• 17

Srednjoškolci u Srbiji prvi na udaru narkomanije: Sintetičke droge su im lako dostupne i jeftine

Načelnik Uprave kriminalističke policije Dejan Kovačević, rekao je da što se tiče geostrateškog položaja naše zemlje, nalazimo se na balkanskoj ruti i veća količina narkotika prolazi kroz Srbiju ka zapadnoj Evropi

  • 17

Načelnik Uprave kriminalističke policije Dejan Kovačević izjavio je danas da su na udaru narkomanije srednjoškolci koji pod pritiskom društva, zbog svog statusa u okruženju ili iz puke znatiželje, probaju droge.

Kovačević je za RTS rekao da sintetičke droge najviše utiču na mlade, jer su jeftine i lako dostupne, i navodi da MUP čini sve kako bi sklonio narkotike sa ulica i daleko od naše dece.

- MUP shodno proceni na samom terenu, shodno događajima vrši svakodnevne opservacije i operativni sastav Uprave kriminalisticke policije je prisutan i u školama, vrtićima, srednjim školama. Policija je apsolutno u svim školskim ustanovama i trudimo se da droga bude daleko od naše dece - istakao je Kovačević.

- Pohvaliću se rezutatima MUP-a koji su 2019. završili rekordno, zaplenjeno je 7,33 tone narkotika. Posebno želim da istaknem da je zaplenjena ogromna količina marihuane, ali i kokaina, heroina, sintetičkih droga - dodao je on.

Načelnik Uprave kriminalističke policije je naveo i da MUP u jednom kontinuitetu sklanja heroin sa srpskih ulica, kako heroin tako i sve druge vrste narkotika.

Dejan Kovačević, načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije

Printskrin: Youtube/SuRTVCity

- Mi smo imali jednu od rekordnih zaplena, tom prilikom je zaplenjeno 77 kilograma čistog heroina i uhapšena tri lica. Pre toga imali smo 20,4 kilograma heroina, da ne nabrajam međunarodne akcije. Držaću se samo teze, količine narkotika. Imali ste primer da je u međunardonoj akciji sa Severnom Makedonijom i Austrijom u Novom Sadu zaplenjeno 6,5 kilograma heroina. Možda zvuči malo, ali to je heroin izuzetne čistoće koji se miksuje četiri do pet puta - kazao je Kovačević.

Dodao je da se, što se tiče geostrateškog položaja naše zemlje, nalazimo na balkanskoj ruti i veća količina narkotika prolazi kroz našu zemlju ka zapadnoj Evropi.

- Mi smo imali velike zaplene na graničnim prelazima. Procesuirano je 25 organizovanih grupa, od čega 11 organizovanih kriminalnih grupa što se tiče isključivo trgovine narkoticima - napomenuo je on.

Kaže da su svi uhapšeni na teritoriji Srbije i da su nosioci, nažalost, državljani Republike Srbije.

Zaplena droge, zaplenjena droga, heroin

Foto: MUP Srbije

- Ističući heroin i marihuanu, napominjem da je prisutan i kokain u znatno manjoj količini. Imali smo 2019. godine zaplenu 13 kilograma izuzetno čistog kokaina. Ne želeći da umanjim ulogu naših državljana, napominjem da oni imaju veliku ulogu u prebacivanju kokaina iz Južne Amerike ka zemljama zapadne Evrope. U saradnji sa drugim zemljama, MUP je poželjan partner, sarađujemo sa svima, ne postoji zemlja sa kojom ne sarađujemo i postigli smo izuzetne rezultate - istakao je Kovačević.

Govoreći o sintetičkim drogama, on je naveo da se nove vrste takozvane sintetike pojavljuju s vremena na vreme, ali uspeli smo da uspostavimo mehanizam za brzo stavljanje na listu opojnih droga od momenta uočavanja. Kovačević je dodao da one najviše utiču na mlade - izuzetno su jeftine, a samim tim i dostupne mladim ljudima.

- Dolazi do situacije da jedan mlad čovek uzme jednu tabletu, naravno štetno je da uzme i jednu, ali je koncentracija u toj tableti mnogo veća nego što on misli i dolazi do predoziranja i negativnih efekata - navodi on.

Kovačević je dodao da je suštinski suzbijanje narkotika svakako prioritet u radu Ministarstva.

- Nastavićemo iako smo tokom 2019. godine postigli istorijske rezultate, da ti rezultati tokom ove godine budu još veći i bolji i to je svakako jedan od osnovnih ciljeva u daljem radu. Podsetiću na 2019. godinu, da u 2020. ulazimo sa još višim zacrtanim ciljevima i trudićemo da ih ispunimo, a samim tim sklonimo narkotike sa naših ulica i daleko od naše dece - zaključio je načelnik Uprave kriminalističke policije.

Video: Lukas posle slike sa belim prahom: Zlobnici, sad vam nije momenat da me zgazite! (AUDIO)

(Telegraf.rs/RTS)

Komentari

  • Rastko

    Ostru politiku prema sitnim dilerima ne mogu da vode njihovi narko bosovi vec posebna jedinica formirana od nepotkupljivih policajaca sa cistim biografijama.

  • Mony Swiss

    Na Zapadu jos gore....

  • Bgd

    Kao covek koji je video svaku stranu koja postoji sto se tice narkotika odgovorno tvrdim da u Srbiji od 1995 jacajuci i slabeci postoje paralelno 2 sistema koja su oba svesna onog drugog i gde se jedan bori protiv droge a drugi uzima profit prodajuci ili nudeci poslusnicima rezima mogucnost da bez kaznjavanja zarade na prodaji narkotika. Pri cemu sistem koji se bori protiv droge to radi tako da ne osteti ozbiljno potraznju i da je povecava sa izgovorom oko efikasnih metoda. Nepopularnost i predrasude oko dekriminalizacije, supstitucije i smanjenja stete su pefektan izgovor da se efikasne metode ne preduzimaju. Sistem nece da unisti biznis tezak 500 milijardi $ godisnje. Metode borbe protiv droge povecavaju potraznju i cine je smrtonosnijom nego sto je prirodno i nego sto bi bila da sa pod kontrolom cista u tacno meri dodje do korisnika bez mogucnosti da siri dalje. Droga ubije samo 1/4 ljudi umesanih u prodaju i konzumiranje, ostali su zrtve borbe protiv droge i situacija do kojih se dodje pokusavajuci da se uzme sto veci profit, sto pre napravi, sto pre zapakuje, sto pre proda, rata bandi... Zivot ne znaci nista, samo pare i bajka sistema koji se 100g sve radi isto. Jedan od najpametnijih je rekao... Raditi istu stvar svaki dan a ocekivati drugaciji rezultat je definicija ludila. Ovde se prosipa upravo ta prica iza cega stoji pokusaj da se odrzi samo ovakvo stanje dok sve simulacije pokazuju rusenje lanca prodaja-potraznja za 15-20g nakon kontrolisane legalizacije.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima