• 0

Srpski đaci na vezi sa Svemirskom stanicom: Njih 20 postavilo je pitanje astronautu preko radio-veze

Deca su se mesecima pripremala za razgovor na engleskom jeziku, a ističu da je bilo drugačije

  • 0
Đaci

Printskrin: RTV

Jedna osnovna škola u Sremskoj Mitrovici je svojim učenicima pružila priliku da razgovaraju sa astronautima putem radio linka. Realizacija ovog projekta pripremala se mesecima unazad, a prekjuče je on i sproveden u delo, na veliku sreću svih učenika koji su učestvovali. Razgovor je tekao na engleskom jeziku, a učenici su razgovarali sa astronautima na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Mnogi od njih nisu ni slutili da će im se ostvariti dečija želja.

Astronauti koji su u Međunarodnoj Svemirskoj stanici negde u svemiru razgovaralo je sa dvadesetak đaka Osnovne škole "Jovan Jovanović Zmaj" iz Sremske Mitrovice. Deca su se mesecima pripremala za razgovor na engleskom jeziku, a ističu da je bilo drugačije.

Da bi se projekat realizovao, bila je potrebna i tehnička podrška, a sa velikim izazovom suočili su se radio amateri koji su i sami bili uzbuđeni zbog razgovora sa Lukom Parmitanom, astronautom.

- Moje pitanje za astronauta je bilo koje građevine, koje je čovek napravio, se mogu videti iz svemira - kazala je jedna učnica.

Kako kaže njena drugarica, bila je uzbuđena i imala je tremu, ali sve je prošlo glatko i svi su uspeli da postave svoje pitanje. Iskustvo je, kažu, nezaboravno.

- Prvi put možda u poslednje vreme da je sve dvadesetoro dece uspelo da postavi pitanje i da dobije svoje odgovore. Retko se to dešava - kaže Mirko Šević, predsednik radio-kluba Novi Sad.

Zmajeva škola prva je škola u državi koja je bila deo ovog projekta, a cilj je bio da se deca na istraživački način upoznaju sa kosmosom. Bez entuzijazma organizatora, nastavnika i dece projekat ne bi uspeo, ističu nadležni.

I publika je pokazala oduševljenje kada je kontakt uspostavljen, a iz škole ističu da će i u narednom periodu nastaviti slične projekte jer je učenje kroz igru najinteresantnije.

(Telegraf.rs/RTV)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima