• 3
 ≫ 

Meštani Glišinih voda svakodnevno strepe: Kuće nagnute, otapanje snega pokrenuće klizište

 ≫ 

- Najteže je noću, kad legnemo da spavamo i najmanja škripa prozora i vrata nas budi, jer se plašimo - kaže meštanin Nasup Karaosmanović

 • 3
klizište Glišine vode

Foto: RINA

I dok se građani širom Srbije raduju lepom i toplom vremenu, to nije slučaj sa meštanima koji žive u pribojskom naselju Glišine vode kod Priboja jer visoke temperature i otapanje snega svake godine prouzrokuju pokretanje klizišta koje se nalazi iznad njihovih kuća i predstavlja jedan od gorućih problema ove opštine.

- Ovde su neke kuće nagnute i po pola metra. Nije svejedno živeti i svakodnevno strepeti da se klizište ne pokrene i odnese sve što smo godinama stvarali. Najteže je noću, kad legnemo da spavamo i najmanja škripa prozora i vrata nas budi, jer se plašimo - kaže meštanin Nasup Karaosmanović.

U naselju se nalazi 25 kuća, a među stanovnicima su mala deca i stariji ljudi.

klizište Glišine vode

Foto: RINA

- Ne znamo šta da radimo. Ovde su nam kuće i sve što imamo, ali ako se problem ne reši moraćemo se seliti, jer ovde pod ovakvim uslovima nema budućnosti - rekla je Raza Karaosmanović.

klizište Glišine vode

Nasup Karaosmanović, Foto: RINA

Glišina voda je naselje iznad puta koje spaja stari sa novim delom Priboja, a klizište koje se ovde nalazi najveće je u Srbiji. Opština Priboj nije u nadležnosti za rešavanje ovog prblema, zato se dopisi upućuju državnim institucijama.

klizište Glišine vode

Foto: RINA

Lokalno rukovodstvo se krajem prošle godine sastalo sa Republičkim štabom za vanredne situacije gde je dogovorena izrada projekta uz pomoću čije realizacije bi se klizište konačno saniralo.

klizište Glišine vode

Foto: RINA

- Neminovno je da će se klizište pokrenuti usled otapanja. Problem koji imamo je zaista alarmantan i pronalazak brzog rešenja je neophodan. Konačno se krenulo sa reči na dela. Nakon što Republički štab za vanredne situacije donese nepohodne zaključke, pristupiće se realizaciji, a novac za sanaciju klizišta će izdvojiti Kancelarija za javna ulaganja - rekao je Boris Mrdović, predsednik Skupštine opštine Priboj.

klizište Glišine vode

Raza Karaosmanović, Foto: RINA

Klizište Glišine Vode prvi put pokrenuto je 1974. godine, prilikom izgradnje pruge Beograd – Bar. Odmah je postalo pretnja za sve meštane ovog naselja, ali i za drumski, železnički saobraćaj, kao i za vodovodni sistem.

(Telegraf.rs / RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • sremac

  3. februar 2020 | 17:48

  pa sto su pravili kucu na dva sprata bez dozvole za gradnju

  4
  1

  Podelite komentar

 • Maja

  3. februar 2020 | 23:21

  Ja koliko znam kliziste nastaje kad se poseku drva koja drze zemlju... Mozda gresim.

  0
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA