• 4

Maloletnici u Novom Sadu prošle godine zaradili 76 prijava zbog droge: Beogradska deca 5 puta više

Beogradskom tužilaštvu podnete su prijave protiv 350 maloletnika

  • 4

Više javno tužilaštvo u Novom Sadu tokom prošle godine primilo je 76 prijava protiv maloletnih lica zbog krivičnih dela povezanih sa narkoticima.

Najviše prijava, njih 70, podneto je zbog neovlašćenog držanja opojnih droga.

Pet prijava protiv maloletnih osoba podneto je zbog krivičnog dela proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, dok je jedna prijava podneta zbog omogućavanja uživanja opojnih droga.

- U pogledu vaspitnih mera koje se izriču maloletnicima, najčešće se u pitanju vaspitni nalozi, odnosno humanitarni rad, zatim posebna obaveza, odnosno uključivanje u tretman u savetovalištu ili zdravstvenoj ustanova. Kada se radi o krivičnom delu neovlašćeno držanje opojnih droga, izriču se vaspitne mere poput pojačanog nadzora organa starateljstva i upućivanje u vaspitno-popravni dom - navode u Višem javnom tužilaštvu za 021.rs.

Više javno tužilaštvo u Novom Sadu ima nadležnost nad nekoliko opština Južnobačkog okruga. Na ovom području u nadležnosti VJT u Novom Sadu prijavljeno je gotovo pet puta manje maloletnika povezanih sa narkoticima nego što je to učinjeno prošle godine na području nadležnosti Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Beogradskom tužilaštvu podnete su prijave protiv 350 maloletnika, objavile su Novosti. I u ovom slučaju najviše prijava podneto je zbog držanja i korišćenja narkotika.

Istraživanje koje je prošle godine sprovela Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti "Vita" među 480 učenika drugih i trećih razreda srednjih škola pokazalo je da je svaki šesti srednjoškolac uzrasta od 15 do 18 godina probao neku od droga. Većina srednjoškolaca (66 posto) poznaje nekoga ko konzumira drogu, dok je 43 odsto njih bilo ponuđeno narkoticima.

Video: Veliko hapšenje dilera u Beogradu

(Telegraf.rs/021.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Raka

    Pa de ste Beogradjani... A jesam im rekao 😄😄😄

  • Bisenija

    Imena i prezimena roditelja! Da li su roditelji oglaseni krivim? Da li su liseni roditeljskog prava?

  • Qca

    To je zato jel su svesni da ne odgovaraju jel je manja kazna pa ih stariji teraju a onda oni postanu kriminalci jrl misle da nemogu da odgovaraju. Hitbo da se uvede da se od 16 god odgovara krivično

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima