Pravoslavni Romi danas slave tetka Bibiju: Zaječar je pun mladih u narodnoj nošnji

Bibijako Đive, ili Tetkin dan, posvećen je zaštitnici romske dece

  • 1
Bibijaka Foto: glas-zajecara.com

Pravoslavni Romi širom sveta danas slave zaštitnicu svoje dece, isceliteljku Bibiju, koju zovu i Bibijaku ili Tetka Bibija. Praznik su obeležili i zaječarski Romi.

Bibijako Đive, ili Tetkin dan, posvećen je zaštitnici romske dece. Bogat ovogodišnji program počeo je na Gradskom trgu u Zaječaru nastupom trubača i članova Folklorne sekcije Društva Roma "Jovica Joca Mihailović".

Bibijaka Foto: glas-zajecara.com

Ovogodišnji kolačar je Zoran Ilić.

- Ovo je naš tradicionalni praznik koji svi volimo. Zaboravljamo na sve naše probleme i krećemo u nove pobede. Uveče tradicionalno organizujemo naš Bal Roma, koji će ove godine biti bolji i drugačiji od prethodnih - rekao je Ilić za Glas Zaječara.

Nakon okupljanja na skveru, učesnici su kod rodnog drveta pored gradskog bazena upalili sveće i pomolili se za svoje najmlađe.

Bibijaka Foto: glas-zajecara.com

Miljan Rašić, predsednik Udruženja Roma Zaječar istakao je da je praznik namenjen najmlađima i da baš zato danas treba zaboraviti na sve nesuglasice.

- Hvala dragom bogu, hvala današnjem danu i našoj tetki Bibiji, uspeli smo i danas da se skupimo na jedan radostan praznik, na jedan veliki dan za nas. To je naša tradicionalna slava Bibijako Đive, koju mi sa radošću svake godine obeležavamo i ovaj praznik za nas ima posebno značenje, jer je po predanju Bibija u vreme malarije i kolere svojim biljima lečila decu i baš zato na ovaj veseli dan treba zaboraviti sve probleme i sve nesuglasice - rekao je Rašić.

Bibijaka Foto: glas-zajecara.com

Zaštitnica Bibiji prema narodnim verovanjima romskoj deci tokom godine daruje zdravlje, napredak i sreću.

(Telegraf.rs/Glas-zajecara.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA