• 25

Osmaci malu maturu neće polagati kao do sada: Ministar Šarčević najavio velike promene

Kombinovani test će, kako objašnjava, najverovatnije zameniti PISA zadaci

  • 25

Učenici osmog razreda će krajem marta raditi probni test male mature digitalno, na računaru, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević i dodaje da je to predviđeno za sve osmake čije su škole opremljene za to, dok će ostali taj test raditi kao i dosad.

- To će ujedno biti i svojevrsni trening, s obzirom na to da će za dve godine svi učesnici završnih razreda u Srbiji malu maturu polagati digitalno, deo novog modela polaganja male mature već je u pripremi - rekao je Šarčević za "Kurir".

Ove godine osmaci će završni ispit polagati kao i dosad, rešavanjem zadataka iz matematike, srpskog i kombinovanog testa, ali u narednim godinama će i tu doći do promena, dodaje on.

Kombinovani test će, kako objašnjava, najverovatnije zameniti PISA zadaci.

OŠ Laza Kostić

Foto: Marko Jovanović

Prema njegovim rečima, ministarstvo planira ove i sledeće godine nabavku 40.000 kompjutera za škole.

Šarčević najavljuje da će se ove godine pregledanje testova raditi takođe digitalno te da će urađeni testovi obezbeđenim kombijima stizati u školske uprave gde će se skenirati pomoću specijalnog softvera koji je u izradi, a zatim će biti poslati u skening centar u Beograd na pregledanje.

Kaže i da se radi na novinama u štampanju testova, kao i da se zadaci više neće štampati u komercijalnim štamparijama.

- Imaćemo novu štamparju u Fabrisovoj ulici gde se nalaze Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, a u kojoj će se štampati završniti ispiti. U pitanju je bezbedna štamparija koja će biti pod odličnim nadzorom - zaključio je Šarčević.

Video: Afera mala matura: Novinarka Telegrafa o detaljima krađe testova

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Neko

    Idiotizam.Mogu da se zakunem da ni on ne zna sta hoce i sta su smislili.Jadna nasa deca.

  • Mikeni

    Umesto da se deci olaksa,sve im je teze.Treba ukinuti i malu i veliku maturu i prijemni.Jednostavno, neka se upis vrsi prema postignutom uspehu i kraj.Neka drzava obezbedi da uspeh ucenika bude merilo njihovog znanja.Kao sto je ranije bilo.Ali to ne odgovara pojedinim ,cija deca treba da se upisu na mala vrata.I cija deca su bogom dana da neuce a da imaju sve i da se smeju onima koji uce

  • Bmx

    ("pukla" mi je baterija) samo bih jos dodao da je za ucenje potreban napor, kao i za mnogo sta drugo, pa je mozda problem i u tome sto mnogi nisu navikli da uloze umni napor da savladaju gradivo (kako treba), a sistemski im se povladjuje, usled cega gubimo na kvalitetu i skolstva/skolovanja i kadra. Mislim i da bi princip izbornosti, uz prethodno dobru pripremu, bio dobar za skolstvo. Ali, to je druga prica. Dipl.fiz. B.M.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima