• 15

Počinje kompletna rekonstrukcija VMA: Sređivaće krilo po krilo bolnice, od poda do plafona

Biće postavljene nove instalacije, vodovodne cevi i sistem grejanja, biće preuređeni operacioni blokovi, poboljšana klimatizacija i enterijer, adaptiraće se kupatila unutar odeljenja, a biće ulepšana i fasada

  • 15

Vojnomedicinska akademija, koja će uskoro obeležiti 176 godina postojanja, biće kompletno rekonstruisana, zahvaljujući saradnji sa Nemačkom bankom za razvoj.

Načelnik te ustanove, pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević, kaže u razgovoru za "Politiku" da je Vlada Srbije potpisala memorandum o saradnji sa tom bankom za kredit od oko 75 miliona evra, koji će služiti za poboljšanje energetske efikasnosti VMA.

To, prema njegovim rečima, znači da će se ta ustanova sređivati od poda do plafona.

Kako kaže, biće postavljene nove instalacije, vodovodne cevi i sistem grejanja, biće preuređeni operacioni blokovi, poboljšana klimatizacija i enterijer, adaptiraće se kupatila unutar odeljenja, a biće ulepšana i fasada.

Odstranjen tumor od 14kg na VMA

Rekonstruisaće krilo po krilo Foto: Promo

Pukovnik Vukosavljević navodi da je preliminarni plan da se rekonstruiše krilo po krilo bolnice, zbog čega će biti bolesnici biti preseljavani sa jednog odeljenja na drugo, ali oni to neće osetiti na svojoj koži jer će sve biti dobro isplanirano.

On kaže da će na tome raditi dva ministarstva, a nosilac projekta će biti Ministarstvo rudarstva i energetike.

- Kredit je izuzetno povoljan, niske su kamate i odličan grejs period. Ogroman problem je bio dobiti tu vrstu kredita, jer je njihovo pravilo da novac ne daju vladinim organizacijama i institucijama - ističe pukovnik Vukosavljević.

Konkurs za najboljeg projektanta

Prema njegovim rečima, ovih dana treba da bude potpisan još jedan memorandum, a onda kreće izrada projektno-tehničke dokumentacije, što će trajati šest meseci.

Ministarstvo će raspisati konkurs za najboljeg projektanta, što će trajati tri meseca, a zatim će biti raspisan izbor izvođača radova, objašnjava načelnik VMA.

Na pitanje da li će VMA moći da preuzme još jedno hitno dežurstvo u Beogradu, osim srede, on navodi da je to sa sadašnjim brojem kadrova teško, a da bi sa povećanjem ljudi bilo moguće, jer je to i toj instituciji u interesu.

Pukovnik prof dr Miroslav Vukosavljević

Pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane Srbije

Ističe da se VMA trudi da poboljša uslove u toj službi i da je završena projektno-tehnička dokumentacija za rekonstrukciju Službe hitne pomoći.

- Za to nam treba oko 120 miliona dinara, pa će i to morati da bude urađeno u okviru projekta rekonstrukcije cele ustanove - kaže Vukosavljević.

On ističe da će morati i da se razreši problem civilnih osiguranika.

- Prinuđeni smo da civilnom osiguraniku kažemo da za određenu terapiju moraju da idu na neku drugu kliniku i da čekaju da im komisija odobri primanje leka koji im je prepisao lekar sa VMA. Nama treba oko 650 miliona dinara za lečenje pacijenata inovativnim terapijama, a mi ukupno u budžetu imamo 900 miliona dinara za sve lekove po ugovoru sa RFZO - naveo je Vukosavljević i izrazio nadu da će se taj problem, zahvaljujući dobroj saradnji sa direktorkom RFZO što pre prevazići.

On je najavio da će krajem marta u rad biti puštena gama kamera, koja je važna za dijagnostiku svih oboljenja, posebno malignih, kao i za snimanja i terapiju jer u sebi ima skener koji tačno može da locira promene.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Daniel

    Kako će izgledati unutrašnjost klinike? To se uopšte ne spominje. Hoće li enterijer biti isti, ili će da naprave da izgleda odvratno i depresivno kao što su to uradili sa zgradom poliklinike koja ima enterijer koji je toliko odvratan da se razboliš kad ga pogledaš? Da ne spomenem novu fasadu koju stavljaju koja čini polikliniku više kao džinovski tržni centar u Čikagu nego na bolnicu za rehabilitovanje i lečenje pacijenata. Šta je falilo staroj fasadi? Trebalo ju je samo renorvirati, a ne vandalizovati je da liči na staklenac. To je sve što je trebalo da se uradi na spoljnoj fasadi. Takođe je zaboravljeno da se napomene da je vojska uzela kredit od Nemačke banke. Kako će to vojska da otplati? Moraće zgradu da prodaju da bi otplatili taj kredit Nemačkoj banci. Bolje samo je okrečite, a što se tiče enterijera, ne dirajte ga! Tito i svi državnici SFRJ-a i tvornice su to lepo i odlično odradile. Samo ćete još više da upropastite! Bolje ne dirajte nista, srušiće se.

  • Banacanka

    A VMC na Karaburmi, lekari i specijalisti dijagnoze pisu rucno ili na pisacoj masini. Kompleks na velikoj povrsini u uzem centru Beograda potpuno oronuo, zasto? Jedino svetlo su dobri lekari - dijagnosticari, osoblje medecinsko ljubazno i predusetljivo, koji svakodnevno imaju veliki broj pacijenata, aktivnih ofizira, vojnika, ucenike i studente vojnih skola i ostalih korisnika vojnog zdravstvenog osiguranja. Za svaku su malo je reci pohvalu.

  • Dija

    Kada će se srediiti V.bolnica u Nišu? Ono je postalo ruglo za sve koji pogledaju rapada se, Šteta što se ništa nije uradilo po tom pitanju,o lekarima bolje da i ne pišem, Stanje je Sramno

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima