≫ 

Bolnica u Zrenjaninu zaposlila sociologa na mesto socijalnog radnika

Propust je utvrdio Zaštitnik građana tokom kontrole

  • 2
Opšta bolnica " Đorđe Joanović" Zrenjanin Foto: Promo

Opšta bolnica "Dr Đorđe Jovanović" u Zrenjaninu na radno mesto socijalnog radnika zaposlila je diplomiranog sociologa koji za to ne ispunjava propisane uslove, utvrdio je Zaštitnik građana u postupku kontrole.

Kako je utvrdio ombudsman, angažovanje lica sa ovakvim obrazovanjem nije moguće u državnim ustanovama zaštite na radnim mestima koja nisu rukovodeća.

Zaštitniku građana pritužbom se obratila Komora socijalne zaštite Srbije, ukazujući na ove nepravilnosti. Kako su naveli, najveći deo problema proističe iz semantičke sličnosti pojmova socijalni radnik i sociolog, iako između ovih zanimanja postoji suštinska razlika.

Iz celokupne dokumentacije koju je Zaštitniku građana dostavila  Opšta bolnica u Zrenjaninu, ombudsman je utvrdio da je bolnica zaključila ugovor o radu 2013. godine sa diplomiranim sociologom i to za obavljanje poslova socijalnog radnika.

Posao socijalnog radnika podrazumeva  praćenje socijalnog stanja pojedinca ili grupe, rad sa psihijatrijskim bolesnicima, davanje mišljenja o socijalnom statusu pacijenta, uzimanje socijalne amamneze u svrhu procene mentalnog stanja i istraživanje u slučajevima zlostavljanja i zanemarivanja. Ovo nisu veštine koje se stiču na studijama sociologije koje se nalaze u okviru oblasti socioloških nauka, dok se diplomirani socijalni radnik nalazi u oblasti političkih nauka.

Video: Medicinska sestra u Zvečanskoj bacaka bebu i deci fotografiše lica

(Telegraf.rs / 021.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Invisible89

    10. januar 2020 | 10:06

    Ali je dotični očigledno u trenutku zapošljavanja poznavao koga treba... Tako nažalost ovde većina stvari funkcioniše..

  • Brk

    10. januar 2020 | 10:53

    Jooooj kad bi ovo bio najveci propust gde bi nam bio kraj....moler,keramicar,rostiljdzija...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA