≫ 

Peđa i Lazar imaju kuću kroz koju duva promaja i krov samo što ne padne, ali u školi ređaju petice

Braća Stojanović žive u trošnoj kući u Ravnom Delu u opštini Vlasotince

  • 0
Braća Stojanović iz Vlasotinca Printskrin: RTS

Braća Peđa i Lazar iz Ravnog Dela u opštini Vlasotince, iako žive u kući sklonoj padu bez osnovnih uslova za pristojan život, po znanju i uspehu su primer svojim vršnjacima u Osnovnoj školi u Kruševici. Zato je kolektiv škole pokrenuo akciju kako bi braći Stojanović uz siguran krov nad glavom obezbedio nesmetano školovanje.

Teret godina, kamena i blata još uspevaju da zadrže bagremove grane. U kući koja broji drugi vek postojanja stasava četvrta generacija Stojanovića. Nad glavom plafon samo što se nije obrušio, pod nogama beton. Tu žive dva odlikaša.

- Nije mnogo teško učiti, teško je naći gde ću da učim pošto od prozora duva i promaja često kad su hladni dani - kaže Peđa Stojanović, učenik sedmog razreda.

Njegov dve godine mlađi brat Lazar Stojanović plaši se da krov ne padne jer je istrulio.

Braća Stojanović iz Vlasotinca Trošna kuća Stojanovića, Printskrin: RTS

Bez radnog stola, kompjutera, mobilnih telefona. Skromno pokućstvo davno dotrajalo, kupatilo neupotrebljivo. Od nadnice koju otac zarađuje od Vlasotinca do Beograda, za hranu, odeću i obuću ima. Za novi krov nad glavom ni pomisli.

- Za školu najosnovnije ima, ali nema krova nad glavom jer ja i suprug ne može da postignemo - žali se majka Natalija Stojanović.

Braća Stojanović iz Vlasotinca Printskrin: RTS

Za četvorku braća ne znaju. Pametni, vredni, kulturni, sa jasno zacrtanim ciljem da postanu Peđa pilot, Lazar profesor. Drugari i nastavnici za njih imaju samo reči hvale.

- Odličan drug, zna da pomogne, hoće da nam objasni, odlično zna matematiku - priča Peđin drug Marko Dinčić.

Braća Stojanović iz Vlasotinca Printskrin: RTS

Profesorka francuskog jezika Jelena Miljković kaži da su Peđa i Lazar deca za svaku pohvalu i, kako dodaje, milina je raditi sa njima. Zato škola čini sve što može da im pomogne.

- Učenike hranimo besplatno u kuhinji, dajemo im besplatne udžbenike, prevozimo ih od kuće do škole - dodaje Dragoslav Svetozarević, direktor OŠ "Karađorđe Petrović".

Braća Stojanović iz Vlasotinca Printskrin: RTS

Nekad ih vozi i nastavnik

Kada vozač ne može, put dug desetak kilometara od škole u Kruševici do planinskog Ravnog Dela rado im olakšava nastavnik Nikola. Diveći se njihovoj snazi, zajedno sa svojim kolegama pokrenuo je akciju pomoći ovoj porodici.

- Svi se trudimo da prikupimo neka sredstva koja bi im omogućila bolju kuću, bolje uslove za učenje, da bi mogli da završe srednje škole, a kasnije nadamo se upišu i odgovarajuće fakultete - ukazuje nastavnik matematike Nikola Stanković.

Rešenje bi mogla da bude neka davno zatvorena kuća bliže glavnom putu i Vlasotincu. Tako Peđa i Lazar više ne bi brinuli ni za stariju sestru Ivanu koja bi uz pomoć ličnog pratioca mogla da nastavi školovanje.

Video: Šestogodišnja Nađa živi sa babom i dedom u udžerici i ne zna šta znači normalan život

(Telegraf.rs / Izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA