• 7

Oko 400 migranata na granici sa Mađarskom. Deca uzvikuju: "Otvorite vrata"

Njihov plan je da mirno protestuju na Kelebiji

  • 7

Grupa od oko 400 migranata nalazi se na graničnom prelazu Kelebija, odnosno u međuzoni, u međuprostoru je i 50-oro dece, od kojih petnaestak stoji ispred same kapije prema mađarskoj granici i uzvikuje na engleskom jeziku "Otvorite vrata".

Kako poručuju, dosta im je svega i žele da uđu u Mađarsku. Kažu i da će ovde u međuprostoru "mirno sedeti".

Deca, takođe, drže u rukama transparente sa istim porukama i uzvikuju "Hoćemo u Nemačku".

- Više od pola godine sam u Srbiji ne možemo nigde i pitamo se gde su naša ljudska prava. Bićemo tu sve dok nas ne puste da uđemo. Mi ne želimo da ostanemo u Mađarskoj, ne znam čega se toliko boje  - kaže Ahmed iz Sirije.

Mađarska strana ovog graničnog prelaza Tompa je zatvoren za saobraćaj. Kelebija, granični prelaz sa srpske strane, normalno radi.

Migranti su trenutno u međuprostoru i ima ih oko 400. Policija i vatrogasci su u toku dana ušli u Kelebijsku šumu.

Nezvanično, plan migranata, koji dolaze i iz drugih opština na sever zemlje, jeste da mirno protestuju na Kelebiji kako bi ih mađarski carinici pustili u tu zemlju kroz koju žele samo da prođu.

APTOPIX Serbia Migrants

Migranti na Kelebiji Foto: Tanjug/AP/Marko Drobnjaković

Za sada je mirno i nije bilo incidenata, a kako ocenjuju ljudi zaduženi za migrante "najverovatnije da migranti dobijaju instrukcije nevladinih organizacija i da se po njihovim instrukcijama organizuju i pripremaju na proteste".

Prema procenama Lekara bez granica, zasnovanim na informacijama dobijenih od migranata, postoji mogućnost da se oni ovde zadrže nekoliko dana, a kažu i da među decom ima i beba.

Serbia Migrants

Granica sa Mađarskom Foto: Tanjug/AP/Marko Drobnjaković

Večeras je na granični prelaz Kelebija zbog novonastale situacije stigao i ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je poručio da država Srbija ulaže sve napore da situaciju drži pod kontrolom, a da migranti dobiju dostojanstven tretman.

On je rekao da neće dozvoliti da deca budu zloupotrebljena i uveren je da iza cele ove situacije stoje nevladine organizacije, koje su, kako je rekao, migrante informisale da su granice otvorene.

Serbia Migrants

Oko 50-oro dece je ispred granice Foto: Tanjug/AP/Marko Drobnjaković

- Nećemo dozvoliti da bilo ko dovede u sukob dve države, Srbiju i Mađarsku - rekao je Vulin.

Video: Migranti preskaču ogradu između Srbije i Mađarske

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    Jedino rešenje je nazad odakle su došli.

  • alex roth

    udar zapadnih agresora na balkan i evropu je ocigledan osrganizovanjem navale tzv. izbeglica koji u stvari pretstavljaju sirenje rusilackog plana unistenja zemalja nacional nog porekla i iskonskog postojanja na racun sirenja globalizatorskog udarnog sistema koji ima za cilj totalne izmene nasega dosadasnjeg drustvenog sistema.iako se to razvija prema vec od ranije planiranim pripremama glavni organizatori se brizljivo kriju zu poten ciranje dosadasnjih rezultata "izbeglicke agresije".to se na neki "naivan" nacin ptrvorilo u otvoreni rat protivu "nepoznatog" monstruma koji se rodio u nemackoj objavom rece nice "dobro nam dosli",sto je nas narod,nemce,sokiralo.mi smo prepuni te armije izbeglica koja sve vise mnozi bez nekog znaka da ce prestati sa napadima,naprotiv. buducnost nasih naslednika je ozbiljno ugrozena jer nemamo mogucnost odbrane od tog organizo vanog unistenja naseg sadasnjeg ionako uzdrmanog drustva.

  • Neloo

    A u Srbiji se ponasaju kao da su domaci...a mi se osecamo kao da smo migranti...tuga.jad ...nasta smo spali...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima