• 11

Grip potvrđen prošle nedelje kod više osoba u odnosu na prethodnu: Evo ko završi u Infektivnoj

Registruje se visok intenzitet aktivnosti virusa gripa i široka geografska. Najviša ga ima u uzrastu do 4 godine

  • 11

U Srbiji je i prošle nedelje, kada je u toku bio raspust, virus gripa bio na visokom nivou, pokazuju najnoviji podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

U toku te nedelje, od 3. do 9. februara, neznatno manje osoba je obolelo od oboljenja sličnih gripu - 21.994, što je samo za 2.000 manje u odnosu nedelju pre, dok je grip potvrđen kod 41 osobe što je za 3 više u odnosu na prethodnu nedelju.

Registruje se visok intenzitet aktivnosti virusa gripa i široka geografska. Najviše ga ima u uzrastu do 4 godine. Laboratorijskim testiranjem 68 sentinelnih uzoraka infekcija virusom gripa tipa A (H1) dokazana je kod 16 pacijenata, virus gripa tipa A (H3) kod 17, virus gripa tip B kod 7 pacijenata a virus gripa A (netipiziran) kod jednog pacijenta - navodi se u najvijem izveštaju Instituta "Batut".

Muškarac u bolnici, pacijent, bolesnik, Bolnica, lekar, pacijent, Lečenje,

Foto: Profimedia/Corbis

U Beogradu i još tri regiona prijavljena je epidemija zbog respiratornih infekcija i virusa gripa, u Srbiji je zbog toga produžen raspust na još nedelju dana, a u Vojvodini su i vrtići zatvoreni. Bez obzira na to, i na sreću, lekari Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS-a imaju među pacijentima manji broj teških formi gripa koje zahtevaju bolničko lečenje.

- Trenutno nemamo teških formi, a kad kažem teška forma mislim na osobe koje zahtevaju mehaničku ventilaciju. Imamo nekoliko pacijenata koji imaju upalu pluća ali oni su na konzervativnim odeljenjima, i ponekad samo dobiju kiseonik. Uglavnom se radi o hroničnim bolesnicima, ali ne o starijim osobama. Starija populacija se na vreme vakcinisala. Nama se, uglavnom, sa komplikacijama javljaju mladi ljudi, koji su dva, tri dana nosili grip na nogama sa mišlju „neće meni ništa da se desi, mogu ja to da iznesem“. Međutim, slomio ih je i krenule su komplikacije – objašanjava doc.dr Goran Stevanović.

Za razliku od gripa, trenutno se stručnjacima ove klinike javlja povećan broj pacijenata sa respiratornim infekcija. Među njima ima dosta onih koji nemaju apsolutno potrebe za bolničkim tretmanom, ali je narod navikao da posle 2 dana temperature preskoči nadležni Dom zdravlja i odmah dođe na Infektivnu.

Klinika za infektivne i tropske bolesti „Prof. dr Kosta Todoro

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Goran Stevanović Foto: Nikola Tomić

Što se nas kao kliničara tiče mi imamo povećan broj pacijenata sa respiratornim patologijama, jedan deo njih zaobilazi primarnu zdravstvenu zaštitu i umesto da se javi u dom zdravlja direktno se jave ovde kod nas. To su uglavnom pacijenti koji, jeste da imaju visoku temperaturu, ali nemaju nikakvu potrebu za bolničkim tretmanom. Oni dopunski opterećuju našu službu ambulantno i doprinose većem čekanju na preglede pacijenata koji možda imaju neku ozbiljniju kliničku simptomatologiju. Realno, na Infektivnoj klinici dnevno bude jedna eventualno dve osobe koje zahtevaju hospitalizaciju zbog gripa – navodi naš sagovornik.

grip

foto: Wikipedia/Cynthia Goldsmith/CDC

On kaže da su domovi zdravlja u potpunosti osposobljeni za takve pacijente, i podseća da za inicijalnu procenu težine kliničke slike kod gripa ne treba neka posebna laboratorijska dijagnostika.

- Značajno će biti manje čekanje i značajno će biti bolji kvalitet usluge. Uobičajeni postupak kod gripa jeste da se pacijent ako nema ozbiljne probleme sa disanjem u smislu da ne može da diše, prvo javi svom nadležnom lekaru koji će proceniti da li i gde treba da bude upućem na dalje lečenje – kaže docent dr Stevanović.

VIDEO: 2 simptoma koja mogu ukazati na to da ste oboleli od koronavirusa, a ne od sezonskog gripa

(Lj. R.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lejla

    Ja tetko imam virus gripa ali obaj je nesto jaci fanima me trese groznica bole pluca sama dam svoj dr nemam osiguranje pa kako bude a mozda me uhvatio ovaj kineski krokodil

  • Snooker

    Neko kaze vise ,neko kaze manje.. 😲

  • Marko

    Kažete "Najviše ga ima u uzrastu do 4. godine", a produžavate raspust i ne zatvarate vrtiće u Srbiji. I nisu samo deca u državnim vrtićima ugrožena, ugroženi su i u privatnim.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima