• 3

Mongolski šaman se sa porodicom doselio u Zrenjanin: Belo Blato postaje "posebno" selo

Porodica Šagzin, koju čine otac Bulat, majka Olga i kćerke Svetlana i Ailana, poreklom je iz Rusije

  • 3

Belo Blato, selo pored Zrenjanina, prema poslednjem popisu, ima nešto više od 1.000 stanovnika. A tih hiljadu stanovnika pripadnici su oko 20 nacionalnih zajednica i etničkih grupa. Od prošle godine, ovo selo, pored Slovaka, Mađara, Srba, Bugara, Rumuna, Roma, ima i jednu porodicu Mongola.

Porodica Šagzin, koju čine otac Bulat, majka Olga i kćerke Svetlana i Ailana, poreklom je iz Rusije, tačnije iz grada po imenu Ulan Ude, ali su pripadnici mongolske etničke zajednice.

Bulat je diplomirao ekonomiju i programiranje u Moskvi, a potom je neko vreme proveo sa porodicom u Sjedinjenim Američkim Državama. Zatim su se doselili u Belo Blato.

Mongoli, Belo Blato

Šaman Bulat je došao u Belo Blato sa svojom porodicom, Printskrin: Youtube/Pannon RTV

- Nama to uopšte nije čudno. Koliko sam saznao, oni su se pre preseljenja informisali gde bi mogli da žive, a da njihova nacionalna i etnička pripadnost ne bude nikom važna. I dobro su izabrali. Porodica Šagzin je samo lepo upotpunila našu beloblatsku šaru. Jer, nas ovde spajaju sličnosti, a razlike nam nisu prepreka za miran i lep život. Jednostavno, mi smo tako odlučili - kaže Milan Nedeljkov, direktor beloblatske osnovne škole, dodajući da su u pitanju vrlo dragi ljudi, koji su se postepeno privikavali na novi život.

Kćerka Svetlana je đak seoske škole i odlično se uklopila.

- Ako ostanu u Belom Blatu, a u to verujemo, uskoro će đak biti i druga kćerka, Ailana - završava Nedeljkov.

Zanimljivo je da Bulat porodicu izdržava prevođenjem i prodajom lekovitih preparata. Bulat ima i titulu šamana, ali, kako sam kaže, taj deo njegovog života, trenutno je "na odmoru".

(Telegraf.rs/Zrenjaninski.com)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    Samo ih pustajte videcete kasnije kako ce vam biti

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima