• 0
 ≫ 

Srpski đaci na vezi sa Svemirskom stanicom: Njih 20 postavilo je pitanje astronautu preko radio-veze

 ≫ 

Deca su se mesecima pripremala za razgovor na engleskom jeziku, a ističu da je bilo drugačije

  • 0
Đaci

Printskrin: RTV

Jedna osnovna škola u Sremskoj Mitrovici je svojim učenicima pružila priliku da razgovaraju sa astronautima putem radio linka. Realizacija ovog projekta pripremala se mesecima unazad, a prekjuče je on i sproveden u delo, na veliku sreću svih učenika koji su učestvovali. Razgovor je tekao na engleskom jeziku, a učenici su razgovarali sa astronautima na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Mnogi od njih nisu ni slutili da će im se ostvariti dečija želja.

Astronauti koji su u Međunarodnoj Svemirskoj stanici negde u svemiru razgovaralo je sa dvadesetak đaka Osnovne škole "Jovan Jovanović Zmaj" iz Sremske Mitrovice. Deca su se mesecima pripremala za razgovor na engleskom jeziku, a ističu da je bilo drugačije.

Da bi se projekat realizovao, bila je potrebna i tehnička podrška, a sa velikim izazovom suočili su se radio amateri koji su i sami bili uzbuđeni zbog razgovora sa Lukom Parmitanom, astronautom.

- Moje pitanje za astronauta je bilo koje građevine, koje je čovek napravio, se mogu videti iz svemira - kazala je jedna učnica.

Kako kaže njena drugarica, bila je uzbuđena i imala je tremu, ali sve je prošlo glatko i svi su uspeli da postave svoje pitanje. Iskustvo je, kažu, nezaboravno.

- Prvi put možda u poslednje vreme da je sve dvadesetoro dece uspelo da postavi pitanje i da dobije svoje odgovore. Retko se to dešava - kaže Mirko Šević, predsednik radio-kluba Novi Sad.

Zmajeva škola prva je škola u državi koja je bila deo ovog projekta, a cilj je bio da se deca na istraživački način upoznaju sa kosmosom. Bez entuzijazma organizatora, nastavnika i dece projekat ne bi uspeo, ističu nadležni.

I publika je pokazala oduševljenje kada je kontakt uspostavljen, a iz škole ističu da će i u narednom periodu nastaviti slične projekte jer je učenje kroz igru najinteresantnije.

(Telegraf.rs/RTV)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA