Užice usvojilo odluku o zabrani izgradnje mini hidroelektrana: Nema opasnosti za ekosistem i vodotok

Razmotriće se mogućnost za izgradnju pribranskih malih hidroelektrana

  • 7
Užice

Foto: RINA

Na sednici Skupštine grada Užica doneta je odluka kojom se zabranjuje dalja izgradnja malih hidrocentrala na teritoriji grada Užica do usvajanja Izmena i dopuna planske dokumentacije u delu koji se odnosi na pravila uređenja i građenja, kao i drugih uslova za izgradnju malih hidrocentrala.

- Izmenom planske dokumentacije zabraniće se izgradnja derivacionih-cevovodnih, a razmotriti mogućnost za izgradnju pribranskih malih hidroelektrana, čijom izgradnjom se ne bi ugrozio ekosistem i uslovi za navodnjavanje - rekao je za RINU, gradonačelnik Užica, Tihomir Petković.

Užice

Gradonačelnik Užica, Tihomir Petković Foto: RINA

Do ove odluke gradskog parlamenta stiglo se nakon dogovora koji je postignut između lokalne vlasti i Udruženja građana Užička odbrambena liga. Ova privremena odluka biće detaljnije i dugoročnije konkretizovana usvajanjem novog Prostornog plana grada Užica, a koji će biti usaglašen sa republičkim, da se u zaštićenim i rizičnim prostorima ne dozvoli izgradnja minihidroelektrana.

Odlučeno je i da se fromira nezavisna stručna komisija koja će pripremiti predloge za izmenu Prostornog plana, a u cilju maksimalne zaštite vodotokova.

(Telegraf.rs/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • samo vas posmatram

    5. februar 2020 | 23:28

    U mom mestu ima jedna manja hid. El. Nekada je tu bila lepa recica za odmor, pecanje i uzivanje a danas je to leti jedan manji potok, a oko brane gomila mulja, strasno

  • Zoki CH

    5. februar 2020 | 22:57

    Bravo Ivanjics👍

  • Ismail

    6. februar 2020 | 11:26

    Svakakve budalaštine će srbi da izmisle. Kakve sad pribranske elektrane u Užicu. Pribranske elektrane se grade na velikim vodotokovima sa velikom količinom vode. Kroz Užice ne teku ni Drina, ni Dunav nego valjda Đetinja. Za tako male količine vode potrebni su veliki padovi, odnosno brane visoke po 50 metara, ili 100 metara, neisplative za tako male protoke. Pa jeftinije je da se struja kupi u Japanu i da se uveze.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA