Grip potvrđen prošle nedelje kod više osoba u odnosu na prethodnu: Evo ko završi u Infektivnoj

Registruje se visok intenzitet aktivnosti virusa gripa i široka geografska. Najviša ga ima u uzrastu do 4 godine

  • 11
Prehlada, Grip, Bolest, Glavobolja, mamurluk, Pacijent, Bolovi, Mučnina, Povraćanje Foto: Shutterstock

U Srbiji je i prošle nedelje, kada je u toku bio raspust, virus gripa bio na visokom nivou, pokazuju najnoviji podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

U toku te nedelje, od 3. do 9. februara, neznatno manje osoba je obolelo od oboljenja sličnih gripu - 21.994, što je samo za 2.000 manje u odnosu nedelju pre, dok je grip potvrđen kod 41 osobe što je za 3 više u odnosu na prethodnu nedelju.

Registruje se visok intenzitet aktivnosti virusa gripa i široka geografska. Najviše ga ima u uzrastu do 4 godine. Laboratorijskim testiranjem 68 sentinelnih uzoraka infekcija virusom gripa tipa A (H1) dokazana je kod 16 pacijenata, virus gripa tipa A (H3) kod 17, virus gripa tip B kod 7 pacijenata a virus gripa A (netipiziran) kod jednog pacijenta - navodi se u najvijem izveštaju Instituta "Batut".

Muškarac u bolnici, pacijent, bolesnik, Bolnica, lekar, pacijent, Lečenje, Foto: Profimedia/Corbis

U Beogradu i još tri regiona prijavljena je epidemija zbog respiratornih infekcija i virusa gripa, u Srbiji je zbog toga produžen raspust na još nedelju dana, a u Vojvodini su i vrtići zatvoreni. Bez obzira na to, i na sreću, lekari Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS-a imaju među pacijentima manji broj teških formi gripa koje zahtevaju bolničko lečenje.

- Trenutno nemamo teških formi, a kad kažem teška forma mislim na osobe koje zahtevaju mehaničku ventilaciju. Imamo nekoliko pacijenata koji imaju upalu pluća ali oni su na konzervativnim odeljenjima, i ponekad samo dobiju kiseonik. Uglavnom se radi o hroničnim bolesnicima, ali ne o starijim osobama. Starija populacija se na vreme vakcinisala. Nama se, uglavnom, sa komplikacijama javljaju mladi ljudi, koji su dva, tri dana nosili grip na nogama sa mišlju „neće meni ništa da se desi, mogu ja to da iznesem“. Međutim, slomio ih je i krenule su komplikacije – objašanjava doc.dr Goran Stevanović.

Za razliku od gripa, trenutno se stručnjacima ove klinike javlja povećan broj pacijenata sa respiratornim infekcija. Među njima ima dosta onih koji nemaju apsolutno potrebe za bolničkim tretmanom, ali je narod navikao da posle 2 dana temperature preskoči nadležni Dom zdravlja i odmah dođe na Infektivnu.

Klinika za infektivne i tropske bolesti „Prof. dr Kosta Todoro Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Goran Stevanović Foto: Nikola Tomić

Što se nas kao kliničara tiče mi imamo povećan broj pacijenata sa respiratornim patologijama, jedan deo njih zaobilazi primarnu zdravstvenu zaštitu i umesto da se javi u dom zdravlja direktno se jave ovde kod nas. To su uglavnom pacijenti koji, jeste da imaju visoku temperaturu, ali nemaju nikakvu potrebu za bolničkim tretmanom. Oni dopunski opterećuju našu službu ambulantno i doprinose većem čekanju na preglede pacijenata koji možda imaju neku ozbiljniju kliničku simptomatologiju. Realno, na Infektivnoj klinici dnevno bude jedna eventualno dve osobe koje zahtevaju hospitalizaciju zbog gripa – navodi naš sagovornik.

grip foto: Wikipedia/Cynthia Goldsmith/CDC

On kaže da su domovi zdravlja u potpunosti osposobljeni za takve pacijente, i podseća da za inicijalnu procenu težine kliničke slike kod gripa ne treba neka posebna laboratorijska dijagnostika.

- Značajno će biti manje čekanje i značajno će biti bolji kvalitet usluge. Uobičajeni postupak kod gripa jeste da se pacijent ako nema ozbiljne probleme sa disanjem u smislu da ne može da diše, prvo javi svom nadležnom lekaru koji će proceniti da li i gde treba da bude upućem na dalje lečenje – kaže docent dr Stevanović.

VIDEO: 2 simptoma koja mogu ukazati na to da ste oboleli od koronavirusa, a ne od sezonskog gripa

(Lj. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tiši

    14. februar 2020 | 21:52

    Ko se ne vakcinise protiv gripa ne treba da imaju besplatnu zdravstvenu negu ni on ni njegova deca i kraj price. Resenje je tu samo treba imati petlju. Ja se protiv gripa vakcinisem vec 15 godina. Prosto ne razumem intelektualce koji se od gripa stite belim lukom i rasolom. Umro silan narod od gripa a cuti se o tome.

  • Miroslav

    14. februar 2020 | 21:19

    Dok Ministar prosvete produzava raspust zbog epidemije gripa deca u Valjevskim srednjim skolama se pozivaju na sistematski pregled u dom zdravlja posto je navodno ranije zakazan za 18-i februar pa se pitam kao roditelj zasto je uopste produzen raspust kad nam deca moraju ici u dom zdravlja gde dolaze stotine obolelih od gripa ? Ministre reagujte !

  • Marko

    14. februar 2020 | 22:48

    Kažete "Najviše ga ima u uzrastu do 4. godine", a produžavate raspust i ne zatvarate vrtiće u Srbiji. I nisu samo deca u državnim vrtićima ugrožena, ugroženi su i u privatnim.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA