašića, Ervenika, Uzdolja, Zagorja, Krnjaka, Knina i Kistanja kojima predsednik je u vili Mir uručio paketiće.

Vučić je deci poručio da je srpska kultura, naše pismo i jezik simbol srpskog indentiteta koji treba očuvati. Posavetovao ih je da treba da dobro uče, da slušaju svoje roditelje, da se raduju životu i da uvek i u svakom trenutku gledaju kako mogu da pomognu svojim komšijama i prijateljima bez obzira na veru naciju i religijsku pripadnost.

- Naše ćirilično pismo je deo našeg identiteta i treba da je čuvate i koristite podjednako kao i latinicu - rekao je predsednik.

Predsednik je posebno zahvalio vaspitačima dece, koja su u Beograd doputovala iz Hrvatske, Radmili, Danijeli i Sanji.

Aleksandar Vučić sa decom iz Hrvatske Decu je interesovalo kako predsednik obeležavanja božićne praznike - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Hvala vam što učite našu decu našem jeziku, ljubavi, poštovanju i prema Hrvatima i prema svima drugima i što ih ovako na divan način vaspitavate - rekao je predsednik.

Predsednika je u razgovoru sa decom srpske nacionalnosti iz gotovo svih krajeva Hrvatske, gde žive Srbi, pre svega Dalmacije i Slavonije, zanimalo kako provode Badnji dan i Božić, da li poste i šta tih dana vole da jedu.

U razgovoru su se dotakli i sport, a deca predsedniku rekla da vole Novaka Ðokovića sa čim se predsednik složio istakavši da je on proslavio Srbiju u celom svetu, kao što su to učinili Tesla, Milanković, Matavulj i mnogi drugi Srbi iz Hrvatske i Srbije.

Decu je interesovalo kako predsednik obeležavanja božićne praznike, a on je rekao da se tih dana okupljaju svi kod njegovih roditelja, ali je dodao da njegov otac ne voli jelku, već da se u kući uvek nalazi samo Badnjak, ispod kojeg su uvek, kako je rekao, pokloni za celu familiju.

Aleksandar Vučić sa decom iz Hrvatske Deca su predsedniku rekla da nisu prvi put u Beogradu, a predsednik je istakao da ne želi da preteruje, ali da je Beograd lepši i veći od mnogih gradova na prostoru bivše Jugoslavije - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Vaskrs je najveći pravoslavni praznik, a Božić najradosniji - poručio je Vučić.

Govorio je i o svojoj deci Danilu, Milici i Vukanu, koje, kako je rekao, voli najviše na svetu, kao što i njihovi roditelji vole njih.

Deca su predsedniku rekla da nisu prvi put u Beogradu, a predsednik je istakao da ne želi da preteruje, ali da je Beograd lepši i veći od mnogih gradova na prostoru bivše Jugoslavije.

Na pitanje jednog dečaka da li veruje u Božić Batu, predsednik je rekao da bi voleo da veruje, a da ne želi da se čini preteranim kada kaže da najviše voli rad.

Aleksandar Vučić sa decom iz Hrvatske Vučić je deci podelio paketiće - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Jedna od tema razgovora predsednika Vučića sa srpskom decom iz Hrvatske je bio sport. Rekli su mu da navijaju za Crvenu zvezdu, kao i da su obišli stadion tog tima u Beogradu.

Na kraju predsednik Vučić je deci darovao božićne paketiće, a oni njemu sliku na kojoj pše "Hristos se rodi" i fudbalski dres, za koji je primetio da će mu biti mali, ali da može da sačeka da njegov najmlađi sin Vukan poraste.

Predsednik je deci sugerisao šta treba da posete u Beogradu i pritom pomenuo Hram Svetog Save i, naravno, Narodni muzej.

Deca zadovoljna druženjem sa predsednikom

Srpska deca iz Hrvatske, koju je danas ugostio predsednik Srbije Aleksandar Vučić osim lepih utisaka o druženju sa predsednikom i poklonima koje su dobili, kući će poneti najlepše utiske o Beogradu, o matici gde su uvek dobro došli i koja pokazuje da o njima brine.

Pričaju u horu da su zadovoljni druženjem sa predsednikom, a raduju se i što će danas posetiti Hram Svetog Save, Narodni muzej, obići Beograd.

Milenu Bukurović tinejdžerku iz Biskupije kod Knina raduje, kaže, bogat program posete, a zadovoljna je, kaze uz osmeh, i poklonima.

Aleksandar Vučić sa decom iz Hrvatske Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Srećna sam zaista. Radovala sam se i dolasku u Srbiju, iako mi nije prvi put da sam u Beogradu - priča Milena.

I Dario Drčak iz okoline Zadra bio je više puta bio u prestonici Srbije, za koju kaže da je predivan grad, a predsednik Srbije mu je stari znanac.

Dario ga je, kaže, upoznao pre tri godine, kada mu je Vučić poklonio karte Crvena zvezda - Krasnodar, ali da se raduje svakom novom druženju.

Ovog puta on je predsedniku doneo poklon - dres Krasnodara sa brojem 1 na kome piše Vučić.

Aleksandar Vučić sa decom iz Hrvatske Poklon za predsednika - dres Krasnodara sa brojem 1 na kome piše Vučić - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Petar Pilja iz Zagorja se Beogradu naročito dopada što je, kaže, veliki grad.

- Sviđa mi se ceo grad, prelep je, ima puno važnih mesta i za onoga ko ga baš i ne zna, dobar je i za istraživanje - priča.

Ni njemu nije prvi put da je u Beogradu i da je bio gost kod predsednika Srbije - prvi put pre dve godine, a bio je i prošle.

- Jako mi je drago što sam ga upoznao, mislim da je dobar i drag čovek i jako mi se sviđa što mi iz Hrvatske dolazimo ovamo, jer to znači da o nama i dalje neko brine - kazao je Petar.

Deca srpske nacionalnosti iz 10 mesta u Hrvatskoj borave u jednodnevnoj poseti Beogradu povodom proslave Božića.

Mališani iz Vukovara, Borovog sela, Islama Grčkog, sela Kašića, Ervenika, Uzdolja, Zagorja, Krnjaka, Knina i Kistanja prvo su danas obišli vilu Mir gde im je predsednik uručio božićne paketiće.

Ðaci osnovnih i srednjih škola iz Hrvatske, večeras će se vratiti svojim kućama, gde će proslaviti jedan od dva najveća hrišćanska praznika - rođenje Isusa Hrist

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goca

    6. januar 2020 | 16:57

    Kod nas Srba,cirilica se mora vise koristiti od latinice.

  • lola

    6. januar 2020 | 18:59

    Ćirilica je nešto najvrednije što imamo i po čemu smo posebni u svetu.

  • Jana

    6. januar 2020 | 19:29

    Cirilica je nase osnovno posmo, duzni smo da je cuvamo od zaborava i naucimo nasu decu da je koriste.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA