• 9

Princ Filip Karađorđević slavi 38. rođendan: Evo zašto ga Srbi doživljavaju kao "narodnog princa"

Ne živi na Dvoru, koristi javni prevoz, izdržava porodicu od svog rada

  • 9

Ne živi na Dvoru, koristi javni prevoz, izdržava porodicu od svog rada… Van "dvorske raskoši", daleko od euforične pompe, na svom radnom mestu a potom i sa suprugom Danicom i sinom Stefanom u Londonu, svoj 38. rođendan danas proslavlja princ Filip Karađorđević.

Na današnji dan 1982. godine u Ferfeksu, Sjedinjenim Američkim Državama, Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i njegova tadašnja supruga brazilska princeza Marija de Gloria postali su roditelji blizanaca – Filipa i Aleksandra.

Filip, koji je u domaćoj javnosti prepoznat kao narodni princ, drugorođeni je sin krunskog princa Srbije. Veću pažnju javnosti skrenuo je venčanjem sa srpskom umetnicom Danicom Marinković koja nakon njihovog venčanja u oktobru 2017. godine udajom postaje princeza Danica Karađorđević.

Po Filipovoj želji, par se venčao u beogradskoj Sabornoj crkvi, na istom mestu na kom su se 1922. godine venčali njegovi pradeda i prabaka, Kralj Aleksandar I i Kraljica Marija. Da simbolika bude veća, Filip i Danica su tokom venčanja u Sabornoj Crkvi stajali na istom ćilimu na kom su na svom venčanju stajali i njihovi preci a venčao ih je Patrijarh srpski Irinej.

Krštenje princa Stefana Karađorđevića

Princ Filip i princeza Danica sa sinom Stefanom; Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Kumovi na venčanju bili su Filipov stariji brat Petar i buduća kraljica Švedske, prestolonaslednica Viktorija.

Već naredne godine, Filip i Danica su dobili naslednika. Rođenje princa Stefana po blagoslovu Patrijarha Irineja oglasila su sva zvona Svetosavskog Hrama na Vračaru, ali i zvona Manastira Žiča. Filipov naslednik, mali princ Stefan, prvi je Karađorđević koji je nakon više decenija od izgnanstva Kraljevske porodice, rođen na tlu Srbije.

Iako se Filipov otac, Prestolonaslednik Aleksandar sa suprugom vratio u Srbiju 2001. godine i nastanili se u Kraljevskom Dvoru u Beogradu, Filip je svoj život nastavio u Londonu gde je nastavio školovanje na Londonskom Univerzitetu na odseku za društvene nauke i posle toga je radio za Landsbanki u London Sitiju. Završio je i École hôtelière de Lausanne (EHL) u Švajcarskoj i radio u hotelu Ric u Londonu a nakon toga i za IKOS, renomirani globalni hedž fond, na Kipru.

Trenutno u Londonu, gde živi sa suprugom i sinom, radi sa renomiranim globalnim menadžerom za upravljanje aktivima. Pažnju javnosti skrenuo je pre par meseci kada se javnost bavila aferom spora oko umetnina između Narodnog muzeja i Dvorskog kompleksa na Dedinju kada je izjavio da smatra da "dinastija treba da služi narodu, a ne narod dinastiji, te da sve ono što pripada dinastiji treba da bude u službi naroda".

KATARINA, ALEKSANDAR, FILIP, DANICA I STEFAN KARADJORDJEVIC, KARAĐORĐEVIĆ, MILAN CILE I ZORICA MARINKOVIC

Foto: Tanjug/Tanja Valič

U svom božićnom intervjuu princ Filip je izjavio da će ispuniti obećanje koje je dao Patrijarhu Irineju prilikom njihovog nedavnog susreta, i da tokom 2020. godine planira da se sa porodicom preseli u Srbiju gde će nastaviti da se bavi svojim poslom.

- Veoma je važno da naglasim da se u Srbiju ne vraćam da bih se politički angažovao ili se bavio politikom. Nemam takvih ambicija i ne bih voleo da me iko posmatra kroz prizmu političara. Kao što ne bih voleo da moje ime bilo ko koristi u dnevno političke svrhe ili nekakvu ličnu promociju. Naš Ustav kaže da je Srbija republika i poštujem Ustav svoje zemlje. Ukoliko narod nekada bude želeo da promeni državno uređenje, procedure su jasne i zakonom predviđene. Karađorđevići su uvek poštovali narodnu volju, poštovali svoju otadžbinu i tako će biti u budućnost - izjavio je tom prilikom princ Filip koji se kasnije oglašavao putem svoje zvaniče fejsbuk stranice pružajući podršku SPC i narodu u Crnoj Gori.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Dragan Nikolic

    Nisu oni krivi,Komunjare ih oterale

  • Lala

    Narodni princ u Londonu. 😂😂😂 Pa genijalno. Prestolonaslednik ne zna srpski itt. Dobrodosli u Srbiju.

  • Daki

    Kakve princeze,princevi.....to mi nemamo niti nas inteteresuju. Nasa Srbija je Republika i mi s tim nemamo nista

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima