≫ 

Do ovog dana će biti oko 20 stepeni: Pitali smo meteorologe kakva godina sledi posle ovakve zime

Stručnjaci prognozirali vreme do prvog zahlađenja, otopljenje potom, vreme za ceo februar i predstojeće proleće; i dalje nas očekuju temperature više od proseka, ali i mrazni dani, kao i (nedovoljne) padavine

  • 16
Sunčano vreme Foto: Mateja Beljan

Prema prognozi za naredne dane, do utorka se očekuje veoma toplo vreme sa temperaturama oko 20 stepeni, lokalno i preko. Zahlađenje prema rečima meteorologa Đorđa Đurića stiže 5. februara.

On je u razgovoru za Telegraf.rs kazao da naoblačenje stiže već u utorak, 4. februara, ali da će tokom većeg dela tog dana zapravo biti toplo.

- Do utorka vrlo toplo, oko 15 stepeni, pa do 20. Negde lokalno može da pređe i 20 stepeni. S tim što u utorak već stiže jače naoblačenje sa severozapada, tako da to naoblačenje donosi kišu, pljuskove, nagli pad temperature, ali biće toplo veći deo dana - rekao je Đurić iz Veder tu ambrela (Weather2Umbrella).

U sredu su, prema njegovim rečima, već moguće zimske prilike.

Meteorolog djordje djuric Đorđe Đurić Foto: Mateja Beljan

- U sredu kiša negde može preći u susnežicu i vlažan sneg. Pad temperature se očekuje za 10 do 15 stepeni. Nakon toga par dana prohladno, jutra sa mrazevima, po danu temperatura u plusu. I ovo zahlađenje neće doneti pravu zimu, što ne znači da se možda neće zabeleti i Beograd - kazao je dodajući da smo za ovu godinu završili i sa naznakom jake zime, te da na vidiku nema ledenog talasa.

Sa sigurnošću tvrdi da se ove godine neće ponoviti zima kakvu smo spoznali 2012. i prognozira da će posle zahlađenja stići novo otopljenje i to ubrzo.

Naglo zahlađenje će se vrlo teško ponoviti. Već oko 10. stiže ponovo toplije vreme. Ako temperatura npr. padne na 5 stepeni, posle toga će opet izaći na 10 - rekao je ističući da naredni topliji talas ipak neće moći da se poredi sa temperaturama kakve predstoje danas i u naredna tri dana.

S obzirom na to da se kao meteorolog bavi prognozama za period do deset dana, obratili smo se šefu Odseka za klimatske analize i prognoze RHMZ Jasminki Smailagić. Ona nam je takođe rekla da do kraja zime neće biti hladnog talasa kakav je bio već po zlu spomenute 2012, kada se temperatura lokano spuštala i do -30 stepeni, sa lednim danima u nizu, ali i da to što ćemo do 4. febrara imati temperature od 20 stepeni u plusu, i više, za dalje vremenske prilike ne znači baš ništa.

Prema njenim rečima, to neće nužno značiti ni kraj zime, ni sušnu godinu, ni hladno leto.

Jasmina Smajlagic Jasmina Smailagić Printskrin: Youtube/ SKY PLUS

- Nema pravilnosti koja će na osnovu visokih temperatura u januaru stati na put zimi. Moguć je hladni talas. Ipak, nije moguće da prođemo kroz hladan talas kakav smo imali 2012. godine Moguće je da se temperature spuste do oko desetog podeljka ispod nule - kazala je.

Da takva pravilnost postoji, prognoziranje bi, kaže, bilo perfektno u svakoj godini.

-  Vreme je nepredvidivo. Mi ovo radimo na osnovu svetskih i naših modela. I maksimum što možemo da kažemo odnosi se na proleće. Za leto još nemamo nikakve naučne indicije - poručila je Smailagić.

Prema prognozi RHMZ-a tokom februara očekuje srednja temperatura vazduha za oko stepen iznad višegodišnjeg proseka, sa srednjom maksimalnom temperaturom u intervalu od 6 do 8 stepeni, dok će srednja minimalna temperatura vazduha biti u -1 do 1. Prognozira se da će broj ledenih dana u nižim predelima biti do 3 dana, a na planinama od 7 do 12 dana. Prognoziraju se padavine u okviru višegodišnjeg proseka. Očekuje se da broj dana sa padavinama u nižim predelima bude od 9 do 14, a u brdsko-planinskim krajevima do 17 dana.

proleće Foto: Pixabay.com

Takođe, prema prognozi RHMZ za proleće, očekuje se da srednja sezonska temperatura bude za do dva stepena viša od proseka, a da broj mraznih dana bude od 8 do 15, u brdsko-planinskim do 40. Broj očekivanih letnjih dana treba da bude od 12 do 20 u nižim predelima. Takođe, prognoziran je deficit padavina.

Video: Spirala smrti! Evo kako vrućina može da bude fatalna

(B. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    1. februar 2020 | 18:22

    Bolesno vreme

  • Ljubo

    1. februar 2020 | 19:34

    Sve vise pripadamo klimatskom podruciju severne Grcke,zbog promene nagiba prema suncu. TO JE NAUCNA ISTINA

  • Neki

    1. februar 2020 | 18:42

    Zašto ne kažete da će vreme biti kako odluči neko ko nas praši svakog dana i time kontroliše to isto vreme! Budite iskreni, ima narod oči, ne lažite nas više! Hvala.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA